Waarom moet de vrouw afzien tijdens de overgang?

Waarom moet de vrouw afzien tijdens de overgang?

Heb je last van opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, intense vermoeidheid of vaginale droogte? Voor veel vrouwen is de overgang allesbehalve een lachertje. Sterker nog uit een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60% van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen te zwaar valt. Waarom moeten miljoenen vrouwen afzien tijdens de overgang? Dit hoeft toch niet nodig te zijn?! Hormonale substitutietherapie (of HST) kan de overgangsklachten sterk verminderen en heeft bovendien preventieve voordelen. Benieuwd of deze therapie voor jou geschikt is? Lees dan zeker verder….


Flink afzien
Tijdens de overgang, ook wel menopauze, daalt het aantal vrouwelijke hormonen in het bloed sterk. Deze daling kan leiden tot een aantal vervelende symptomen die je liever niet onder de leden hebt.

  • Direct: Opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten, intense vermoeidheid, veranderingen van de huid en lichaamsbouw, spier- en gewrichtspijn, slaapproblemen en een verlaagd libido.
  • Later: Vulvovaginale atrofie (vaginale droogheid, pijnlijkheid en irritatie).
  • Veel later: Problemen met hart- en bloedvaten, beroertes, osteoporose en zelfs dementie.

Niet alle vrouwen ervaren deze vervelende symptomen. Maar voor sommige vrouwen is de overgang een ware ondergang. Hormonale substitutietherapie (HST), een behandeling voor de overgangsklachten, kan de levenskwaliteit daarentegen enorm verbeteren. 

Wat is hormonale substitutietherapie?
Tijdens deze therapie worden er natuurlijke of synthetische hormonen toegediend ter vervanging van de hormonen die het lichaam zelf niet meer kan produceren. Deze behandeling kan er anders uitzien, afhankelijk van jouw behoefte. Zo zijn er behandelingen die enkel bestaan uit oestrogenen, een progestativum of een combinatie van deze twee. Een progestativum, ook wel progestatieve stof, is een synthetisch verkregen progestageen. Deze stoffen hebben progestatieve kenmerken. Makkelijker gezegd: deze stoffen hebben dezelfde invloed op het baarmoederslijmvlies als progesteron, maar bezitten niet alle eigenschappen van progesteron. Een combinatie van oestrogeen en een progestativum wordt toegepast als een vrouw haar baarmoeder nog heeft, om zo het risico op baarmoederslijmvlieskanker niet te vergroten.

De hormonale substitutietherapie kan voorkomen in de vorm van een gel, orale of vaginale tabletten, een pleister op de huid of een ring. De meeste preparaten hebben tegenwoordig een lage dosis waardoor het middel traag in het bloed komt en de stollingsfactoren amper worden beïnvloed. Soms zijn er maanden nodig om de geschikte vorm te vinden. Dit verschilt van persoon tot persoon; ieder lichaam is nu eenmaal anders.

 

Is hormonale substitutietherapie geschikt voor mij?
Zit je in de overgang en ervaar je functionele stoornissen die jouw levenskwaliteit veranderen? Dan is deze therapie hoogstwaarschijnlijk geschikt voor jou en zal je er veel baat bij hebben! Herman Depypere, gynaecoloog en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Menopauze, meent dat iedereen de therapie kan starten met uitzondering van vrouwen die borstkanker hebben gehad. De therapie is ook geschikt voor vrouwen die een vervroegde overgang ervaren, evenals vrouwen die een hoger risico hebben op osteoporose. Depypere windt zich op: ‘Veel artsen durven geen hormontherapie voor te schrijven. Onzin!’ ‘De invloed van hormonen wordt onderschat’, vindt hij. Naar onze mening is er ook geen reden om vrouwen met overgangsklachten niet te behandelen. Natuurlijk moeten vrouwen wel om de twee jaar een mammografie laten doen, net als iedereen.

Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijlaanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd. Het (Online) Overgang Consult geeft inzicht in jouw hormoonbalans, overgangsklachten,  gezondheid en leefstijl. Het Overgang Consult van AAYA bestaat uit twee afspraken; met de overgangsconsultent en met de gynaecoloog. Dit wordt aangevuld met metingen.  Via de deze metingen, bloedafname en testen krijg je uiteindelijk een totaalbeeld van jouw huidige hormoonbalans, mate van overgangsklachten en leefstijl. Tijdens het persoonlijke consult met de gynaecoloog ontvang je inzicht in wat je kan aanpassen om je klachten te verminderen. Soms is medicatie dus Hormonale Substitutie Therapie de beste oplossing. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. Benieuwd geworden wat een (Online) Overgang Consult voor jou kan betekenen? Boek deze dan hier eenvoudig.