Houd jij ook het liefst een enorme winterslaap, zodat je de herfst en winter overslaat? Het klinkt misschien een beetje dramatisch, maar veel mensen functioneren écht minder in de winter. Tijdens de winter ruilen we ons bruisende buitenleven grotendeels in voor activiteiten binnenshuis. Een enkele keer genieten we nog van zonnige winterdagen maar vaak overheersen de kou en regen. Hoe kan het dat sommigen zoveel last hebben van een zogenaamde winterdip? Maar nog belangrijker: hoe verslaan we deze wintermoeheid? Met deze drie tips heb je geen winterslaap nodig! Lees zeker verder…
Heb ik last van een winterdip?
De vermoeidheid en prikkelbaarheid die optreedt tijdens een winterdip is vooral te wijten aan de verstoring van ons dag- en nachtritme. In de winter zijn de dagen korter en is de zon minder fel, wat kan leiden tot een gebrek aan vitamine D. Vermoeidheid kan optreden doordat je niet goed slaapt of juist té veel slaapt. Verder hebben sommige mensen in de winter minder behoefte aan sociaal contact of intimiteit, waardoor je je eenzaam en humeurig kunt voelen. Tot slot kan een winterdip ook invloed hebben op je eetpatroon en concentratievermogen. Elk jaar komen deze symptomen rond dezelfde tijd tot uiting, meestal in de herfst, en gaan door gedurende de wintermaanden. De symptomen verdwijnen gelukkig vanzelf naarmate de zonnige dagen van de lente en de zomer weer aanbreken.
Dip of depressie
Het is belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen een winterdip en een winterdepressie. Een winterdepressie is namelijk een mildere vorm van een ‘echte’ depressie. Hiervan is sprake als je minstens twee jaar achter elkaar in de winter last hebt van een milde depressie en deze in de andere seizoenen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Belangrijk dus om in de gaten te houden of je last hebt van een winterdepressie of van een winterdip.
Tip 1: Zonnestraaltjes pakken
Wist je dat zonlicht een directe invloed heeft op je biologische klok, slaapkwaliteit en stemming. In de wintermaanden, wanneer de dagen korter zijn en er minder zonlicht is, ervaren veel mensen een afname van vitamine D-spiegels, wat kan leiden tot een verstoring van de hormonale balans en een verhoogd risico op depressieve symptomen. Het daglicht beïnvloedt de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemming en emoties. Een gebrek aan blootstelling aan daglicht kan deze processen verstoren en bijdragen aan het ontstaan van een winterdepressie. Om deze reden is heel belangrijk om juist in de winter lekker naar buiten te gaan, ook als is het koud, grauw en regenachtig. Probeer meerdere keren per dag naar buiten te gaan, zodat je je dagelijkse portie vitamine D binnenkrijgt. Begin bijvoorbeeld in de ochtend met een klein blokje om, maak vervolgens een korte wandeling tijdens de lunchpauze met je collega’s en sluit je dag af met een wandelingetje na het eten (ook nog eens goed voor je spijsvertering). Zo heb jij je dagelijkse dosis vitamine D zeker gehad.
Tip 2: Vitamine D aanvullen
Toch hebben veel mensen in de winter last van een vitamine D-tekort, omdat de zon simpelweg minder schijnt. Een effectieve manier om dit tekort aan te vullen is door voedingsmiddelen met vitamine D in je dieet op te nemen, zoals vette vissoorten (zalm, makreel, sardines en haring), margarine of halvarine, rundvlees en eieren. Er zijn ook mensen die meer vitamine D nodig hebben dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Dit geldt voornamelijk voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte of donkere huid. Voor hen zijn vitamine D-supplementen vaak belangrijk voor een gezond lichaam. Twijfel je of je dit nodig hebt? Neem dan contact op met je huisarts en laat je adviseren over de juiste aanbevolen hoeveelheid voor jou. Ook kan je jouw vitamine D level bij AAYA laten meten.
Tip 3: Van sporten krijg je energie
Waarschijnlijk is deze tip al bekend voor je, maar we willen hem graag nogmaals benadrukken gezien het verbluffende effect van regelmatige lichaamsbeweging op je gemoedstoestand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lichaamsbeweging de afgifte van endorfine stimuleert, wat een positieve invloed heeft op je humeur. Probeer daarbij wel een vorm van beweging te kiezen die bij jou past, of het nu een rondje hardlopen is of een flinke krachttraining, of je nu in de sportschool bent of thuis. Kies een trainingsvorm die bij jou past, dan wordt je er namelijk nog gelukkiger van!
Heb je ieder jaar weer last van een winterdepressie en wil je hiermee aan de slag? Een gezonde leefstijl (zowel fysiek als mentaal) kan ervoor zorgen dat je dit onder controle krijgt. Wij helpen jou graag om je leefstijl aan te passen om zo een winterdepressie te verminderen of zelfs te voorkomen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik hier.