Actief zijn, een overwegend plantaardig dieet volgen en regelmatig genieten van een glaasje wijn met vrienden of familie, zijn de verborgen sleutels tot een lang en gezond leven in de Blue Zones. Goed nieuws: je hoeft dus niet naar de andere kant van de wereld af te reizen om langer te leven. Je kunt je eigen Green Zone creëren door de Blue Zone-wetten toe te passen in jouw dagelijkse leven. Benieuwd hoe? Lees dan zeker verder…

Honderd jaar of nog wel ouder

Wist je dat ongeveer 30 procent van je levensverwachting genetisch is bepaald? Als je goede genen hebt, kun je gemiddeld 6 jaar langer leven. Heb je een gezonde leefstijl dan kun je zelfs 10 tot 15 jaar langer leven. Het bewijs hiervoor vind je in de Blue Zones: vijf gebieden ter wereld waar relatief veel mensen op een gezonde en actieve manier honderd jaar of nog wel ouder worden. De term "Blue Zone" werd voor het eerst geïntroduceerd door wetenschappers Gianni Pes en Michel Poulain tijdens hun onderzoek in 2004 naar de hoge levensverwachting op Sardinië. Ze tekenden een blauwe cirkel op de kaart rond dit gebied en noemden het een Blue Zone. Dit concept inspireerde journalist Dan Buettner van National Geographic om wereldwijd op zoek te gaan naar vergelijkbare gebieden, wat leidde tot de publicatie van zijn boek "The Blue Zones".

Jouw Green Zone

Bij AAYA gebruiken we een holistische benadering bij al onze checks en consulten; we bekijken de mens vanuit een geheel. Je wordt ziek als de balans van het lichaam verstoord is, dit moet je zien te voorkomen. Celebrities, topsporters en modellen zoals Doutzen Kroes zorgen goed voor hun lichaam en geest en proberen te leven in de zogenaamde ‘Green Zone'. Dit is een ideaal level van je gezondheid waaraan beweging, juiste voeding en je persoonlijke stress management enorm veel bijdragen. Ik wil ook in die ‘Green Zone‘ komen! Maar hoe? Door te leven volgens de Blue Zone-wetten……

The Power 9

Volgens Buetttner zijn er vijf Blue Zones, deze vind je in Ikaria in Griekenland, Okinawa in Japan, Nicoya Peninsula in Costa Rica, Sardinië en Loma Linda in Californië. Wat is nu het geheim van de Blue Zones? Waarom worden de mensen hier bovengemiddeld honderd jaar of ouder in goede gezondheid? Buettner en zijn onderzoeksteam ontdekten The Power 9® – negen overeenkomstige eigenschappen die alle Blue Zones delen. Volgens hen dragen deze leefstijlgewoonten bij aan een gezonde ouderdom:

1. Beweeg natuurlijk

De mensen die wereldwijd het langst leven, doen niet aan krachttraining, rennen geen marathons of sluiten zich niet aan bij een dure sportschool. In plaats daarvan wonen ze in omgevingen die hen voortdurend aanzet tot bewegen, zonder erbij na te denken. Ze tuinieren veel en maken geen gebruik van handige apparaten voor huishoudelijk werk in huis of in de tuin. Heb je een elektrische grasmaaier? Vervang deze liever voor een gewone. Bak je een taart? Bereid het beslag dan met de hand en niet met een mixer.

2. Vind jouw ikigai

De Okinawanen noemen het ikigai en de Nicoyanen noemen het plan de vida; voor beiden betekent het "Waarom ik in de ochtend opstaan." Ben jij je ervan bewust waar je 's ochtends je bed voor uitkomt? Uit onderzoek van de Tohoku University Graduate School of Medicine blijkt het volgende: Als je een duidelijk doel in het leven hebt, kan je gemiddeld tot wel zeven jaar langer leven. Mensen zonder ikagai overleden vaker aan hart- en vaatziekten dan mensen met een duidelijk levensdoel.

3. Stress less

Stress leidt tot chronische ontstekingen, die verband houden met tal van ziekten die heel wat jaren van je levensverwachting afhalen. Hebben mensen in de Blue Zones dan helemaal géén stress? Zeker wel! Wat de mensen in de Blue Zones daarentegen hebben en wij vaak niet, zijn dagelijkse routines om die stress te verminderen. Zo nemen Okinawanen dagelijks even de tijd om hun voorouders te herdenken, Adventisten bidden, Ikarianen doen een middagdutje, en Sardijnen drinken regelmatig gezellig samen een borrel om te ontspannen.

4. 80 procent vol

Hara hachi bu is een 2500 jaar oude Confuciaanse mantra die de Okinawanen voor de maaltijd uitspreken en hen eraan herinnert te stoppen met eten wanneer hun maag voor 80 procent vol is. Het verschil van 20% tussen niet meer hongerig zijn en vol zitten kan het verschil betekenen tussen gewicht verliezen of aankomen. Mensen in de Blue Zones eten hun laatste maaltijd laat in de middag of vroeg in de avond en consumeren vervolgens de rest van de dag geen voedsel meer.

5. Zoveel mogelijk plantaardig

Bonen, waaronder tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, vormen de basis van de meeste diëten van de inwoners in de Blue Zones. Vlees, voornamelijk varkensvlees, wordt maar weinig gegeten (ongeveer vijf keer per maand).

6. Happy hour

Mensen in alle Blue Zones (behalve de Adventisten) drinken matig én regelmatig alcohol. Matige drinkers leven volgens The Power 9 langer dan mensen die nooit alcohol drinken. Het geheim is om 1-2 glazen per dag te drinken (bij voorkeur Sardijnse Cannonau-wijn), samen met vrienden en/of tijdens de maaltijden. Kun je dan ook de hele week geen alcohol drinken en dan op zaterdag 14 drankjes achter elkaar nemen? Mmm dat is dan weer niet zo'n goed plan! Disclaimer: De Gezondheidsraad raadt echter af om gematigd alcohol te drinken.

7. Geloof

Je omringen met anderen in een gemeenschap lijkt in de Blue Zones goed te werken. Het onderzoeksteam van Buettner interviewde 263 honderdjarigen, hiervan behoorden er slechts vijf niet tot een (geloofs)gemeenschap. De specifieke geloofsovertuiging lijkt er niet toe te doen. Onderzoek wijst uit dat het bijwonen van geloofsgerelateerde bijeenkomsten vier keer per maand de levensverwachting met 4-14 jaar kan verlengen.

8. Familie op plek één

De inwoners in de Blue Zones zetten hun familie stipt op de eerste plek. Dit betekent dat ze hun ouder wordende ouders en grootouders in de buurt houden of bij hen thuis laten wonen (het verlaagt ook de ziekte- en sterftecijfers van kinderen in huis). Ze proberen een partner te vinden (wat tot 3 extra levensjaren kan toevoegen) en investeren veel tijd en liefde in hun kinderen (deze kinderen zullen eerder voor hen zorgen wanneer dat nodig is).

9. Verbinding

De mensen die wereldwijd het langst leven, kozen – of werden geboren in – sociale kringen die gezonde gedragingen ondersteunen. Zo hebben de Okinawanen moais opgericht, groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden. Ze steunen elkaar bij alle hoogte- en dieptepunten in het leven. Daarnaast stimuleren ze elkaar om gezond te leven, te bewegen en er samen op uit te gaan.

Wil je ook gezond en gelukkig honderd worden? En wil je graag tips hoe je de Blue Zone-wetten het beste toe kunt passen op jouw dagelijkse leefstijl? Bij AAYA helpen wij jou graag om je leefstijl aan te passen zodat jij in jouw Green Zone terecht komt. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik hier.