Florentine de Boer: ‘’Ik zie AAYA als een soort huisarts PLUS door de tijd, ruimte en frisse blik’’
Dr. Florentine de Boer (28 jaar) heeft na het behalen van haar gymnasiumdiploma de studie Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Tijdens haar opleiding schreef ze onder andere mee aan twee boeken over voeding binnen de geneeskunde, en maakte zij zich hard voor meer onderwijs over leefstijl in het geneeskunde curriculum. Momenteel vervult zij haar PhD bij de Dermatologie in het AMC, en hoopt zij over een aantal jaar dermatoloog te zijn. Sinds augustus 2022 werkt Florentine met veel plezier bij AAYA.

 

Wat is jouw passie als jonge, ambitieuze arts?
‘’Op vrij jonge leeftijd kwam ik erachter dat leefstijl mij erg interesseert. Ik houd zelf van gezonde voeding en sporten ook heb ik gemerkt dat in het geneeskunde curriculum weinig aandacht aan de rol van leefstijl bij gezondheid en ziekte wordt besteed. Ik heb dit altijd gek gevonden, we weten immers dat veel ‘Westerse’ ziekten zoals obesitas en diabetes type 2 voortkomen uit een ongezonde leefstijl. Ik hoop mijn passie voor leefstijlgeneeskunde later te kunnen gaan toepassen binnen de dermatologie. De huid is naar mijn mening de afspiegeling van de gezondheid, en de diversiteit van het vak is iets wat mij erg aanspreekt.

 

Hoe ben je bij AAYA terecht gekomen?
“Tussen mijn vorige baan en mijn PhD wilde ik mij graag verdiepen in leefstijlgeneeskunde. Ik begon rond te vragen en te zoeken naar een geschikte plek waar ik mij verder kon ontwikkelen. Ik vond AAYA online (toen nog de Holland Health Clinic), had dezelfde week nog een kennismakingsgesprek met het team en het was meteen een enorme klik.”

 

Wat is binnen AAYA jouw expertise?
“Heel breed gezien doe ik eigenlijk alle soorten Health- en Hormone Checks, wat het werk onwijs leuk en divers maakt. Natuurlijk kan ik niet ontkennen dat de huid echt mijn passie is, en gelukkig merk ik in de spreekkamer dat cliënten vaak met leefstijlaanpassingen verbeteringen in hun huid zien. Bij AAYA nemen we echt de tijd voor ieders persoonlijke verhaal, en proberen we samen met de cliënt een oplossing te vinden.”

 

Wat vind je mooi aan het concept van AAYA?
“Ik zie AAYA als een soort ‘huisarts plus’. Regelmatig zijn AAYA cliënten op zoek naar een consult waarin tijd wordt genomen, en waar iedere klacht met een holistische blik wordt bekeken. AAYA is naar mijn mening uniek omdat we echt de tijd nemen en met een frisse blik kijken”

 

Ik heb vernomen dat je bij AAYA op het juiste adres bent voor overgangsklachten….
“Dat kan ik bevestigen. In de reguliere zorg wordt er relatief weinig aandacht besteed aan overgangsklachten. ‘Niet zeuren en gewoon doorgaan’, dat is wat cliënten vaak hebben gehoord. Er zijn gelukkig wel steeds meer mensen die pleiten voor meer zorg rondom overgangsklachten. Bij AAYA kijken wij naar het hele plaatje, bieden we een luisterend oor. Onlangs heeft Marèse zich aangesloten bij AAYA. Marèse is al ruim 33 jaar gynaecoloog en houdt zich bij AYAA met name bezig met overgangsklachten, een erg nuttige toevoeging aan ons team. Zij ondersteunt mij en andere leefstijlartsen bij de Hormone Check Overgang en zij heeft 2x per maand zelf ook een spreekuur.”

 

In hoeverre hebben hormonen invloed op de gewichtstoename bij vrouwen?
‘’Hormonen spelen daarin een belangrijke rol. Een hormonale disbalans kan namelijk een verhoogde eetlust en zogenaamde cravings of vreetbuien veroorzaken, wat weer leidt tot gewichtstoename. Andere hormonen zoals oestrogeen, progesteron en cortisol kunnen het vermogen van het lichaam om vet te metaboliseren en op te slaan beïnvloeden, wat ook leidt tot verdere gewichtstoename. Stress is ook een grote boosdoener. Stress kan namelijk ook leiden tot het vrijkomen van hormonen die de eetlust en de cravings naar voedsel kunnen vergroten.’’

Hormonale veranderingen tijdens en na de overgang kunnen invloed hebben op de lichaamssamenstelling en vetverdeling. Naarmate mensen ouder worden neemt de hoeveelheid vet toe en de spiermassa neemt af. Vaak gaan mensen ook minder bewegen als ze ouder worden. Voor sommige vrouwen na of tijdens de overgang geldt dat ze opeens aankomen in gewicht terwijl ze hetzelfde eten. Het is van groot belang om een passend, gepersonaliseerd en haalbaar plan te maken om vrouwen in en rondom de overgang zo gezond mogelijk te houden.

 

Wat voor tips geef jij cliënten mee die willen afvallen tijdens de overgang?
“Ik zie vaak dat vrouwen tijdens en na de overgang moeite hebben met het op pijl houden van hun gewicht. Het is belangrijk om het voedings- en bewegingspatroon goed in kaart te brengen, om vanaf daar te bouwen naar een haalbaar en gepersonaliseerd plan. Ik zie dat altijd als interessante uitdaging, en de mooie resultaten die worden geboekt zijn natuurlijk een fijne bijkomstigheid.”

 

Welke tips geef je vrouwen in de menopauze die worstelen met overgewicht?
“Ten eerste: Maak de overgang bespreekbaar thuis en op het werk. Het zal je verbazen dat heel veel mensen begrip hebben voor de situatie, terwijl je misschien denkt dat dat niet het geval is. Ten tweede: Meten is weten. Op de weegschaal staan, opschrijven wat je binnenkrijgt zodat je op die manier een duidelijk overzicht krijgt van jouw waarden, om vervolgens een passend plan daarbij te maken. En ten derde, gewichtsverlies zit hem simpel gezegd in meer verbranden dan dat je binnenkrijgt, ofwel minder binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Voor gewichtsverlies is het belangrijk om voldoende te bewegen. Zet bijvoorbeeld ieder uur tijdens een drukke, zittende werkdag een wekker om een rondje te lopen en te rekken en strekken. Beweging is zowel voor je mentale als fysieke gezondheid een must. Krachttraining is daarnaast ook belangrijk om je spiermassa te behouden. Zorg dus dat je fit blijft, maar wel op een manier die jou past.”