Weer een dagje ouder

Weer een dagje ouder

Een feit, iets waar we niet omheen kunnen en waar we dagelijks mee geconfronteerd worden.  Dag in en dag uit worden we een dagje ouder. De een heeft er meer moeite mee dan de ander. En bij de een lijkt het sneller te gaan dan bij de ander. We doen er tegenwoordig van alles aan om veroudering te vertragen. Maar wist je dat je ongeveer 70 procent van een langer leven zelf in de hand hebt? Ongeveer 30 procent wordt genetisch bepaald, maar op die overige 70 procent heb je meer invloed dan je misschien zou denken! Wat zijn methodes om veroudering (iets) af te remmen en hoe word jij krachtig tachtig? Een aantal tips waar je vandaag al mee kan beginnen!

Niet louter het gevolg van slijtage

Heel wat mensen denken dat ouderdom een onvermijdelijk gevolg is van de slijtage van het lichaam. Onderzoek toont echter aan dat veroudering niet louter het gevolg is van slijtage. Een muis wordt slechts drie jaar oud, terwijl een vleermuis dertig jaar oud kan worden. Beide dieren hebben een zeer snel metabolisme. Als ze dus even snel ‘verslijten’ omdat hun metabolisme zo snel is, waarom kan een vleermuis dan tien keer zo oud worden als een muis? Veroudering is geen onafwendbare slijtage, en kan beïnvloed worden, zowel door onze genen als door onze levensgewoonten.

Niet ouder, wel gezonder

Hoewel de levensverwachting van mensen in de loop van de eeuwen drastisch is gestegen, leefden mensen in de geschiedenis wel een stuk gezonder. Niemand wil 85 worden en continu last hebben van verschillende ziektes en aandoeningen. Wij geloven erin dat een groot deel van ons krachtig tachtig kan worden. Vaak is dit slechts een kwestie van zo snel mogelijk je gewoontes veranderen en je bewust worden van het feit dat je maar een lichaam hebt waar je goed voor moet zorgen. Maar hoe dan?

1.Verminder stress

Stress is funest voor je lichaam op alle vlakken. Je hele lijf, van top tot teen. Elke cel heeft te lijden onder het gevolg van stress. Wist je dat je zelfs kan vaststellen via je hoofdhaar of je stress hebt of hebt gehad? Dit kan worden gemeten door middel van een cortisoltest. Het is aan te raden dit zo nu en dan te checken maar nog beter is het natuurlijk om stress te voorkomen. Zoek regelmatig ontspanning op, mediteer en zorg goed voor jezelf. Mensen die veel stress ervaren verouderen in snel tempo.

2. Slaap voldoende

Het woord ‘schoonheidsslaapje’ bestaat niet zomaar. Voldoende slaap is een must. Je komt tot rust en je hele lichaam wordt hersteld. Daarnaast wordt tijdens je slaap je vochtgehalte in je lichaam weer aangevuld. Wanneer je te weinig slaapt kunnen deze herstelprocessen hun werk niet doen. Je lichaam raakt eerder ‘op’ waardoor je ook sneller verouderd.

3. Eet niet teveel

Uit onderzoek is gebleken dat Japanners het oudst worden! Volgens deskundigen komt dit onder andere omdat Japanners eten tot ze slechts 80% voldaan zijn. Schep kleinere porties en eet langzaam zodat je beter aanvoelt wanneer jouw lichaam verzadigd is. Te veel aan calorieën zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer van het schildklierhormoon T3 aanmaakt. Een hormoon dat je stofwisseling vertraagd. 

4. Sociale contacten

Uit verschillende studies komt naar voren dat sociale contacten van grote invloed zijn op onze gezondheid. Mensen die zich omringen met anderen lopen minder kans op hartklachten. Eenzaamheid zorgt o.a. voor angst, stress, een hoog cortisol gehalte en depressies.

5. Een zuiverende levensstijl

Probeer zo min mogelijk ongewenste stoffen binnen te krijgen. Weinig alcohol, kant en klare maaltijden en natuurlijk niet roken. Drink veel water en eet vers en gezond. Met name water houdt je lichaam gehydrateerd en vitaal. Probeer echt 1,5 tot 2 liter per dag binnen te krijgen. Om veroudering tegen te gaan kies je voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Ga eens bij jezelf na wanneer je boodschappen doet, zou ik dit product ook in de natuur kunnen vinden? Producten die ver van ons af staan zijn gewoonweg niet goed voor ons.

6. Omarm het eten en wees trots

Positieve mensen leven nou eenmaal langer. Wees iedere dag dankbaar voor je gezondheid, zie het echt als een cadeautje. Wees trots op jezelf, hou van je lichaam en zorg er goed voor. Met een positieve mindset voel je je gelukkiger en dit straal je ook uit. Ben blij dat je een dagje ouder wijzer en rustiger wordt.

Ouder worden met een gezond lichaam

Zo zie je maar weer, ouder worden met een gezond lichaam is echt zo erg niet! Het heeft alleen wat extra zorg en aandacht nodig. Wat zelfliefde, respect en dankbaarheid. En net zoals je je auto af en toe voor een APK brengt, houdt een jaarlijkse health check ook jouw lichaam gezond. