PERSOONLIJKE PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG
AMSTERDAM – “Ik vond het tijdens mijn studie geneeskunde al raar dat je pas naar de dokter gaat als je ziek bent”, vertelt Marguerite van Randwijck. Samen met haar man Steven richtte de arts de Holland Health Clinic op, een kliniek voor preventieve gezondheidszorg. “Want veel ziekten zijn te voorkomen. Cliënten kunnen dan ook bij ons een Health Check doen, die uitgebreid onderzoek naar hun gezondheid én levensstijl combineert. Deze check wordt door een team van specialisten geanalyseerd en daar rolt een persoonlijk leefstijladvies uit.”
Het gaat bij de Holland Health Clinic niet om het opsporen van eventuele ziektes, zoals bij de zogenaamde pre-scan, een MRI-afbeelding van het hele lichaam die elders wordt aangeboden, maar om het voorkómen ervan. “Ruim 60% van de ziektes ontstaan door leefstijl. Wij zijn op zoek naar gezondheidswinst, niet naar ziektes”, benadrukt Steven van Randwijck, die een jaar geleden zijn carrière als interim manager afsloot om zich volledig op de Holland Health Clinic te richten. “Mochten er uit ons onderzoek toch iets verontrustends komen, dan verwijzen we uiteraard door naar de huisarts”, vult zijn vrouw aan.
Geen scans van het hele lichaam dus, voor wie bij de kliniek aanklopt voor advies. Marguerite: “We onderzoeken hoe het lichaam nu functioneert in combinatie met de levensstijl van onze cliënten. Hoeveel beweeg je? Hoe slaap je? Wat eet je? Hoe zit je in je vel? Onder andere door middel van consulten, een fit bit (een tracker die activiteit en slaapritme registreert), onderzoek, oefeningen, bloedonderzoek en een hartfilmpje proberen we een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van iemands gezondheid. Deze combinatie van onderzoek en leefstijl geeft inzicht nu en kennis voor de toekomst. En natuurlijk advies om je gezondheid te verbeteren dat makkelijk haalbaar is. Kleine stapjes maken al groot verschil”
De Health Check kost 350 euro. De basisverzekering vergoedt dit niet; afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt preventieve zorg bij een aanvullend pakket (deels) vergoed. Wie daar behoefte aan heeft kan na de Health Check ook met dezelfde specialisten van de kliniek aan de slag om aan een betere gezondheid te werken middels het Health Control Programma.
Het continue multidisciplinair werken met de diversiteit aan specialisten rondom een cliënt binnen de kliniek is volgens het echtpaar het onderscheidende aan hun concept. “Ons team bestaat niet alleen uit diverse artsen, maar ook uit voedingsdeskundigen, bewegingswetenschappers en psychologen. Samen bekijken we iedere cliënt. We leren ook veel van elkaar. Als arts weet je heel weinig van voeding. Sinds we hiermee begonnen zijn heb ik al veel nieuwe inzichten opgedaan”, schetst Marguerite. “Alle specialisten zijn parttime aan ons verbonden, dat stimuleren we ook zodat ze kennis van buitenaf mee blijven nemen en we onze werkwijze ‘fris’ houden“, vult Steven aan.
De clientèle van de kliniek, die afgelopen november haar deuren opende, bestaat vooralsnog vooral uit vrouwen boven de veertig. Dat is ook de doelgroep van Marguerites andere onderneming: Doctors at Soap, klinieken voor kleine cosmetische ingrepen gelinkt aan een schoonheidssalon. “Deze vrouwen zijn bewust bezig met hun lichaam en bereid daar geld aan uit te geven”, ziet de onderneemster. “Maar we heten niets voor niets Holland Health Clinic en niet Amsterdam Zuid Health Clinic”, lacht ze. “We zijn net begonnen. Het is onze ambitie om alle mannen en vrouwen in heel Nederland te helpen gezonder te worden.”
De eerste stappen op dat gebied zijn inmiddels gezet. “Uiteindelijk willen we vijf flagship klinieken in de grote steden hebben en daarnaast zo’n 150 pop-ups in het hele land, waar ons team van specialisten op regelmatige basis spreekuur houden”, schetst Steven. “Onze eerste pop-up clinic in Zaandam is inmiddels een feit en komende week opent de tweede pop-up clinic in het WTC. Dat is toch prachtig?”