Annemieke de Jong, 57 jaar en afkomstig van de Zeeuwse eilanden, werkt al jaren in de wijnindustrie. Ze verkoopt wijn en adviseert horecagelegenheden bij het samenstellen van wijnkaarten. Jarenlang worstelde ze met onverklaarbare klachten, waar haar huisarts geen oplossing voor had. Ze voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd en was ten einde raad. Via een artikel in de NOUVEAU las ze over de Online Overgang Kliniek van AAYA en besloot actie te ondernemen. In dit interview deelt ze hoe haar klachten zijn verholpen en hoe haar leven positief is veranderd.
Onverklaarbare klachten
“Ik merkte dat ik in de overgang zat zonder de klassieke symptomen die vaak geassocieerd worden met deze fase. Hoewel ik af en toe zweetaanvallen had, leek mijn cyclus normaal en had ik geen last van opvliegers, iets wat meestal wel een duidelijke indicatie is van de overgang.” Ondanks deze ogenschijnlijk normale cyclus, had Annemieke wel last van vreemde buikkrampen. Ze besloot een gynaecoloog te raadplegen, die diverse onderzoeken deed, zelfs soa-tests, maar hier kwam niks uit. Later begon Annemieke ook in te zien dat ze last had van lichte, mentale klachten. “Door mijn pragmatische instelling probeerde ik er gewoon mee om te gaan en er niet te veel aandacht aan te besteden. Huppakee, niet zeuren maar doorgaan; dat heb ik van huis uit meegekregen.” Toch vindt ze dat er nog een groot taboe rust op het bespreken van de overgang, iets wat veel vrouwen ertoe aanzet hun klachten te negeren en gewoon door te gaan.
Alles online
Annemieke brak drie jaar geleden haar enkel tijdens de coronapandemie, terwijl ze in het buitenland was. Het bleek een gecompliceerde breuk te zijn die niet goed behandeld werd, zowel in het buitenland als later in Nederland. Hierdoor was ze lange tijd fysiek beperkt en vroeg ze op een gegeven moment zelf om een DEXA-scan, omdat ze het gevoel had dat er meer aan de hand was. Uit de scan bleek dat ze osteopenie had en een ingezakte wervel. “Rond dezelfde tijd begon ik gezondheidsklachten te ervaren door de overgang. Ik nam contact op met AAYA en vertelde mijn verhaal. Gelukkig kon ik erg snel terecht voor een intake en uitgebreid bloedonderzoek. Hieruit bleek dat ik naast osteopenie, ook andere gezondheidsproblemen had, zoals een slecht functionerende schildklier. Er werd een compleet behandelplan opgesteld met o.a. gericht advies over mijn leefstijl en ik kreeg medicatie voorgeschreven.”
Eye-opener
Annemieke zit in de overgang en maakt gebruik van hormoonsuppletie, waar ze erg positief over is. Ze vertelt dat ze zich al na twee weken aanzienlijk beter begon te voelen, dit voelde ze vooral in haar handen. "Door mijn fysieke beroep, waarbij ik veel zware wijndozen til, had ik jarenlang last van mijn handen en knieën. Nadat ik met de medicatie begon, verbeterde de situatie snel, en heb ik nu geen last meer van mijn handen." Toen de werking van de pleister na een tijdje verminderde, waren haar handen het eerste waar ze weer pijn in voelde. Hoewel ze af en toe nog last heeft van buikkrampen, is dit ook beter te verdragen dan voorheen. Mentaal merkt Annemieke ook veel verbetering. "Ik zie minder op tegen dingen en voelt dat ik meer lef heb gekregen. Dit was voor mij een belangrijk aspect, omdat ik tijdens de overgang mijn moed en zelfvertrouwen deels verloor. Hoewel de overgang zwaar is, heeft het Overgang Consult haar enorm geholpen om zich beter te voelen.
Taboe doorbreken
"Ik ben van mening dat Nederland op het gebied van 'de overgang' achterloopt en dat er meer kennis en studie hierover zou moeten komen, vooral onder huisartsen. Mijn huisarts heeft mij letterlijk verteld dat hij niets wist over de overgang, ondanks dat hij pas in de veertig was." Volgens haar komt dit doordat de opleiding voor huisartsen te weinig aandacht besteedt aan de overgang. Zelfs specialisten, zoals de gynaecoloog die ze in haar streekziekenhuis ontmoette, hadden weinig kennis over het onderwerp. "Ik was daarom erg blij toen ik bij AAYA terechtkwam, waar ik deskundige hulp kreeg van o.a. gynaecoloog Marèse Bulstra.
Tip van Annemieke
"Als advies aan andere vrouwen in de overgang raad ik aan om een lijst op te zoeken met alle mogelijke overgangsklachten. Ik ontdekte dat deze klachten veel verder gaan dan alleen opvliegers; zelf kon ik zo’n tachtig van de honderd symptomen bij mezelf herkennen." Ze adviseert vrouwen om zich niet te snel af te laten schepen door de huisarts, iets wat haar zelf wel is overkomen. Tot slot geeft ze als tip dat het beter is om geld te besteden aan een privékliniek in plaats van aan allerlei supplementen, poedertjes en kruiden, die haar uiteindelijk weinig hebben opgeleverd.
Heb je last van overgangsklachten, zoals stemmingswisselingen, opvliegers, slecht slapen, nachtzweten? En wil je net zo goed geholpen worden als Annemieke? Boek dan een Overgang Consult bij AAYA. Ons team van specialisten staat voor jou klaar.