Dit zijn de 7 health trends die in 2018 belangrijk zijn

‘Lifestyle is the Medicine of the Future’ – Thomas Edison.

Vrijwel dagelijks zijn er belangrijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Holland Health Clinic speelt in op een van de grootste trends: het preventief zorgen voor je eigen gezondheid. Dokter Stèfanie IJzer-Kroymans zet de belangrijkste trends voor je op een rijtje.

7 gezonde zaken. Lees, leer en praktiseer:

1. Vasten is gezond

Met stip op 1: Intermittent Fasting. Een Harvard studie heeft aangetoond dat vasten gezond en mogelijk zelfs levensverlengend is*. Het gaat daarbij niet om dagenlang niet eten, maar om vasten met relatief korte tussenpozen. Deze vorm van vasten houdt in dat je je eetmomenten binnen een tijdsbestek van 8 uur plant. Diner je bijvoorbeeld rond 18 uur ’s avonds, dan ontbijt je de volgende ochtend pas weer om 10 uur. In de periode dat je ‘vast’ krijgt het lichaam de kans om de glucosevoorraad op te gebruiken en in rust over te gaan op vetverbranding. Met als resultaat gewichtsverlies en energiewinst.

2. Slapen moet

Slapen is hét antistressgeheim. Recente studies hebben een verband gesuggereerd tussen het aantal uren slaap en gewichtstoename. Minder dan 5 of meer dan 9 uur slaap per nacht blijkt de kans op gewichtstoename te verhogen. Een studie in Nature Communications laat zien dat slaaptekort bij mannen gelinkt is aan meer honger en een voorkeur voor calorierijk eten**. Bovendien verhoogt een tekort aan slaap het stresshormoon cortisol in je lichaam, met alle gevolgen van dien: burn-out en gewichtstoename.

3. Slow movement: aanrader

Intensieve HIIT-klasjes, een marathon rennen… Vaak zijn high-impactsporten te intensief voor ons lichaam. Slow movement is de oplossing voor een fitter en beter lijf. De simpelste vorm hiervan is dagelijks wandelen. Wandelen wordt geassocieerd met een lagere kans op overlijden ten gevolge van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II, hersenbloeding en bepaalde vormen van kanker***. Vervang dus vaker de fiets of auto door de benenwagen. Het doel: 10.000 stappen per dag. Te weinig motivatie? Neem een hond; daarmee moet je drie keer per dag wandelen. Resultaat: hond blij, stappenteller blij, jij fit.

4. Reset en houd controle op je gewicht

Een Reset-dag is de manier om je gewicht onder controle te houden. Heb je in het weekend net wat te gezellig gegeten en gedronken? Corrigeer dit direct door maandag en dinsdag alleen heldere soep en sap te consumeren, binnen een tijdsbestek van 8 uur.  Hiermee herstel je snel de bloedsuikerbalans en vermijd je ‘cravings’ gedurende de rest van de week.

5. Vermijd Cholesterol

Een cholesterolrijk dieet met veel verzadigde vetten wordt, naast met hart- en vaatziekten, ook al langere tijd in verband gebracht met darmkanker. Eindelijk is er in een recent medisch onderzoek een mechanisme ontdekt, dat het verband blootlegt****. Door een hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen stamcellen in de darmen worden beïnvloed, waardoor de vorming van tumoren wordt versneld. Vermijd daarom het eten van verzadigde vetten zoals boter, kaas, bewerkt vlees en koekjes.

6. Pre- en probiotica helpen

Onze darmflora weegt ongeveer 2 kilo. Dat is net zo zwaar als het brein. Darmflora is de verzamelnaam voor alle bacteriën in je darmen. Deze bacteriën verteren de voeding en bepalen daarnaast wat er door de darmen wordt opgenomen. Een gezonde darmfunctie kan ondersteund worden met prebiotica (voedingsvezels) en probiotica (levende bacteriën die onder andere te vinden zijn in voedingssupplementen, het health drankje Yakult, yoghurt en kimchi, een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde kool). Let op de bijsluiters en etiketten: het aantal bacteriën moet dan groter zijn dan 1 miljard per 100 milliliter of per capsule.

7. Stop met vitaminepillen

Het is niet makkelijk, maar je kunt voldoende vitamines uit je voeding halen. Om dit doel te bereiken heb je minstens 500 gram groente en fruit per dag nodig. De meeste Nederlanders hebben dan ook een vitamine-C-tekort. Een manier om te checken of je voldoende vitamines binnenkrijgt, is deze rechtstreeks te meten in je bloed. Als je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit niet haalt en je gebruikt supplementen ter aanvulling, dan is het belangrijk om te weten of dat het gewenste effect heeft. Meten is weten.

De regie over je eigen gezondheid
Een jaarlijkse Health Check is in de landen om ons heen al jaren usance. Net als de standaard controle bij de tandarts, wordt het gewoon om jaarlijks een Health Check te doen. Zo meet je de conditie van jouw lichaam, zie je waar bijsturing nodig is en krijg je grip op je lifestyle.

Referenties

(*) Weir et al. Dietary Restriction and AMPK Increase Lifespan via Mitochondrial Network and Peroxisome Remodeling. Cell Metabolism. 2016
(**) Greer et al. The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain. Nature Commun. 2013; 4: 2259
(***) Patel et al. Walking in Relation to Mortalitiy in a Large Prospective Cohort in Older U.S. Adults. American Journal of Preventative Medicine. 2017.54,1
(****) Wang et al. Phospholipid Remodeling and Cholesterol Availability Regulate Intestinal Stemness and Tumorigenesis. Cell Stem Cell 2018.