Wat is cholesterol? En hoe werkt onze cholesterol thuis check?

Wat is cholesterol? En hoe werkt onze cholesterol thuis check?

Wat is cholesterol?

Cholesterol hebben we nodig. Het is een belangrijke stof voor je lichaam. Deze vetachtige stof wordt voor een deel aangemaakt in je lever, het andere deel krijg je binnen via je voeding. Je cholesterol levels kan je direct beïnvloeden met je leefstijl. De belangrijkste maatregel is kiezen voor de juiste voeding. Er zijn meerdere soorten cholesterol: HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Voeding beïnvloedt die waardes, daarnaast is er ook een genetische invloed. HDL staat voor goed cholesterol. HDL-cholesterol beschermt je tegen hart- en vaatziekten. De HDL-deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol naar de lever vervoerd wordt. De lever breekt het af. 

LDL staat voor slecht cholesterol. Een hoog LDL-cholesterol verhoogt juist je risico op hart- en vaatziekten. De LDL-deeltjes kunnen zich ophopen in de bloedvaten. 

 

Triglyceriden

De vetten in je eten bestaan vooral uit triglyceriden. Na een vetrijke maaltijd gaan de waardes van triglyceriden in het bloed dan ook kort omhoog. Het lichaam gebruikt ze als energiebron. Na het eten dalen ze meestal weer. Hoge waarden van triglyceriden dragen bij aan het ontstaan van slagaderverkalking. 

 

Wat wordt getest?

Een hoog cholesterol is geen ziekte en geeft geen klachten. Maar het kan de bloedvaten wel nauwer maken en daarmee de kans op hart -en vaatziekten vergroten. Met voeding kan je je cholesterolniveau meestal beïnvloeden, al is soms wel medicatie nodig. Je merkt zelf niet of je cholesterol te hoog is, daarom is het belangrijk om dit regelmatig te testen door middel van een bloedtest. Uit de bloedtest komen bepaalde waarden van alle soorten cholesterol naar voren. Op basis van de gehaltes die uit de bloedtest komen, is te bepalen of je cholesterol in orde is. Zo niet, zijn wij er om je te begeleiden en helpen naar een gewenst cholesterolgehalte. Zijn er aanwijzingen voor een genetische familiaire aanleg, dan verwijzen wij je naar de huisarts.

Gewenste waarden volgens de normen die door ons lab worden gebruikt:

  • Totaalcholesterol: minder dan 6.5 mmol/L
  • LDL-cholesterol: minder dan 3.37 mmol/L
  • HDL-cholesterol: hoger dan 1.17 mmol/L
  • Triglyceriden: minder dan 2.28 mmol/L

 

Hoe word ik krachtig tachtig?

We willen allemaal krachtig tachtig worden. De Westerse leefstijl geeft helaas een verhoogde kans op leefstijlziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes, dementie en sommige vormen van kanker. Om krachtig tachtig te worden is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van je gezondheid. Regelmatig (jaarlijks) je bloedwaarden meten, laat zien hoe jouw lichaam zich ontwikkelt door de jaren heen. Een belangrijke meting daarvan is cholesterol. Met de cholesterol zelftesten kan je zelf naar het gewenste resultaat toe werken. Zo kan je eenvoudig zien of jouw veranderingen in levensstijl daadwerkelijk helpen met het verlagen van je cholesterol. 

Het is belangrijk om je cholesterolwaarde te weten, omdat dit een indicatie geeft van je risico op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten kunnen makkelijk voorkomen worden door aanpassingen in leefstijl. 

 

Hoe krijg je het resultaat van de test?

Je cholesterolwaarde is niet in orde, wat nu?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je cholesterol te verlagen. 

  • Stoppen met roken
  • Meer bewegen; het is belangrijk om een half uur tot een uur per dag beweging te krijgen
  • Gezonder eten; zorg ervoor dat je verzadigde door onverzadigde vetten vervangt en eet meer vezels
  • Verminder alcohol gebruik
  • Zo nodig afvallen

 

Direct toegang tot jouw resultaten via de Holland Health Clinic app

Hoe kom ik aan de Holland Health Clinic app? Log in bij de Holland Health Clinic app met je pincode. Ga naar ‘ See your results’ en  vervolgens naar ‘Cholesterol’. Klik op ‘Cholesterol’ en de cholesterolwaarden worden zichtbaar. Easy! Daarnaast word je gebeld door één van onze artsen om de resultaten te bespreken. Bij verdere vragen ben je altijd welkom bij ons op de kliniek! 

 

  1.