3 gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

3 gezondheidsvoordelen van intermittent fasting 

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Intermittent fasting is geen dieet; er wordt niet voorgeschreven wat je eet, maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Er zijn allerlei verschillende vormen van vasten, maar over het algemeen eet je alleen tussen bepaalde tijden en vast je tijdens de overgebleven tijd. De bekendste vorm van intermittent fasting is het 16/8 schema. Hierbij eet je acht uur op een dag en vast je 16 uur. Er zijn nog een reeks andere schema’s die je kunt volgen, zoals vijf dagen vasten met Prolon. Maar wat zijn dan nu de gezondheidsvoordelen van vasten? Je leest het hier.

 

#1: Afvallen en verlies van buikvet

Een goed gewicht is natuurlijk uitermate belangrijk voor een goede gezondheid. Heb je overgewicht, dan blijkt uit onderzoek dat intermittent fasting een geschikte manier is om overgewicht te verminderen, omdat je een negatieve energiebalans creëert. Want in de huidige maatschappij eten we al snel meer dan nodig is. Door op deze manier te vasten verminder je heel simpel de dagelijkse hoeveelheid calorieën die je eet. Daarnaast vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrand doordat je metabolisme na 24 uur al met 10% wordt versneld. Tot slot is gebleken dat je insulinewaarden drastisch omlaag kunnen worden gebracht door intermittent fasting. Dit is gunstig als je wilt afvallen en helpt ook om diabetes type 2 te voorkomen.

 

#2: Herstel van je lichaamscellen

Als je regelmatig eet, heeft je lichaam continu energie nodig om het eten te kunnen verteren. Wanneer je vast, bied je je lichaam de mogelijkheid om de energie te verleggen naar andere taken. Zo kunnen de cellen zich herstellen door afvalmateriaal uit de cellen te verwijderen, dit proces noemen we autofagie. Eeuwen geleden kreeg ons lichaam hier veel meer de kans toe, omdat er toen simpelweg geen supermarkten waren die 24/7 open zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat intermittent fasting de vitaliteit van het zenuwstelsel kan verlengen en dat bepaalde eiwitten geactiveerd kunnen worden, die betrokken zijn bij je levensduur.

 

#3: Vermindering van oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een proces wat mede verantwoordelijk is voor de veroudering van veel chronische ziekten. Oxidatieve stress wordt vaak veroorzaakt door roken, obesitas en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast kunnen medicijnen, intensief sporten en te veel blootstelling aan de zon, deze stress ook veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat intermittent fasting de weerstand verbetert en het lichaam zo beschermt tegen oxidatieve stress. 

De hierboven genoemde gezondheidsvoordelen staan haaks op wetenschappelijke onderzoeken. Er zijn nog eindeloos veel voordelen van intermittent fasting (in het Nederlands letterlijk ‘onderbroken vasten’ genoemd). Het Prolon Fasting Mimicking Diet is een mooie manier om kennis te maken met intermittent fasting. Dit unieke 5-daagse plantaardige programma helpt je om je ideale gewicht te verkrijgen en belangrijke biomarkers (cholesterol, glucosegehalte en ontstekingscellen) op een gezond niveau te houden. Het ProLon Fasting Mimicking Diet® -ontwikkeld door prof. Valter Longo van de University of Southern California- is een smakelijke, handige en veilige manier van gezond vasten. Met dit nieuwe health concept begeleiden wij, Holland Health Clinic (HHC), cliënten actief naar een gezond gewicht.

Benieuwd geworden wat Prolon jou kan bieden? Op maandag 3 mei starten wij met het 5-daagse programma. Goed nieuws; we bieden jou een mooie deal aan, het programma kost nu 175,- in plaats van 189,- Doe jij ook mee?