Ik heb een dagcrème met SPF en een goed serum, dus ik ben goed bezig voor mijn huid toch? Nou, dan ben je halverwege. Want naast goede verzorging van je huid met effectieve skincare heeft ook je leefstijl een aanzienlijke invloed op de veroudering, gezondheid en uitstraling van je huid. Wist je dat factoren zoals slaap, stress, voeding en beweging een cruciale rol spelen in hoe je huid eruit ziet en aanvoelt? Lees meer over de 9 basisregels voor je huid:

4 regels om NIET te doen

  1. Te weinig slaap. Dit kan leiden tot een doffe huidteint, donkere kringen onder de ogen en zelfs vroegtijdige veroudering van de huid.

     

  2. Stress heeft ook een directe impact op de huid. Bij stress produceert het lichaam cortisol, een hormoon dat kan leiden tot een verhoogde talgproductie en daardoor acne en andere huidaandoeningen kan verergeren, zoals psoriasis en eczeem. Chronische stress kan zelfs de natuurlijke barrière van de huid aantasten, wat resulteert in uitdroging en ontstekingen.

     

  3. Suiker en alcohol. Vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen, die kunnen bijdragen aan huidveroudering, ontstekingen en huidproblemen. En alcohol spreekt voor zich.

     

  4. Overmatig zonnen. ‘s Avonds tomaatje, overdag chocolaatje. Dit behoeft anno 2024 toch ook geen uitleg meer? Dat is namelijk dé bron van huidveroudering en huidproblemen.

     

    5 regels om WEL te doen

  5. Slaap is essentieel voor huidherstel. Tijdens de diepe slaapfases worden beschadigde huidcellen gerepareerd en wordt de productie van collageen gestimuleerd, wat helpt bij het behoud van een stevige en elastische huid. Regelmatig voldoende slapen, idealiter 7-9 uur per nacht, en een skin care routine in de avond, zijn daarom belangrijk voor een stralende huid. Een herstellende hydraterende serum of een retinol serum werkt s’nachts beter, omdat tijdens je slaap je huid tijd herstelt.

     

  6. Ontspanning zoeken. Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen of zelfs even een avondwandelingetje kunnen helpen om stress te verminderen en de huid te kalmeren.

     

  7. Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je huid. Een dieet rijk aan antioxidanten, zoals groenten en fruit, beschermt de huid tegen vrije radicalen en bevordert een gezonde gloed. Omega-3 vetzuren, aanwezig in vis en noten, of avocado’s kunnen ontstekingen verminderen en de huid hydrateren. Vergeet ook niet om dagelijks minimaal 6 glazen water te drinken om je huid van binnenuit te hydrateren.

     

  8. Beweging stimuleert de bloedsomloop, wat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huidcellen verbetert. Regelmatige fysieke activiteit helpt ook bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress, wat bijdraagt aan een gezondere huid.

     

  9. Activeer je huid met AAYA’s Skin Care routine Bij AAYA hanteren wij een effectieve Skin Care Routine waarbij je op slechts drie dagen ‘s avonds actieve ingrediënten gebruikt (prikkeldagen), afgewisseld met ‘rust-dagen’ met een hydraterende basiscreme. En natuurlijk overdag dagelijkse bescherming met SPF.

AAYA’s Skincare Routine:

Avond 1: Exfoliëren met glycolzuur 
Reinig de huid met je favoriete facewash / cleanser. Breng hierna een een exfoliatie aan. Advies is om een zachte glycolzuur te gebruiken en geen scrub met harde korrels, dit kan namelijk je huidbarrière beschadigen. Glycolzuur komt van fruitzuren en heeft een zachte exfoliërende werking. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker van de huid loslaten en helpt het verminderen van verstopte poriën. Ook heeft onderzoek laten zien dat glycolzuur collageen aanmaak stimuleert waardoor fijne lijntjes afnemen en de huid er stralender en frisser uitziet. AAYA’s favoriet: Neostrata Glycolzuur Pads.

Avond 2: Activeren 
Breng op de tweede avond na het reinigen van je de huid een Retinol serum aan over het hele gezicht, hals en decolleté. Daarna sluit je af met een voedende en/of hydraterende basiscreme. Retinol is een vorm van Vitamine A, die de gouden standaard vormt als ingrediënt voor het verminderen van tekenen van huidveroudering. Het vernieuwt de huid, vervaagt fijne lijntjes, rimpels, en pigmentvlekjes en zorgt voor een stevigere, gladdere en egale huid. AAYA’s favoriet: Endocare Retinol Serum 0,5%.

Avond 3 en 4: Hydratatie, rust en herstel
Op de derde en vierde avond is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Na het reinigen van de huid breng je je favoriete voedende basiscrème aan. Voor de basiscrème is het belangrijkst dat je een crème hebt die een hydraterende werking heeft, meer is niet nodig. De voornaamste functie is om je huidbarrière te beschermen, te voeden en te ondersteunen. AAYA’s favoriet: AAYA No-Nonsense Night cream.

Avond 5: Activeren
Op de vijfde avond (na 2 rustdagen) ga je de huid weer activeren. Dit kan met retinol, een vitamine C serum of een andere AAYA favoriet: het slakkenslijm! Het is niet letterlijk slakkenslijm maar is daar wel op gebaseerd. De SCA Growth Factor Technology van Endocare is rijk aan groeifactoren. Doordat het direct op de fibroblasten inwerkt, helpt het de activiteit van verouderde cellen te stimuleren en de cellen zelf te herstellen, waardoor die zich weer als jongere cellen gaan gedragen en opnieuw collageen gaan produceren.  AAYA’s favoriet: Endocare tensage SCA 15% serum. 

Avond 6 en  7: Hydratatie, rust en herstel
Op de zesde en zevende avond breng je weer een voedende en hydraterende basiscrème aan (net als avond 3 en 4). 

Overdag: Beschermen
Iedere ochtend kan je je eigen routine en dagcrème met SPF toepassen. Ons advies is om een hydraterende dagcrème te gebruiken met een SPF (sun protection factor) zodat je je huid hydrateert en beschermt tegen de UV-stralen overdag. Als je langdurig in de zon gaat zitten gebruik een aanvullende zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering. AAYA’s favoriet: AAYA No-Nonsense dagcrème SPF 30 of Endocare Day creme SPF 30. 

Wil je graag meer weten over huidbehandelingen of op maat advies over wat je het beste kan doen voor jouw huid qua producten? Boek dan een Huidconsult bij één van onze cosmetisch artsen. Ook wordt er holistisch naar jouw leefstijl gekeken.