Hoe kom je fit en gezond de feestdagen door?

Hoe kom je fit en gezond de feestdagen door?

December, het is altijd een drukke maand! Zorgt de aanloop naar de feestdagen er ook voor dat jouw agenda overvol raakt met feestjes en etentjes? De feestdagen worden vaak voornamelijk drinkend en etend doorgebracht. Van de kruidnoten en chocoladeletters gaan we moeiteloos over op de kerstkransjes met warme chocolademelk waarna we het jaar knallend afsluiten met champagne en oliebollen. We eten de maand december veelal ongezond en komen dan ook elk jaar deze laatste maand wat kilootjes aan. Hoe kom je die decembermaand nu gezonder door? Hoe blijf je in beweging? Wij helpen je graag…

Voedingstips

Natuurlijk mag je tijdens de decembermaand af en toe zondigen. Zeg dan ook zeker geen ‘NEE tegen die heerlijke oliebol, chocoladeletter of mok chocolademelk. Doe gewoon lekker mee! Maar om te voorkomen dat de schade in januari wel erg groot is, hebben we hier een aantal tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Verwacht niet van jezelf dat je alle lekkernijen kunt weerstaan. Probeer met jezelf af te spreken om het bij kleine hoeveelheden te houden en neem alleen het allerlekkerste.
 • Heel gezellig zo’n schaaltje kruidnoten of chocolaatjes op tafel…. Maar probeer het weg te zetten. Als je het niet ziet, kom je namelijk ook niet in de verleiding om het op te eten.
 • Ga je de deur uit voor een etentje? Eet dan voordat je weggaat iets gezonds en voorkom dat je aankomt met een lege maak. Die decemberlekkernijen zijn dan namelijk nog verleidelijker dan ze al waren.
 • Probeer de dagen tussen de feestdagen een normaal en gezond eetpatroon aan te houden.
 • Probeer zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen door drank. Het is handig om naast ieder glas alcohol een glas water te drinken. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je je alcoholinname beperkt. Alcohol neemt remmingen weg, wat ervoor zorgt dat je vaak ook meer gaat eten.

Voldoende beweging

Dat slopende decemberritme en de feestdagen komen je conditie hoogstwaarschijnlijk niet ten goede. Het is heel verleidelijk om juist in die koude decembermaand je conditie te laten voor wat het is. Sporten wordt op deze manier al snel een goed voornemen voor januari. Probeer daarentegen om lekker te blijven bewegen, ook al is het nat en koud:

 • Ga vroeg in de ochtend sporten. Dan heb je je beweging aan het begin van de dag alvast gehad en kan je er de hele dag tegenaan.
 • Maak een wandeling met je familie; een frisse neus doet iedereen goed en is samen ook nog eens heel gezellig!
 • Heb je toevallig een feestje in december? Ga de dansvloer dan zeker op! Met een halfuurtje dansen verbrand je al tussen de 200 en 300 calorieën.
 • Wist je dat je met schaatsen ook zoveel calorieën verbrand?! Maar liefst 228 in een halfuur. Zoek daarom zeker eens een schaatsbaan op en maak er een leuk uitje van.
 • Laten we hopen dat het gaat sneeuwen deze decembermaand! Niets leuker dan een fanatiek sneeuwballengevecht en je bent weer lekker in beweging.

 

Heb je goede voornemens voor 2022? Vraag je je af of wat jij eet gezond is? Voeding of vulling wat eet jij eigenlijk? Wil je graag afvallen of misschien advies op het gebied van voeding en levensstijl? Wij helpen je graag verder. Boek nu jouw gratis telefonisch consult en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen.

 

 

 1.