Veel vrouwen herkennen het moment waarop die lievelingsbroek plotseling strakker aanvoelt; en de vragen opkomen: is gewichtstoename een onontkoombaar onderdeel van de overgang? Of kun je hier iets tegen doen? AAYA geeft antwoord op jouw vragen…..

Hoe komt dit?

"Tijdens de overgang ben ik hetzelfde blijven eten en bewegen. Toch ben ik zwaarder geworden. Hoe kan dat nou?" Veel vrouwen vragen zich dit af en het antwoord is van meerdere factoren afhankelijk. Allereerst spelen veranderingen in hormoonspiegels een rol, vooral de afname van oestrogeen, wat de regulatie van je lichaamsgewicht beïnvloedt. Ten tweede vertraagt de stofwisseling, wat zonder aanpassingen in het eetpatroon tot gewichtstoename kan leiden. Ten derde verandert de lichaamssamenstelling, waarbij spiermassa afneemt en vetmassa toeneemt. Tot slot kunnen veranderingen in levensstijl, zoals vermoeidheid en een veranderd humeur, bijdragen aan gewichtstoename doordat beweging en gezonde eetgewoonten minder prioriteit krijgen. Al deze factoren dragen helaas bij aan gewichtstoename tijdens de overgang.

Wat kan ik eraan doen?

Kan ik gewichtstoename tijdens de overgang volledig voorkomen? Helaas niet. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en wordt beïnvloed door bovengenoemde factoren. Natuurlijk hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. Met deze vijf specifieke tips beperk je gewichtstoename tijdens de overgang:

1. Verminder stress

Stress houdt verband met gewichtstoename. Door stress wordt het hormoon cortisol afgegeven, wat ervoor zorgt dat suiker (glucose) in het lichaam vrijkomt. Als deze suikers niet worden verbruikt, zullen ze worden opgeslagen als vet. Daarnaast kunnen stresshormonen ervoor zorgen dat je meer zin hebt in zoete en vette snacks. Stress volledig uit je leven schrappen zal niet mogelijk zijn, maar er zijn wel manieren om stress te verminderen. Maak bijvoorbeeld lijstjes, luister naar rustige muziek, leg je telefoon even aan de kant, lees een boek of ga naar buiten. Vind een manier die bij jou past en pas dit regelmatig toe.

2. Minder eten dan je verbrandt

Het klinkt zo makkelijk en logisch, maar hoe doe je dit? Allereerst is het belangrijk om er samen met jouw AAYA leefstijlarts achter te komen hoe jouw metabolisme in elkaar steekt. Wat is jouw spierpercentage, is dat op peil? Doe je aan krachttraining of EMS? Hoeveel calorieën verbrand je als je een hele dag niets zou doen? Naast je ruststand is het belangrijk om je bewegingspatroon onder de loep te nemen. Heb je een actieve baan of zit je de hele dag achter je bureau? Hoe vaak sport je; ga je op de fiets en/of wandel je elke dag een blokje om? Als laatste kijk je naar wat je binnenkrijgt door bijvoorbeeld een eetdagboek bij te houden. Op deze manier kun je een balans maken, waardoor je minder eet dan dat je verbrand én dus afvalt.

3. Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die een structurele gelijkenis hebben met oestrogenen. Ze hebben de capaciteit om te binden aan oestrogeen-receptoren en kunnen zo de effecten van oestrogenen imiteren. Hoewel hun invloed minder intens is dan die van natuurlijke oestrogenen, dragen fyto-oestrogenen nog steeds bij aan het verlichten van overgangsklachten, zoals gewichtstoename. Je vindt ze in de volgende producten dus zet deze maar op je boodschappenlijstje: noten, zaden, sojaproducten en peulvruchten.

4. Eiwitten hoog

Het zou goed kunnen dat je bij de uitspraak "eiwitten hoog" aan gymgirls en opgepompte mannen in de sportschool denkt. Toch is deze uitspraak ook voor vrouwen in de overgang van toepassing. Eiwitten zorgen namelijk voor het behoud van je spiermassa wat invloed heeft op je ruststofwisseling. Je verbrandt de meeste calorieën op een dag met je ruststofwisseling, belangrijk dus om deze op peil te houden. Nog een voordeeltje: eiwitrijke producten zorgen voor een verzadigd gevoel en stabiliseren je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel gaat snacken. Eiwitten zitten vooral in producten zoals, zuivelproducten, eieren, bonen, vis, mager vlees en gevogelte, peulvruchten, avocado, noten, etc.

5. Goede nachtrust

Voldoende én goede slaap bevordert niet alleen je energieniveau en fitheid, maar helpt je ook om op de lange termijn op gewicht te blijven. Probeer voor een stabiele routine te zorgen voordat je naar bed gaat. Zet je telefoon bijvoorbeeld een uur voor het slapengaan uit, neem een ​​warm bad, of kom tot rust met een goed boek. Ook een comfortabele slaapomgeving met een goede kamertemperatuur, een comfortabel bed en minimale afleiding kunnen een positief effect hebben op jouw nachtrust. Probeer het eens uit. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Zoals je merkt is het maken van bewuste keuzes in je leefstijl essentieel tijdens de overgang. Vind je dit lastig en ben je op zoek naar een kliniek voor overgangsklachten? Maak met AAYA van de overgang de mooiste fase van je leven! Online vanuit je huis of bij ons in de kliniek: onze gynaecoloog, overgangsconsulenten en artsen helpen je graag. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Klik hier.