Heb jij je stress levels onder controle? Laat ze meten bij Holland Health Clinic

Iedereen heeft een portie “gezonde stress” nodig om dagelijks te kunnen functioneren. Deze ‘fight or flight’ stressreactie hebben we nodig om snel te kunnen reageren in levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld: je rijdt in de auto op een provinciale weg en je moet inhalen. Je maakt de actie en ineens zie je een tegenligger op je afkomen. Je geeft nu nog meer gas (adrenaline, cortisol en insuline gaan omhoog) om in te halen en je redt het op het nippertje. Je hart bonkt, de bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen aan en je bent hoog alert. Na deze actie zal het lichaam zo snel mogelijk de oude situatie weer oppakken en er zal weer evenwicht zijn tussen adrenaline en cortisol. Deze cascade van hormonen en getriggerde fysiologische veranderingen helpen je de situatie aan te kunnen.

Chronische stress geeft schade
Helaas kan het lichaam ook te sterk reageren op stressvolle situaties die niet levensbedreigend zijn, zoals werkdruk, familie problemen en zelfs dagelijkse files op de weg. Bij ongezonde langdurige stress is er sprake van een constante verhoging van de adrenaline- en cortisol spiegel. Deze chronische stress draagt bij aan verhoogde bloeddruk en het vormen van vaatstolsels, maar ook veranderingen in de hersenen, die weer bijdragen aan depressie en angststoornissen. Chronische stress is daarnaast een belangrijke factor bij overgewicht: direct omdat je meer gaat eten (cortisol geeft meer trek), indirect omdat je door minder slaap en minder beweging aankomt. In Amerika heeft cortisol dan ook de bijnaam “death hormone”.

Meet je cortisol level
Cortisol kunnen we meten op verschillende manieren. Tot nu toe was bloed en speeksel de enige mogelijkheid. Omdat cortisolspiegels van nature door de dag heen schommelen, heb je altijd meerdere metingen op een dag nodig. En dan heb je nog alleen maar de waarde van die ene dag. Nauwkeuriger bij chronische stress is een lange termijn bepaling van cortisol. Het Erasmus Medisch Centrum heeft een test ontwikkeld, waarmee we tot 3 maanden terug de gemiddelde cortisol level kunnen meten. Dit gebeurt via haaranalyse.
Voel jij je gestresst? Wil je dingen veranderingen en meer controle? Het Stress Control programma van Holland Health Clinic laat je zien waar je nu staat en begeleidt je naar een stressvrije manier van leven door de combinatie van metingen, psychologische coaching en medische blik van onze artsen.