Ben jij vandaag met het verkeerde been uit bed gestapt en zit je niet zo lekker in je vel? Dat is enorm vervelend maar goed nieuws: hier kun je wat aan doen! Wist je dat je leefstijl niet alleen gevolgen heeft voor je huid en fysieke gezondheid, maar ook jouw mentale welzijn beïnvloedt? Benieuwd hoe je kan zorgen voor een goede stemming? Blijf dan vooral doorlezen, want in dit artikel geven we nuttige tips….

Eat clean

Wist je dat voeding ook een cruciale rol speelt in je gemoedstoestand? Het eten van gezonde en (zo min mogelijk) onbewerkte producten kan je energieniveau en algehele gemoedstoestand enorm verbeteren. Er is steeds meer bewijs dat een gezond dieet een positief effect heeft op je humeur en stemmingswisselingen kan tegengaan. Hoe werkt dit? Wanneer je veel suiker consumeert, schiet je bloedsuikerspiegel snel omhoog en daarna snel weer omlaag. Deze schommelingen kunnen leiden tot energiepieken en -dalen, wat je humeur kan beïnvloeden en gevoelens van vermoeidheid en prikkelbaarheid kan veroorzaken. Verzadigde vetten, die vaak in bewerkte voedingsmiddelen zitten, kunnen ontstekingen in het lichaam bevorderen. Chronische ontstekingen worden geassocieerd met een hoger risico op depressie en andere stemmingsstoornissen. Een divers microbioom helpt namelijk bij de aanmaak van serotonine via de darm-hersen as. Probeer daarom in plaats van bewerkte producten te kiezen voor o.a. biologische groenten en fruit, gefermenteerde producten, vette vis, noten en zaden.

Bewegen

Je hebt waarschijnlijk weleens gemerkt dat je je veel beter voelt na het sporten, zelfs als je er eerst geen zin in had. Dit komt doordat beweging verschillende positieve effecten op je lichaam heeft. Ten eerste stimuleert sporten de aanmaak van endorfines, chemische stoffen in de hersenen die werken als natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars. Daarnaast verhoogt regelmatige lichaamsbeweging de niveaus van serotonine en dopamine, neurotransmitters die een belangrijke rol spelen in het reguleren van je stemming en emoties. Verder helpt beweging ook om stress te verminderen door de productie van stresshormonen zoals cortisol te verlagen. Tot slot kan regelmatige lichaamsbeweging je slaapkwaliteit verbeteren, wat essentieel is voor een stabiele stemming.

Vind je het lastig om regelmatig te bewegen? Kies dan bewust voor activiteiten die je leuk vindt, zoals dansen, fietsen, zwemmen of wandelen, zodat het makkelijker is om vol te houden. Probeer daarnaast ook om beweging in je dagelijkse routine te integreren door de trap te nemen in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze of neem korte wandelpauzes gedurende de dag. Heb je weleens een zit-sta bureau geprobeerd of sta regelmatig op als je zittend werk doet. Alle kleine beetjes helpen zeggen we dan maar…

Nu even niet

Herken je die dagen waarop je uitzichtloze to-do lijst, telefoontjes, afspraken en de vele berichtjes in WhatsApp groepen even te veel zijn? Wees je er dan van bewust dat een korte pauze al wonderen kan doen voor je stemming. Hoe kun je dit bijvoorbeeld aanpakken? Zoek een stille, rustige plek en dim het licht. Ga liggen en neem 10 tot 20 minuten om tot rust te komen. Sluit je ogen, concentreer je op je ademhaling en ontspan je lichaam. Ben je benieuwd hoe yoga bewegingen, ademhalingsoefeningen, begeleide meditatie en mindfulness-technieken jou kunnen helpen te ontspannen? Bij AAYA bieden we sinds kort Yoga Therapy aan: je leest er hier meer over.

Hormonen en stemming

Hormonen zijn stoffen die als boodschappers zorgen dat je lichaam goed functioneert. Ze reizen via je bloed door je hele lichaam en beïnvloeden lichamelijke processen zoals groei, voortplanting, bloeddruk, lichaamstemperatuur en emoties. Een belangrijk hormoon is cortisol, het bekende 'stresshormoon'. Dit hormoon wordt aangemaakt als reactie op stress. Langdurige stress kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus, wat prikkelbaarheid, angst en een negatieve stemming kan veroorzaken. Daarnaast veranderen de niveaus van geslachtshormonen tijdens de overgang, wanneer je lichaam overgaat van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid en minder oestrogeen en progesteron produceert. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot opvliegers en stemmingswisselingen. En die kunnen we helpen balanceren. Ben je jonger dan 40, dan helpen onze leefstijlarts en gynaecoloog je graag en ben je ouder dan 40 jaar, dan kun je altijd terecht bij onze overgangsconsulent en gespecialiseerde gynaecoloog. Meer lezen hierover? Klik hier.

Wil je je weer goed voelen? Bij AAYA helpen we je graag om je gezondheid te verbeteren. Misschien heb je last van een hormonale disbalans of heb je hulp nodig bij een gezonder gewicht. Wat je situatie ook is, het team van AAYA staat voor je klaar. Boek hier vrijblijvend je kennismakingsconsult.