Geef je gezonde hormonen een flinke boost met deze 4 tips
Geef je gezonde hormonen een flinke boost met deze 4 tips
Je hormonen zie je niet maar je kunt ze zeker voelen wanneer ze uit balans zijn.
Je hormonen zijn namelijk de chemische boodschappers in je lichaam die van invloed zijn op alles, van je metabolisme tot je seksleven. De endocriene klieren – onder andere de hypofyse, schildklier en bijnieren – staan aan het roer van de hormonale productie. Alle lichamelijke activiteiten worden gecontroleerd door onze hormonen die hard met elkaar samenwerken. Goed nieuws: met jouw levensstijl kun je de hormoonfunctie en -productie positief beïnvloeden!
Zijn jouw hormonen in balans? Dan werkt jouw lichaam als een geoliede machine. Maar wanneer er één of meer hormonen uit balans zijn, ontstaat er een domino-effect dat op veel andere gebieden negatieve gevolgen kan hebben. Ben je benieuwd wat je kunt doen om jouw gezonde hormonen weer een flinke boost te geven?
Spanning
Stress is een veelvoorkomend gevoel en we hebben er helaas allemaal weleens last van. Stres kan soms heel nuttig zijn, omdat het bijvoorbeeld je ertoe kan aanzetten om dingen af te ronden. Maar als stress te lang aanhoudt kan dit negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en met name invloed hebben op je hormoonhuishouding.
Wanneer we in balans zijn kan ons lichaam acute stressoren effectief beheersen en ervoor zorgen dat het lichaam in een lagere stresstoestand komt. Je lichaam heeft namelijk rust en ontspanning nodig zodat je niet continue in een chronisch hoge staat van stress blijft. Alleen is ontspannen niet altijd zo makkelijk in deze huidige drukken en chaotische prestatiemaatschappij. We worden constant omringd door zowel fysieke als mentale stressoren in de vorm van e-mails, constante aapjes of berichten, sociale media, druk woon-werkverkeer, straatlawaai en meer. Deze kunnen allemaal invloed hebben op onze hormonenfunctie.
Wanneer je in een staat komt van chronische stress, geeft je lichaam namelijk voorrang aan functies die absoluut noodzakelijk zijn in je lichaam. Hierdoor kunnen schildklierhormonen bijvoorbeeld vertragen om energie te besparen, wat weer invloed kan hebben op het gewicht en de psyche. De voortplantingsorganen kunnen ook negatief worden beïnvloed, wat weer effect heeft op de libido en eventueel het zwanger kunnen worden. Verder geeft een disbalans van de stresshormonen een verstoorde nachtrust.
Een gezond slaapritme
Bij een hormonale disbalans kan je regelmatig wakker worden met een slaperig, humeurig en niet lekker gevoel. Slecht slapen kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Het kan liggen aan het feit dat je misschien te weinig hebt geslapen, minder dan zes uur? Of je hebt ruim acht uur geslapen maar de kwaliteit van je slaap was niet goed. Beiden gevallen kunnen jouw hormoonhuishouding beïnvloeden. Dit is een vicieuze cirkel.
Een nacht van slechte slaap heeft de volgende dag invloed op de effecten van insuline in ons lichaam. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt uitgescheiden als reactie op de stijging van de bloedsuikerspiegel die optreedt na het eten. Wanneer insuline vrijkomt, wordt glucose uit de bloedbaan de cellen ingeduwd, wat uiteindelijk zorgt voor energie in ons lichaam. Maar door een slechte nachtrust kan insulineresistentie optreden wat betekent dat cellen minder goed op insuline reageren, met als gevolg dat de glucose de cellen niet kan binnendringen. De glucose blijft dan vastzitten in de bloedbaan, waardoor het lichaam continue insuline blijft afgeven. Dit zorgt voor minder energie in het lichaam en als de insulinespiegel langdurig te hoog is kan het na verloop van tijd leiden tot insulineresistentie en chronische gezondheidsproblemen geven.
Een ander nadeel is dat je vervorming krijgt van je honger- en verzadigingshormonen, ghreline en leptine, die het lichaam een signaal geven wanneer je moet eten en wanneer je vol zit. Je merkt misschien dat je na een nacht van slechte slaap meer zin hebt om te snacken en dat je gevoeliger bent voor de ongezonde snacks.
