Nina staat bekend om haar creatieve, plantaardige gerechten die zowel voedzaam als smaakvol zijn. Voor AAYA ontwikkelde ze dit heerlijke recept: Griekse Salade met Sjalot en Geroosterde Venkelzaadvinaigrette
Griekse Salade met Sjalot en Geroosterde Venkelzaadvinaigrette
Voor 1 persoon
Als de herfst de zomer langzaam verdringt, verlangen we naar comfort en warmte, maar een frisse salade doet nog steeds goed! Deze Griekse geïnspireerde salade levert veel vitamine C en vezels, waardoor het makkelijk is om verse groenten aan je maaltijd toe te voegen. Meng met een eenvoudige vinaigrette en werk af met feta (of een beetje Parmezaan) voor extra hartige smaak. Wat ik het leukst vind aan deze salade, is hoe de simpele dressing met geroosterde venkelzaadjes alle verse ingrediënten samenbrengt!
Om de salade helemaal vullend te maken, voeg 150 g van je favoriete eiwit toe – gegrilde zalm, gegrilde kip of in soyasaus gebakken tofu werkt allemaal. Erg hongerig? Voeg 100 g gekookte linzen, quinoa, bulgur of een andere complexe koolhydraat toe om er een complete maaltijd van te maken.
(Hoog-vegetarisch bijgerecht of volledige maaltijd met extra’s)
Ingrediënten
- 120 g knapperige sla, gesneden
- 120 g komkommer, dikke halve maantjes
- 120 g rijpe tomaat of rode paprika, in stukken (mix mag ook)
- 40 g rode ui, dun gesneden
- 30 g cornichons of gemengde augurken, in plakjes
- 30–50 g feta (blok of verkruimeld)
Vinaigrette
- ¼–½ tl geroosterde venkelzaadjes, licht geplet
- 15 ml rodewijnazijn (of balsamico)
- 15 ml extra vierge olijfolie
- 5 ml Dijonmosterd
- 1 kleine teentje knoflook, geraspt (of ¼ tl poeder)
- 1 tl honing (optioneel, weglaten als je suikervrij wilt)
- ½ tl gedroogde oregano
- Snufje zout en zwarte peper
Eiwit toevoeging (kies één, ±30 g eiwit)
- 150 g gegrilde zalm
- 150 g in sojasaus gebakken tofu
- 150 g gegrilde kipfilet
Complexe koolhydraat toevoeging (optioneel voor een volledige maaltijd)
- 100 g gekookte linzen, quinoa of bulgur
Bereiding
- Klop de azijn, olijfolie, mosterd, knoflook, honing (indien gebruikt), oregano, zout en peper door elkaar.
- Meng de sla, komkommer, tomaat/paprika, ui en augurken met de vinaigrette.
- Voeg de feta toe. Serveer als bijgerecht, of top met je gekozen eiwit; voeg linzen/quinoa/bulgur toe als je erg hongerig bent. Zet zout en peper op tafel voor extra smaak.
Laat je inspireren door Nina’s plantaardige keuken. Eenvoudig, voedzaam en vol smaak.