Te weinig aandacht voor de overgang

Te weinig aandacht voor de overgang

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Momenteel zijn er ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang, waarvan jij er misschien wel een bent. Elke vrouw beleeft de overgang op haar eigen manier. Sommigen vliegen er met al het gemak doorheen en anderen ervaren zoveel klachten waardoor hun dagelijks leven sterk wordt beïnvloed. Helaas bewegen veel vrouwen zich toch richting de tweede fase; opvliegers, slapeloze nachten, migraine, stemmingswisselingen en paniekaanvallen horen er dan allemaal bij. 

 

De overgang in het kort

De gemiddelde Westerse vrouw krijgt haar laatste menstruatie tussen haar 40e en 60e levensjaar. De laatste menstruatie noemen we ook wel de menopauze, voor en na deze pauze is er een periode gaande waarin de hormonen een nieuw evenwicht proberen te zoeken. Deze periode wordt de overgang, ofwel climacterium, genoemd. De duur van deze periode is voor iedere vrouw verschillend. Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven flink kunnen verstoren. Sommige artsen hebben hier helaas niet altijd oog voor. 

 

Hormoonvervangende therapie

Bij flinke klachten wordt toch nog vaak het standaard advies gegeven om homeopathische middelen te gebruiken, die de klachten kunnen verlichten en wordt gezonde voeding, geen stress en veel beweging geadviseerd. Deze adviezen werken echter niet bij iedereen. Daarentegen wordt in de landen om ons heen in zulke gevallen vaak hormoontherapie voorgeschreven door huisartsen en gynaecologen. Hoe kan het dat artsen in Nederland nog zo weinig oog hebben voor de overgang en daarbij hormoontherapie als mogelijk werkende oplossing? Veel artsen durven het simpelweg niet aan, omdat het risico op borstkanker te groot zou zijn. ‘’Gewoon een stapje terug doen.’’ Dat is vaak het advies wanneer vrouwen met overgangsklachten naar de dokter gaan.

 

Experts aan het woord 

Henk Oosterhof, gynaecoloog verbonden aan de Dutch Menopause Society (onderdeel van de beroepsvereniging van gynaecologen), meent dat hormoonvervangende therapie een zeer goede oplossing is. In 2002 verscheen er een grote studie vanuit Amerika waarbij hormoontherapie, wat toen best veel gebruikt werd, werd gelinkt aan een verhoogde kans op borstkanker. Dat is toen in de pers enorm opgepakt. Deze zomer is een nieuwe studie verschenen, waaruit blijkt dat er slechts een licht verhoogde kans bestaat op borstkanker. ‘’Maar als je dat risico afzet tegen overgewicht, alcoholgebruik of roken dan is hormoontherapie veel veiliger’’, aldus Henk Oosterhof. Daarnaast kan hormoontherapie ook een positief effect hebben op botontkalking en hart- en vaatziekten.

 

Langzame verschuiving

Huisartsen zijn nog heel terughoudend ten gevolge van de huidige richtlijn. We zien nu langzaam maar zeker een kentering daarin verschijnen. De richtlijn is uit 2012 en daarin staat dat je voorzichtig moet zijn met hormoonvervangende therapie, want daar zou je borstkanker van kunnen krijgen. De overgang is trouwens amper of onvoldoende opgenomen in de verschillende studies; de Huisartsenopleiding, de opleiding Gynaecologie en ook niet in de bedrijfsartsenopleiding. Nederland moet daarin echt een inhaalslag maken, meent Henk Oosterhof. De huisartsen in Nederland vallen vaak terug op de huidige richtlijn, die wat verouderd is. In 2022 komt er een nieuwe richtlijn waarin vervangende hormoontherapie mogelijk juist wel geadviseerd zal worden. 

 

Alles te weten komen over jouw hormonen?

Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke of mannelijke hormonen, kan er ook sprake bijvoorbeeld zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we gelukkig wel beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. De metingen omvatten vragenlijsten, lichaamsmetingen (zoals bloeddruk, vet-, visceraal vet en spiermassa, lengte/gewicht, BMI) en bloedonderzoek (de 7 belangrijkste vrouwelijke en mannelijke hormonen, glucose, cholesterol, nier- en schildklierfunctie) en we bepalen ook je risicoprofiel voor hart- en vaatziekten. Je ontvangt na het resultaten gesprek een rapport als boekje en PDF met daarin al jouw gegevens, resultaten en adviezen. Dit rapport bevat o.a. ook de adviezen om de hormonen in balans te krijgen en/of hormonale substitutie therapie een optie voor je is. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.