Waarom is een persoonlijk stressprofiel zo belangrijk?

Waarom is een persoonlijk stressprofiel belangrijk voor mensen?

 Is er één manier om met stress om te gaan? Nee, helaas niet. Het is namelijk niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen jouw lichaam, geest, spieren, zenuwstelsel en alle verschillende onderdelen. De mens is namelijk één geheel waarbij we kunnen aantonen dat ziekten altijd een verklaarbare oorsprong hebben. Bij al deze ziekten kan stress helaas een grote rol spelen. Diabetes, reuma, auto-immuunziekten en nog veel meer…. Stress kent geen grenzen en om deze reden is het dus belangrijk om een grondige blik te werpen op het persoonlijke stressprofiel en daar rekening mee te houden. Benieuwd wat de voordelen hiervan zijn? Lees dan zeker verder….


Maakt chronische of acute stress ziek?
Vooral chronische stress maakt je ziek. Maar acute stress kan ook zeker ziekmakend werken. Denk hierbij aan een ongeval, ontslag, de dood of het belanden in een zeer gevaarlijke situatie. Opeens kunnen dan alle systemen in je lichaam op de rem trappen en jou volledig in de steek laten. Het kan dan opeens snel gaan en tot allerlei aandoeningen leiden.

Stress speelt een grote invloed bij alle auto-immuunaandoeningen, diabetes en hart- en vaatziekten. De effectiviteit van immuuntherapie bij kanker is namelijk sterk afhankelijk van jouw huidige cortisollevels omdat deze het immuunsysteem onderdrukken. Een ander voorbeeld: een hardnekkige verkoudheid. Hier is velen jaren terug al een innoverend onderzoek naar gedaan. Wetenschappers kwamen erachter dat de kans op besmetting nauw samenhangt met de hoeveelheid stress die mensen hadden. Om deze reden zou stress een belangrijk agendapunt voor de internist en cardioloog moeten zijn.


Een persoonlijk stressprofiel
Hoe vorm je dan zo’n persoonlijk stressprofiel? Je kunt dit vormen door aan mensen te vragen hoe ze zich voelen. Het is natuurlijk ook belangrijk om de juiste metingen uit te voeren maar de context hierbij mag niet vergeten worden. Maar wat weet je dan precies? Van een pittige workout of veel seks kan je hartslag namelijk ook flink omhoogschieten. Het is daarom bedachtzaam om te weten wat voor persoon je bent, hoe voel je je nu echt, welk genetisch pakket heb je, heb je mogelijke trauma’s, hoe werken je hersenen en gedragsmechanismen? Er zijn veel zaken die je tegenwoordig kan meten, zeker met de techniek die zich razendsnel ontwikkeld! Heb jij al een smartwatch aangeschaft? Deze type horloges meten meer dan je denkt.

Wil jij ook graag op tijd signalen herkennen? Met stresssignalen gaan de meeste mensen vaak door en door totdat het een keer flink misgaat. Als je dan achteraf goed terugdenkt zijn er allerlei signalen die op deze ontregeling hebben geduid. Sliep je bijvoorbeeld slecht? Voelde je je dagelijks opgejaagd en gespannen? Was je erg prikkelbaar? De eerste stap is bewustwording. Praat er bijvoorbeeld met je familie, vrienden en/of collega’s over. Ga vaker naar buiten en een blokje om.

Wil je graag evenwicht tussen de draaglast en de draagkracht van stress en angst om een burn-out in de toekomst te voorkomen? Een gezonde leefstijl (zowel fysiek als mentaal) kan ervoor zorgen dat je dit onder controle krijgt. Wij helpen jou graag om je leefstijl aan te passen om zo een burn-out te voorkomen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik hier.