Hormonen hebben invloed op hoe je je voelt. Voor meer dan de helft van de vrouwen vormen daarom stemmingswisselingen een veelvoorkomende uitdaging tijdens de overgang. Heb je meer last van sombere gevoelens? Ben je meer prikkelbaar? Geen zorgen. Als je een beter begrip krijgt van de symptomen en oorzaken, kun je namelijk veel meer doen dan je wellicht denkt. Benieuwd hoe jij je stemmingswisselingen overleeft? Lees dan zeker verder…

Mood swings

Tijdens de (peri)menopauze kunnen de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van emoties en gevoelens uit balans raken. Deze onvoorspelbare veranderingen in gevoel worden vaak "mood swings" genoemd. Hoe werkt dit precies?

In de perimenopauze neemt de oestrogeenproductie af. De hersenen reageren hierop door het follikelstimulerend hormoon (FSH) te verhogen in een poging om de aanmaak van oestrogeen te stimuleren. De toename van FSH en de afname van oestrogeen kan echter leiden tot een hormonale verstoring in het limbisch systeem van de hersenen. Dit komt doordat oestrogeen de activiteit van neurotransmitter serotine weer reguleert. Serotine staat bekend als ‘het gelukshormoon’. De afname hiervan kan leiden tot overweldigende en ongewenste stemmingswisselingen. Naast schommelingen in de hormoonspiegels zijn er nog andere factoren die bijdragen aan stemmingswisselingen tijdens de overgang. Opvliegers, nachtelijk zweten, hoofdpijn, fysieke veranderingen en vermoeidheid kunnen deze stemmingswisselingen namelijk ook verergeren.

Serotonine boost

Stemmingswisselingen worden dus veroorzaakt door schommelingen in de oestrogeenspiegels en de daarmee samenhangende veranderingen in de productie van serotonine. Om hiermee om te gaan, is het belangrijk om op alternatieve manieren de serotonineproductie te stimuleren. Naast de productie van oestrogeen zijn er andere factoren die invloed hebben op de aanmaak van serotonine, zoals lichaamsbeweging, darmgezondheid en de juiste voeding. En daar kun je zelf invloed op uitoefenen. Een aantal tips:

Tip 1: Voldoende beweging

Je wist het misschien al maar voldoende bewegen is écht van essentieel belang, omdat het de afgifte van chemische stoffen, zoals serotonine stimuleert. Regelmatig bewegen kan dus zorgen voor een verbeterde stemming. Vaak moet je je er even toe zetten, maar als je dan eenmaal bent geweest voel je je fit, energiek en opgeladen. Reden genoeg om te gaan toch?

Tip 2: Verbeter je darmflora

Een groot deel, meer dan 90%, van de serotonineproductie vindt plaats in je darmen. De andere 5 tot 10% vindt plaats in je hersenen. Om ervoor te zorgen dat de serotonineproductie op het juiste niveau blijft, is het essentieel om je darmflora te verbeteren. Met andere woorden: je darmen en darmflora bepalen voor het grootste gedeelte hoe (on)gelukkig je je voelt. Van belang dus om de micro-organismen in je darmen te voeden, zodat ze goed hun werk kunnen doen. Deze organismen zijn met name gek op voedingsvezels die je vooral vindt in groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Probiotica, producten met nuttige (melkzuur)bacteriën, kunnen helpen bij een verstoorde darmflora. Bij een gezonde darmflora doet probiotica niet veel. Benieuwd hoe het gesteld is met jouw darmgezondheid? Bij AAYA kun je sinds kort een microbioomscreening doen bij het overgangsconsult, zodat je erachter komt waar jouw darmen blij van worden.

Tip 3: Voeding en supplementen

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat via 5-HTP (5-hydroxytryptofaan) door het lichaam kan worden omgezet in serotonine. Schommelingen in tryptofaan-niveaus hebben invloed op de synthese van serotonine in het brein. Het is evident om gezond en gevarieerd te eten, om zo de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen: tryptofaan vind je in voedingsmiddelen, zoals vis, eieren, zuivelproducten, noten, zaden, bananen, peulvruchten en tofu. Daarnaast zijn er ook supplementen beschikbaar, zoals L-Tryptofaan en 5-HTP. LET OP: Pas altijd op met het gebruik van deze supplementen, bijvoorbeeld als je al andere medicatie/supplementen gebruikt. Raadpleeg altijd eerst je huisarts.

Even wat anders: stemmingswisselingen en stress

Het kan dat je last hebt van stemmingswisselingen tijdens de overgang, maar veel vrouwen ervaren helaas ook constante stress tijdens deze hormonale periode. Stress kan ook worden beschouwd als een trigger voor de veranderingen in je stemming. Dit kan niet alleen je dagelijkse functioneren beïnvloeden, maar het kan ook schadelijk zijn voor je algemene gezondheid. Daarom is het van belang om je stressniveau serieus te nemen en waar mogelijk situaties die stress veroorzaken proberen te vermijden. Als je denkt dat je te veel stress in je dagelijkse leven hebt, is het raadzaam om manieren te zoeken om stress te verminderen. Het vinden van ontspanningsmethoden die voor jou werken, zoals wandelen, zwemmen, lezen of sporten, kan helpen om stress te verminderen.

Ervaar je vaak stemmingswisselingen of vaak stress en wil je hiermee aan de slag? Bij AAYA nemen we de tijd en hebben we aandacht voor jou tijdens het (online) overgang consult. We helpen je graag in onze kliniek in Amsterdam. Woon je niet in de buurt? Geen enkel probleem! Sinds kort kun je ook online terecht bij AAYA. Alles onder één online dak dankzij een compleet team dat bestaat uit onze gynaecoloog, leefstijlarts en overgangsconsulent. Benieuwd? Klik hier.