4 tips om je hormonen een flinke boost te geven

4 tips om je hormonen een flinke boost te geven

‘Ik eet gezond, ik beweeg voldoende, drink veel water en ik heb een goede nachtrust. Hoe kan het dan toch dat ik vaak niet lekker in mijn vel zit?’ Deze vraag krijgen wij geregeld te horen van vrouwen die langskomen in onze kliniek. De reden dat veel vrouwen zich niet fit en vitaal voelen, hangt vaak samen met hun hormoonbalans. Motivatie genoeg dus om je hormoonhuishouding een flinke boost te geven! Hoe? In dit artikel geven wij 4 inspirerende tips om jouw hormoonhuishouding een boost te geven.  

Tip 1: Gezonde vetten

‘Vette vis, noten en avocado’s; dat zijn toch vetten? Word ik daar dan niet dik van?’ De afgelopen jaren zijn we bang gemaakt voor het eten van vetten. Vetten zouden dikmakers zijn en slecht voor ons hart en onze bloedvaten. Er is de laatste tijd veel grootschalig onderzoek gedaan waaruit blijkt dat onverzadigde vetten juist heel gezond zijn. NIET vetten maar juist geraffineerde koolhydraten en suikers zijn de veroorzakers van zowel hart- en vaatziekten als overgewicht. Onverzadigd vet schrikt ons af maar heeft juist een belangrijke functie voor ons lichaam. Zo zijn de omega 3-vetzuren, bijvoorbeeld uit vette vis, enorm belangrijk omdat ze onder andere ontstekingen remmen. Daarnaast raak je van gezonde vetten sneller waardoor je minder snel behoefte hebt aan suiker. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Verder voorzien onverzadigde vetten ons lichaam van vitamine A, D, E en K. Deze vitaminen zijn erg belangrijk voor de opbouw van verschillende hormonen en onze celwanden. Onmisbare bouwstoffen voor een vitaal vrouwenlichaam! Zet die vette vis, noten en avocado’s dus maar bovenaan je boodschappenlijstje. 

 

Tip 2: Een gezond slaapritme 

We hebben allemaal wel door dat we ons beter voelen als we een nacht goed hebben geslapen. Dit is niet voor niets; een lange en diepe slaap is namelijk belangrijk voor allerlei essentiële processen in het lichaam die ervoor zorgen dat je gezond blijft. Een goede nachtrust verbetert de werking van je afweersysteem, je zenuwstelsel, je immuunsysteem, je stressbelasting, je hersenfunctie en niet te vergeten je hormonale systeem. Ooit gehoord van het hormoon melatonine? Dit hormoon is verantwoordelijk voor het inslapen, doorslapen en hoe diep je slaapt. Melatonine wordt aangemaakt in het donker. Het is een zeer krachtige antioxidant die volgens onderzoek zelfs in staat is om de celdeling van kankercellen te vertragen. 

Het groeihormoon, is een ander belangrijk hormoon, deze doet alleen zijn werk in het donker als je lekker ligt te slapen. Dit hormoon herstelt je lichaamscellen in de nacht. Het zorgt zowel voor de opbouw van je spiercellen, groei en vernieuwing van de weefsel, stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en zorgt voor een goede vetverdeling. Een gezond slaapritme is dus belangrijk voor de aanmaak van dit groeihormoon en zo belangrijk voor je algehele gezondheid. 

 

Tip 3: Kieskeurige koolhydraten

Ooit gehoord van dopamine? Dit is een neurotransmitter die vrijkomt als je snelle koolhydraten eet. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel door het lichaam worden afgebroken tot de stof glucose (bloedsuiker). Glucose komt in de bloedbaan terecht en geeft je zo energie met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Snelle koolhydraten zorgen dus voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en dus voor snelle energie. Snelle energie is fijn als je in een korte tijd een zware inspanning moet leveren. Maar voor het leveren van inspanningen op de lange termijn is je lichaam hier minder blij mee. Kies daarom veelal voor pure en onbewerkte producten die je bloedsuikerspiegel niet te snel laten pieken maar wel op de dezelfde manier je dopamine-aanmaak zullen stimuleren. Maak bijvoorbeeld een gezonde smoothie met rood fruit, ongebrande noten en een scheutje amandelmelk. 

 

Tip  4: Lekker bewegen

Verlang je naar een boost van hormonen die ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit? Dat kun je helemaal zelf doen! Hoe? Kom lekker in beweging; er is geen effectievere manier dan dat. Een halfuur per dag bewegen geeft je lichaam een endorfine-boost en geloof me dat voelt zo ongelofelijk goed! Beweeg je buiten, dan krijg je ook nog eens je dagelijkse dosis vitamine D binnen. Kijk eens aan; dat zijn twee vliegen in één klap! Dat doe je goed! Beweeg je nog weinig, bouw het dan rustig op. Wandel bijvoorbeeld elke middag een rondje na de lunch, zo geef je ook nog eens je stofwisseling een stimulans. Weer twee vliegen in één klap! Probeer altijd een vorm van beweging te vinden die bij je past zodat je deze moeiteloos en met plezier iedere dag kunt doen. 

 

Heb je het gevoel dat jouw lichaam hormonaal uit balans is? Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat eraan te doen is, hebben we de Hormone Check ontwikkeld. Wist je trouwens dat na de overgang het cholesterolniveau bij vrouwen juist ineens kan stijgen? En dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel voorkomt? Daarom nemen we ook het cardiovasculair risico mee in de Hormone Check. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Boek dan nu een Hormone Check. Wij staan voor je klaar!