Wil je snel af van die extra kerstkilo's? Het geheim ligt voor de hand: minder je voedselinname. Afvallen komt simpelweg neer op het principe van minder calorieën consumeren dan je dagelijks verbrandt. Na de gezellige feestdagen, die met name draaien om rijkelijk gevulde maaltijden, is het goed om snel terug te keren naar je normale porties en eetgewoonten. Wist je dat er meer kleine, eenvoudige aanpassingen zijn die aanzienlijke resultaten kunnen opleveren? Ontdek in dit artikel drie handige tips om weer op jouw droomgewicht te komen na de feestdagen.

Eetdagboek bijhouden

Door het bijhouden van een eetdagboek registreer je alles wat je gedurende de dag consumeert. Volgens onderzoek van Harvard Medical School kan dit een zeer doeltreffende methode zijn om overtollige kilo’s te verliezen of simpelweg een gezondere leefstijl aan te nemen. Het is daarbij wel essentieel om nauwkeurig en consistent te werk te gaan. Je dient precies bij te houden wat je eet en drinkt, op welk tijdstip en in welke hoeveelheid. Geadviseerd wordt wel om je eetdagboek direct voor of na het eten bij te houden. Allereerst zorgt dit er natuurlijk voor dat je niets vergeet op te schrijven. Ten tweede heeft dit een preventief effect, omdat je zo meer nadenkt over je keuzes voordat je iets eet. Tot slot zorgt het gedurende de dag bijhouden van een eetdagboek ervoor dat je bewuster wordt van je eetpatroon en de tijdsintervallen tussen je maaltijden. Deze dagelijkse bewustwording kan ervoor zorgen dat je de kans hebt om minder goede eetgewoonten in te ruilen voor gezondere keuzes. Zo kom je sneller weer op je droomgewicht na de feestdagen.

Quote Marguerité van Randwijck: “Voor sommige mensen kan het bijhouden van een eetdagboek leiden tot obsessief gedrag met betrekking tot eten, wat kan resulteren in angst of stress over voedselkeuzes. Het is dus belangrijk om te erkennen wanneer het een negatieve invloed begint te hebben op je mentale gezondheid. Zoek dan hulp!”

Schep meer groenten op

De beste manier om minder calorieën binnen te krijgen zonder de kwantiteit van je voedingspatroon te verminderen, is door het merendeel van je bord te vullen met groenten. Onze AAYA-regel "Vul de helft van je bord met groente en sla" maakt deze makkelijk. Het is daarbij wel belangrijk om de juiste groenten te kiezen. Je zal wel denken: “Alle groenten zijn toch gezond, zit daar enig verschil in?” Alle groenten zijn zeker gezond, maar de ene soort bevat wel veel meer calorieën dan de andere. Zo bevat courgette, komkommer en bloemkool minder calorieën dan de zetmeelrijke opties zoals zoete aardappel en pompoen. Wist je dat een zoete aardappel zelfs meer koolhydraten en suiker bevat dan een gewone aardappel? Eenvoudige manieren om meer groenten in je dieet op te nemen, zijn het vervangen van wraps door groentenwraps of witte rijst door bloemkoolrijst en het kiezen voor ‘courgetti’ in plaats van gewone spaghetti. Een andere optie die onze artsen vaak doen is Italiaans eten: eerst de groente, daarna de pasta.

Intermittent fasting

Intermittent fasting is geen dieet; er wordt niet voorgeschreven wat je eet, maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Er zijn allerlei verschillende vormen van vasten, maar over het algemeen eet je alleen tussen bepaalde tijden en vast je tijdens de overgebleven tijd. De bekendste vorm van intermittent fasting is het 16/8 schema. Hierbij eet je acht uur op een dag en vast je 16 uur. Er zijn nog een reeks andere schema’s die je kunt volgen, zoals twee dagen per week vastten en de andere dagen niet. Maar wat zijn dan nu de gezondheidsvoordelen van vasten? Je leest het hier. Goed nieuws! Om in 2024 snel weer jouw droomgewicht te bereiken, helpen we je graag op weg in de wereld van het vasten. AAYA geeft daarom de eerste drie maanden van dit jaar het boek "The Longevity Diet' van prof. Valter Longo weg bij iedere Health Check (zo lang de voorraad strekt). Bij de Health Check brengen we jouw puzzelstukjes van biometrie, metingen en leefstijl in kaart. Zo heb je inzicht en kennis en ook dat helpt jouw droomgewicht weer zelf te bereiken. Op naar een gezonde zomer!

Benieuwd wat we bij AAYA voor jou kunnen betekenen? Boek dan hier jouw afspraak.