Corona maakt duidelijk dat er veel meer geld nodig is voor gezondheidspreventie
Corona maakt duidelijk dat er veel meer geld nodig is voor gezondheidspreventie
Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic
Waarom geven we miljarden euro’s uit op het moment dat iemand al ziek is, in plaats van dat we geld investeren om mensen gezond te houden? Is dat niet de omgedraaide wereld? In Nederland gaat minder dan 1% van het zorgbudget naar preventieve gezondheidszorg. De coronapandemie lijkt het moment voor een andere koers. Hoe kunnen we hiervoor zorgen en wat zullen hiervan de voordelen zijn? Benieuwd. Lees dan verder.
Terug naar het oude, hogere gewicht
‘’Nee het is niet voldoende om mensen met ernstig overgewicht met een paar welgemeende adviezen en cholesterolverlagers naar huis te sturen”, zegt hoogleraar obesitas en internist Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum voor de zoveelste keer. Obesitas heeft niets te maken met luiheid of een gebrek aan discipline. Obesitas heeft tal van oorzaken; denk aan ongezonde leefstijl, een dikmakende maatschappij en nog meer sociale en biologische factoren. Op het moment dat je lichaam te veel vet heeft en je valt af, dan heeft het lichaam na een afvalpoging telkens opnieuw de neiging om terug te gaan naar het oude, hogere gewicht. Om deze reden hebben mensen met ernstig overgewicht langdurige hulp nodig om hiervan af te komen en zo mogelijke ernstigere ziektes te voorkomen.
Medische complicaties en overgewicht
Er zijn vele medische complicaties die direct te linken zijn aan overgewicht, waaronder 13 verschillende soorten kanker. Ook diabetes, hart- en vaatziekten en depressies komen in dit lijstje voor. Deze aandoeningen kunnen veel impact hebben, het is daarom vreemd om mensen pas te helpen met dure behandelingen en medicijnen als hun gezondheid al flink is gestagneerd. Sinds de jaren ’70 is het aantal obesitas patiënten wereldwijd bijna verdubbeld. En dat alles heeft te maken met onze leefstijl; we zijn omgeven door ongezond voedsel en bewegen te weinig. Het probleem is dat ons jagers- en verzamelaarsbrein al dat lekker graag naar binnen wil werken.
Neem je nog een hapje?
Natuurlijk is het verschrikkelijk moeilijk om alle verleidingen te weerstaan, omdat onze hongerhormonen ons brein onbewust reageren op het zien en ruiken van ongezond voedsel. De boodschap die je dagelijks om je heen ziet, op tv, in tankstations, kantines, winkelcentra, overal is: ‘neem nog een hamburger, chips of chocola.’ Het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 zou hierin verandering aanbrengen en onze Nederlanders gezonder maken. Onderdeel van dit akkoord: minder ongezonde voeding in sportkantines, op scholen en in de publieke ruimte. Daarentegen werden hieraan geen harde regels of wetten gekoppeld. Was dat maar wel gedaan, want het aantal kinderen met overgewicht is in de afgelopen jaren zelfs nog iets toegenomen.
Nederland in lockdown
Natuurlijk gooide de coronapandemie roet in het eten van onze gezonde levensstijl. Sporten werd lastiger en begeleidende leefstijlprogramma’s moesten tijdelijk stoppen of online. Gelukkig kan er nu weer gesport worden, buiten en in de sportscholen, en mag veel weer fysiek. De coronapandemie heeft echter wel pijnlijk duidelijk gemaakt dat er echt iets moet gaan gebeuren op het gebied van preventie. Zo’n 80% van de patiënten op de intensive-careafdelingen had overgewicht. Dit is een eyeopener voor ons allemaal, waar we het beste allemaal mee aan de slag kunnen gaan.
Wil je graag extra begeleiding om gewicht te verliezen, cholesterol te verlagen en ongezonde patronen te veranderen? Of heb punten om aan te werken en wil je hiermee gestructureerd en gemotiveerd aan de slag? Soms is het lastig wanneer je hier alleen voor staat. Vanuit ons team van preventie specialisten krijg jij begeleiding, houvast en extra controle op jouw inspanningen en motivatie op weg naar een gezonde leefstijl. Specifieke behoeftes en uitgesproken ambities vergen een gedegen professioneel programma. Persoonlijk en in jouw tempo. Ben jij benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.