​​​​​​​Nina staat bekend om haar creatieve, plantaardige gerechten die zowel voedzaam als smaakvol zijn. Voor AAYA ontwikkelde ze dit heerlijke recept: Gekruide Kokosrijstpap met Pinda & Gebakken Banaan

​Gekruide Kokosrijstpap met Pinda & Gebakken Banaan

Voor 2 personen

De koudere seizoenen zijn hét moment om vriendschap te sluiten met volkoren granen en vezels. Deze romige rijstpap is heerlijk verwarmend en rijk van smaak, terwijl hij je tegelijkertijd voorziet van een gezonde portie vezels. De warme specerijen voelen aan als een grote knuffel in een kom. Met de romige banaan en pindakaas erbovenop wordt het helemaal genieten.

Kies bij voorkeur voor volkoren of zilvervliesrijst als je de tijd hebt om te roeren en wachten, maar ook witte rijst, sushirijst of een andere snelkokende variant werkt prima en levert nog steeds een voedzame basis.

Ingrediënten

  • 120 g volkorenrijst (of 100 g witte rijst)
  • 500 ml water
  • 150 ml kokosmelk (goed geroerd)
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ¼ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zwarte peper
  • Snufje fijn zeezout
  • 1 theelepel neutrale olie of kokosolie
  • 1 grote banaan, in de lengte gehalveerd
  • 150 g Griekse yoghurt (0% of vol), gekoeld
  • 30 g pindakaas
  • 1–2 theelepels honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel citroen- of limoensap
  • 5 g kokosvlokken (optioneel)
  • Enkele vlokken zeezout, ter afwerking

Bereidingswijze

  1. Spoel de rijst goed af. Doe het water, de kokosmelk, kaneel, kardemom, kurkuma, suiker, zwarte peper en zeezout in een kleine pan. Voeg de rijst toe en breng rustig aan de kook. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen en roer regelmatig: 22–28 minuten voor volkoren rijst. 14–18 minuten voor witte rijst. Voeg eventueel een scheutje water toe als het te dik wordt. De pap moet romig zijn, maar met nog wat structuur van de rijst.
  2. ​Terwijl de rijst kookt, verhit de olie in een kleine koekenpan. Leg de banaan met de snijkant naar beneden en bak 2–3 minuten tot deze gekaramelliseerd is. Draai om en bak nog 30 seconden.
  3. ​Proef de rijstpap en voeg indien nodig extra zout of een beetje suiker toe. Roer het citroen- of limoensap erdoor.
  4. Schep de rijstpap in twee warme kommen. Voeg een lepel yoghurt toe, leg de gebakken banaan erop en verdeel de pindakaas. Besprenkel met honing of ahornsiroop, bestrooi eventueel met kokosvlokken en maak af met enkele vlokken zeezout.

​​​​​Laat je inspireren door Nina’s plantaardige keuken. Eenvoudig, voedzaam en vol smaak.