Waarom is een gezonde leefstijl erg belangrijk in deze tijd?

Een gezonde leefstijl is erg belangrijk in deze tijd

 

Gezonde en fitte mensen hebben een verkleinde kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus of een andere infectieziekte. De vraag is natuurlijk: hoe word je dan gezond en fit? Maar nog belangrijker: hoe blijf je het? Holland Health Clinic ziet het als haar voornaamste doel om mensen gezond en fit te krijgen én met name te houden. Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees dan zeker verder.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een goedwerkend immuunsysteem een verkleinde kans hebben op een ernstig beloop van een virusinfectie en daarnaast ook een verkleinde kans op de ontwikkeling van chronische ziektes. Alle reden dus om je immuunsysteem een boost te geven. Dit is mogelijk door actief te werken aan een goede conditie, voldoende spiermassa, een gezond gewicht en een optimale conditie van het hart en de longen. Vanuit de overheid wordt er helaas nog te weinig gewezen op het belang hiervan. Er wordt nog te weinig aandacht besteed aan preventieve gezondheidszorg. Een van de kerntaken van Holland Health Clinic is preventieve ziektepreventie. Maar ook in onze maatschappij is het belangrijke dat we de meerwaarde hiervan inzien, zoals vanuit de politiek en de supermarkten. Wij kunnen onze cliënten adviseren om gezonder te eten, maar zolang tachtig procent van het voedsel in de schappen ultrabewerkt is, vinden veel mensen dit lastig.

 

Keep it simple

Er zijn een aantal simpele tips waarmee mensen de regie over hun gezondheid weer terug kunnen nemen. Gezond en fit zijn is niet gebaseerd op een tijdelijke hype of een dieet; het is een gewoonte! Daarbij zeggen we direct eerlijk; een nieuwe gewoonte aanleren is niet makkelijk. Om deze reden is het verstandig en functioneel om een nieuwe gewoonte op te delen in kleine, haalbare deelstappen. Begin bijvoorbeeld met elke dag 2 stuks fruit te eten. Lukt dat en gaat het vanzelf? Dan kun je een volgende stap nemen; probeer elke dag na je lunch een wandeling te maken. En zo ga je steeds een stapje verder….

 

Tussendoortjes

In onze kliniek zien we dat veel mensen gezond denken te leven, terwijl dat eigenlijk best wel tegenvalt. Het probleem zit hem vaak in de producten die worden verkocht als verantwoorde tussendoortjes. Deze zijn helaas toch vaak calorierijk, te zout of ze bevatten veel suikers en/of verzadigd vet. Probeer deze eens te vervangen door gezonde snoep-groente, een portie fruit of een schaaltje magere kwark met wat noten en zaden.

 

Zeker nu

Nu er weer een nieuwe coronavariant is opgedoken en de vaccins geen volledige bescherming lijken te bieden, is leefstijl nog belangrijker dan ooit. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn essentieel om weerbaarheid tegen het virus te vergroten. We zien dat de IC’s voornamelijk worden bezet door mensen met leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

 

5 tips om tijdens de lockdown gezond en fit te blijven

  1. Doe weekboodschappen. Zo kom je minder snel in de verleiding om snaai-inkopen te doen en kun je je week gezond plannen. Wat je niet in huis haalt kun je simpelweg ook niet opeten.
  2. Nuttig in de ochtend alvast wat groenten of verwerk deze in je ontbijt zodat je die 300 gram groenten per dag makkelijk haalt. Doe bijvoorbeeld een handje spinazie door je smoothie of rasp wat wortel door je havermout.
  3. Voorkom dat je 30 minuten achter elkaar stilzit, probeer tussendoor genoeg te bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of loop een extra rondje als je naar de WC bent geweest. Alle kleine beetjes helpen 🙂
  4. Plan dagelijkse rustmomenten in. Neem bijvoorbeeld een ontspannend bad of doe een aantal mindfulness-oefeningen. Stress verzwakt je immuunsysteem dus stressoren moeten voorkomen worden.
  5. Maak elke dag een wandeling van 30 minuten. Dit hoeft natuurlijk niet alleen; je kan er ook met vrienden op uit. 10.000 stappen zetten op een dag is niet eenvoudig, maar wel erg goed voor je gezondheid!

 

Heb je goede voornemens voor 2022? Vraag je je af of wat jij eet gezond is? Voeding of vulling wat eet jij eigenlijk? Wil je graag afvallen of misschien advies op het gebied van voeding en levensstijl? Wij helpen je graag verder. Boek nu jouw gratis telefonisch consult en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen