Waarom val je van sporten niet af?
Waarom val je van sporten niet af?
Article written by: Marguerite van Randwijck, co-founder Holland Health Clinic
Steeds meer mensen worden getroffen door obesitas en overgewicht. Zij denken dat ze kunnen afvallen door meer te gaan sporten en zoeken hierbij hulp. Maar val je af van meer sporten? In de praktijk zien we dat het vaak niet lukt om af te vallen; in Nederland zijn steeds meer mensen gaan bewegen, maar obesitas en overgewicht zijn in dezelfde periode toegenomen. Hoe is dit mogelijk? In dit artikel proberen we dat aan jou uit te leggen.
Verbeterde lichaamssamenstelling
Mensen met obesitas of overgewicht hebben een teveel aan vetmassa. Daarnaast zijn er veel mensen met een normaal gewicht en een normaal BMI (Body Mass Index), die toch een teveel aan vetmassa hebben. Deze mensen zijn te herkennen aan dunne armen en benen, maar wel een buikje. Ook kan het zijn dat mensen een slank postuur hebben, maar toch een teveel aan vetmassa hebben. Deze gevallen hebben een verhoogde vetopslag in en tussen de organen, de zogenaamde slanke binnenvetters. De bedoeling van afvallen is daarom niet om simpelweg kilo’s kwijt te raken, maar om een teveel aan vetmassa te verliezen. Het gaat meer om het verkrijgen van een goede lichaamssamenstelling. Een betere balans tussen spierweefsel, organen, botten en vetweefsel is van belang.
Een belangrijke functie van vetweefsel is de opslag van energie, deze energie wordt uitgedrukt in calorieën (kcal) of kilojoules (kJ). Het vetweefsel in ons lichaam is niet puur vet, er wordt namelijk ook water in de vetcellen opgeslagen. Eigenlijk moet je het zo zien: 1kg vetweefsel bevat zo’n 7700 kcal aan opgeslagen energie. Wil je dus 1kg vet verliezen, dan zal je 7700 calorieën aan energie moeten verbranden.
Energieverbruik tijdens het sporten
Hoeveel energie verbruik je tijdens het sporten en hoe weet je dat die energie verbruikt wordt vanuit het vetweefsel? Er zijn meerdere methoden om energie te verbranden vanuit de vetweefsels. De bekendste en meest zekere methode is om te zorgen dat je volledig in ketose bent, dat houdt in dat je sport op een nuchtere maag. Ketose bereik je door voor een langere tijd koolhydraatarm te eten. Op deze manier krijg je voornamelijk energie binnen via voedingsvetten waardoor ons lichaam en met name onze spierweefsels functioneren op vetverbranding. De koolhydraatverbranding neemt af en blijft slechts draaien in een aantal weefsels zoals de hersenen, bloedcellen en het immuunsysteem. Op het moment dat je gaat sporten op een nuchtere maag, weet je dat je lichaam de energie voor het sporten vrijwel volledig mo
Hoeveel energie verbruik je tijdens het sporten?
We pakken het voorbeeld van de racefiets. Als je 2 uur en 45 minuten onafgebroken fietst op een snelheid van 27.2 km/uur, verbrand je 1700 kcal. Als je over het algemeen koolhydraatarm eet en inspanningen levert op een nuchtere maag dan weet je vrijwel zeker dat de benodigde energie uit de vetweefsels wordt geleverd. Als je dus 1700 kcal hebt verbrand, heb je (gedeeld door 7.7) 220 gram vet verbrand. Dat houdt in dat als je 1kg vetmassa wil verliezen, je deze training 4,5 keer zou moeten herhalen, oftewel 12,5 uur fietsen op deze intensiteit. EN dat slechts voor 1kg vetmassa. Zoals je ziet is dit niet bepaald een efficiënte manier en daarmee kan dus voorzichtig geconcludeerd worden dat je van sporten moeilijk afvalt.
Afvallen heeft te maken met wat je eet, hoe vaak je eet en of je lekker in je vel zit. Slaap je goed? Heb je veel stress? Dat zijn allemaal zaken die invloed hebben op je gewicht. Sporten houdt dus weinig verband met afvallen. Wat zijn dan wel leefstijlpijlers om te sporten? Er zijn er genoeg! Sporten is goed voor:
- Je mentale welbevinden
- De conditie
- Het metabolisme
- Sterkere botten
- Vermindering van stress
- Vergroten van je spiermassa
- De spijsvertering
- Libido
Wat eet ik en is dat gezond? Eet ik te veel koolhydraten? Drink ik te veel koffie of te weinig water? Welke vitaminen mis ik? Voeding of vulling, wat eet jij eigenlijk? Metabolics kijkt naar je voeding en ontlasting. Eet je (dierlijke) proteïne of juist vegetarisch? Wat werkt voor jou? Alles wat we eten en drinken heeft effect op je lichaam. Wil je afvallen? Of wil je misschien advies op het gebied van voeding en levensstijl. Wij helpen je graag verder. Boek nu jouw gratis telefonisch consult.