Hoe combineer je sociale situaties met gezond leven?

Hoe combineer je sociale situaties met gezond leven?

 Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Wil je ook gezonder leven en fitter worden? Dan kunnen sociale situaties soms erg lastig zijn! In Nederland wordt de norm ‘gezelligheid’ veelal geassocieerd met gebak, vette snacks en alcohol. Kortom, je doet pas gezellig mee, als je ook een lekkere bitterbal en een biertje neemt. Onder de sociale druk van familieleden, vrienden en collega’s is het daarom erg moeilijk om je goede voornemens vast te houden en die bitterbal links te laten liggen. In dit artikel leer je wat er in je hersenen gebeurt bij sociale gelegenheden en krijg je een aantal handige tips die je direct kunt toepassen. Doe jij volgende keer mee met de groep of kies je voor je eigen gezondheid?

 

Groepsdieren

Wij mensen zijn vanuit ons instinct geneigd om ons koste wat het kost aan te passen aan de groep. Ons onbewuste brein, ofwel reptielenbrein, heeft een oerinstinct om bij de sociale groep te horen. Dit instinct is ontzettend sterk, omdat het is ingesleten door miljoenen jaren van evolutie. Op het moment dat je een andere keuze wilt maken dan de sociale groep waar je je in bevindt, slaat het reptielenbrein alarm. Er worden vervolgens sterke hormonen afgegeven die resulteren in nare emoties. Vaak gaan deze emoties gepaard met gedachten als: ‘wat zullen ze wel niet van me denken?’ Deze onbewuste emoties en gedachten kunnen vervolgens de keuzes bepalen die jij maakt.

 

Vijf tips om je reptielenbrein een handje te helpen

Tip 1: Traktaties

Iedere week is er wel een feestje waar je lekker kunt snoepen. Maak het jezelf echter makkelijk door hierop voorbereid te zijn. Je weet dat het gaat komen… Zo pak je het aan:

  • Maak een plan! Wil je een periode helemaal niet snoepen? Moet de traktatie een 9 of 10 zijn om het te eten? Of neem je misschien maar een heel klein stukje?
  • Vertel mensen van tevoren dat je geen traktaties meer eet en vertel waar ze jou wel blij mee kunnen maken, bijvoorbeeld fruit of snack groenten. Geef jouw omgeving een alternatief.
  • Stel het reptielenbrein van jouw omgeving gerust door hen een compliment te geven. Zeg bijvoorbeeld dat je het geweldig vindt als zij wel een lekker gebakje nemen. Dit voorkomt dat zij jou zullen pushen.

 

Tip 2: Uiteten

  • Kies voor een lichte maaltijd in het restaurant zonder veel vet, vlees of kaas. Vraag bijvoorbeeld de dressing van een salade apart en vermijd frietjes.
  • Vraag om extra groenten en sla
  • Drink water bij het eten, zo kun je wel lekker drinken maar kun je het eenvoudig bij één frisje of wijntje houden.
  • Sla het toetje over.

 

Tip 3: Borrels

  • Haal zelf je drankjes bij de bar en voorkom zo dat je commentaar krijgt op je alcoholvrije drankje.
  • Ga expres met de auto zodat je een perfect excuus hebt om niet te veel te drinken.

 

Tip 4: Verjaardagen

  • Eet vooraf je eigen gezonde maaltijd of snack zodat je niet met een knorrende maag nee hoeft te zeggen tegen heerlijke snacks.
  • Stem vooraf af met degene van wie de verjaardag is of je iets te eten mee kunt nemen. Gezonde wraps, een bakje fruit of groentensnacks doen het altijd goed!

 

Tip 5: Goed ademen

Kom je toch in een situatie waarin je publiek af moet wijken van de groep. Bijvoorbeeld omdat je iets ongezonds af wilt slaan terwijl het stil is en alle ogen op jou gericht zijn? Wees er dan op voorbereid dat je reptielenbrein nare hormonen af gaat geven en dit effect zal hebben op je emoties en de keuzes die je maakt. Adem een aantal keer diep in en uit en focus goed op de keuze die jij diep van binnen wilt maken. Negeer voor gemiddeld 7 seconden wat mensen in je omgeving zeggen en blijf focussen op je ademhaling. Na 7 seconden zullen de nare gevoelens en emoties afnemen.