Mooi artikel uit de Telegraaf: Marjolein Poels, UMC Utrecht, heeft een sterk betoog voor mensen met een kinderwens. Zorg eerst dat jouw levensstijl van ongezond naar gezond gaat.

Vrouwen zouden vanaf ’de allereerste gedachte aan een eigen kind’ aan hun conditie moeten gaan werken. En zich zelfs met partner moeten melden bij huisarts of verloskundige. Dit advies voor zo’n pré-zwangerschapsbezoek komt van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

,,Voor een zwangerschap is een topconditie nodig!”, zegt preconceptie-onderzoeker Marjolein Poels. ,,Er wordt dan heel veel van het vrouwenlichaam gevraagd. Die optimale vorm geldt overigens ook voor de man, nog vóór de bevruchting.” Zo vroeg mogelijk starten met het corrigeren van de ongezonde leefstijl is essentieel bij het tegengaan van allerlei zwangerschapscomplicaties die met elkaar samenhangen, zoals vroeggeboorte, hoge bloeddruk en diabetes. Dat stelt Poels in haar academische proefschrift naar leefstijl-effecten voorafgaand aan de zwangerschap. Zij interviewde ruim 600 vrouwen en promoveert komende donderdag.\

Klik hier voor het artikel.