Net getest: health check bij Holland Health Clinic

We laten onze auto’s elk jaar keuren en elk half jaar brengen we braaf een bezoekje aan de tandarts, maar we kloppen pas bij de huisarts aan zodra we twijfelen aan onze gezondheid of zelfs pas als er echt iets mis is. Met een jaarlijkse ‘health check’ kun je je gezondheid in de gaten (laten) houden, waardoor je hopelijk nog lang fit en gezond blijft. Gezondheidsnet testte het voor je uit!

Het klinkt veelbelovend, zo’n ‘health check’, maar wat is het precies? Het is een preventief gezondheidsonderzoek dat in Nederland door diverse klinieken en zorgverzekeraars wordt aangeboden. Holland Health Clinic biedt echter als enige in Nederland een health check met een holistische benadering: je wordt zowel fysiek als mentaal onderzocht. Vervolgens worden de testen direct doorgestuurd naar medisch specialisten, met wie ze samenwerken.
Mijn gezondheid

Ik vind mezelf bovengemiddeld gezond: ik sport zo’n drie tot vier keer in de week, ik let op mijn voeding en ik ben niet of nauwelijks ziek. Als webredacteur bij Gezondheidsnet ben ik dan ook geïnteresseerd in alles wat met gezondheid te maken heeft. Nu vraag je je misschien af waarom ik dan zo’n check doe. Er mankeert mij toch niks? Dat lijkt misschien zo, maar niemand is 100 procent gezond. Dat kan ook niet, want je hebt weleens stress in je leven of je hebt drukke perioden waarin je minder goed voor jezelf zorgt. Dat is volkomen normaal. Ik ben bijvoorbeeld best snel moe, dus ik ben benieuwd of ik iets mis in mijn voeding. Door een health check kan ik mijn leefstijl verbeteren, waardoor ik me (hopelijk) nog beter ga voelen.

Health check
Tijd voor de check! Ik heb een afspraak bij mijn arts Marguerite van Randwijck. Ze vertelt wat ik van de health check kan verwachten en stelt me veel vragen over mijn gezondheid en die van mijn familie. Na het gesprek krijg ik de opdracht wat balans-, rek- en coördinatieoefeningen te doen. Op wat gestuntel na, gaat dat aardig goed. Ik merk dat mijn arts echt de tijd voor mij neemt – heel fijn!

Zodra het fysieke gedeelte achter de rug is, mag ik gaan zitten in een relaxte stoel voor het mentale aspect. Ik vul op een iPad wat vragen in over hoe ik me de afgelopen twee weken voelde en hoe ik geslapen heb. Daarna wordt mijn bloeddruk gemeten: die is volgens mijn arts heel netjes. Gelukkig maar! Een hartfilmpje mag ook niet ontbreken. Ik word heel hightech met speciale apparatuur aan de iPad gekoppeld, waarna de gegevens direct naar de cardioloog verstuurd worden. Ook wordt mijn bloed geprikt om te kijken of ik iets mis qua vitamines of mineralen. Dit hoefde ik niet per se te doen, maar ik wil natuurlijk wel weten waar mijn vermoeidheid vandaan komt.
Ten slotte wordt er nog een plukje uit mijn haar geknipt: hiermee kunnen ze het niveau van het stresshormoon cortisol meten. Dit hormoon kunnen ze in het haar tot wel drie maanden terugzien. Na afloop krijg ik nog een Fitbit om die mij nog een week ‘in de gaten houdt’. Zo kunnen ze zien hoeveel ik die week beweeg. Na twee weken moet ik terugkomen en krijg ik de uitslag.

De uitslag
Na ruim twee weken was het zover: ik had een vervolgafspraak bij mijn arts om de uitslag te bespreken. De uitslag bleek nog positiever te zijn dan ik had verwacht. Mijn bloedwaarden zien er allemaal goed uit. Ik mag alleen iets meer op mijn vitamine B12-inname letten. Het is geen tekort, maar de arts ziet deze waarde liever wat hoger. Dat verklaart waarschijnlijk meteen waarom ik wat sneller last heb van vermoeidheid. Daarom zal ik mijn voedingspatroon de komende tijd nog iets beter onder de loep nemen. Verder valt mijn stresslevel binnen de norm en beweeg ik dagelijks voldoende. Toch heel fijn om te weten!
Ik ben een vrij onrustige en lichte slaper, dus ik krijg ook nog de tip mee naar huis om na 21.00 uur niet meer op mijn telefoon, tablet of laptop te kijken. Ik kende natuurlijk al het verstorende effect van blauw licht op het slaap-waakritme, maar uit automatisme zit ik toch na 21.00 uur nog wel op social media te kijken. Hier probeer ik dus zeker aan te werken.

Mijn ervaring
Ik vond het leuk en interessant om eens een health check te mogen doen. De holistische benadering van Holland Health Clinic vind ik vooral heel prettig. Door de nauwe samenwerking met allerlei medisch specialisten wordt er gekeken naar alle aspecten van je gezondheid. Ter vergelijking: als je naar de huisarts gaat, dan ga je er vaak pas heen als je echt wat mankeert en word je behandeld op één bepaald aspect. Heb je na de health check begeleiding nodig om je leefstijl te verbeteren? Dan kun je dit ook krijgen bij de kliniek. Je wordt dus niet aan je ‘lot’ overgelaten. Ook prettig: je krijgt een rapport van je waarden en gezondheidsadvies later via mail en per post toegestuurd.
Er is best wat kritiek op dergelijke health checks, omdat het een momentopname is en daardoor schijnzekerheid zou bieden. Natuurlijk is het een momentopname en biedt het geen garantie dat je echt gezond 80 jaar of ouder wordt, maar het geeft wel een goede indicatie van je gezondheid. Doe je de health check elk jaar, dan kun je met kleine verbeteringen een groot verschil maken voor je gezondheid. En dat is ook wat waard, toch?