Slaapgebrek heeft ook aanzienlijk effect heeft op het stresshormoon cortisol. Bij een slaapgebrek neemt cortisol toe. Verhoogde cortisolspiegels zorgen er namelijk voor dat je lichaam prioriteit geeft aan vetopslag wat uiteindelijk leidt tot gewichtstoename.
Hoe kun je nu je gezonde hormonen een boost geven tijdens het slapen?
Onze arts Florentine de Boer geeft een nuttige tip mee: ‘’Veel hormonen komen vrij op bepaalde momenten in het ritme van de biologische klok (nacht = slapen en donker, dag = wakker en licht). Het is om veel redenen belangrijk om een goede nachtrust te hebben, maar het verstoren van de biologische klok kan effect hebben op je hormoonstelsel. Een donkere kamer tijdens de nacht en voldoende licht tijdens de dag dragen bij aan optimaliseren van jouw ritme. Dit is met name belangrijk bij mensen met bijvoorbeeld nachtdiensten, of in de winter als het weinig licht is op een dag.’’
Snelle koolhydraten
Ooit gehoord van snelle koolhydraten? Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel door het lichaam worden afgebroken tot de stof glucose. Je vindt deze koolhydraten met name in bewerkte producten zoals snoep, wit brood, frisdrank of producten met veel toegevoegde suikers. Overconsumptie van deze voedingsmiddelen kan leiden tot problemen met de insulinegevoeligheid, evenals met de eetlusthormonen ghreline (het hongerhormoon) en leptine (het verzadigingshormoon) die het verlangen naar suiker en overeten kunnen veroorzaken.
Snelle koolhydraten zorgen dus voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en dus voor snelle energie. Snelle energie is fijn als je in een korte tijd een zware inspanning moet leveren. Maar voor het leveren van inspanningen op de lange termijn is je lichaam hier minder blij mee. Daarom is het belangrijk om te proberen voor pure en onbewerkte producten te kiezen die je glucose spiegel niet te snel laten pieken.
Hier wat inspiratie voor een gezond ontbijt om je op weg te helpen naar betere voeding, voor jou en je hormonen: Onze favoriet ‘havermout-banaanpannenkoekjes met fruit en plantaardige yoghurt’.
Benodigdheden 2 personen:
– 1 banaan
– 100 ml plantaardige melk (Bijv. ongezoete amandelmelk)
– 50 gram havermout
– Snufje kaneel
– 1 ei
– 1 el plantaardige yoghurt (Bijv. ongezoete kokosyoghurt)
– Fruit (bijv. frambozen en blauwe bessen)
– Honing
– Kokosolie
Bereidingswijze:
1. Doe de banaan, plantaardige melk, havermout, kaneel en ei in de blender tot het een glad beslag is. Bak de pannenkoekjes in een pan met kokosolie. Je kunt ongeveer 9 kleine pannenkoekjes maken met bovenstaande ingrediënten.
2. Leg de pannenkoekjes verdeeld over het bord, doe er een eetlepel plantaardige yoghurt op, het fruit eroverheen en maak het af met een beetje honing. Et voilà!
3. Verdubbel de ingrediënten wanneer je dit voor meerdere personen uit het gezin maakt.
Lekker bewegen
Verlang je naar een boost van gezonde hormonen die ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit? Dat kun je helemaal zelf doen! Maar hoe? Kom lekker in beweging; er is geen effectievere manier dan dat. Een halfuur per dag bewegen geeft je lichaam een flinke endorfine-boost en dat werkt altijd goed! Beweeg je buiten, dan krijg je ook nog eens je dagelijkse dosis vitamine D binnen. Twee vliegen in één klap! Beweeg je nog weinig, bouw het dan rustig op. Wandel bijvoorbeeld elke middag een rondje na de lunch, zo geef je ook je stofwisseling een stimulans. Probeer altijd een vorm van beweging te vinden die bij je past zodat je deze moeiteloos en met plezier iedere dag kunt doen.
Heb je het gevoel dat jouw lichaam hormonaal uit balans is? Om te kijken wat precies bij jou de oorzaak is en wat we eraan kunnen doen, hebben we de Hormone Check ontwikkeld. Wist je trouwens dat na de overgang het cholesterolniveau bij vrouwen juist ineens kan stijgen? En dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel voorkomt? Daarom nemen we ook het cardiovasculair risico mee in de Hormone Check.
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek dan nu een Hormone Check. Wij staan voor je klaar!
Het is feest bij AAYA! Boek je consult in oktober of november 2022 bij onze artsen en ontvang na afloop jouw cadeau (zo lang de voorraad strekt).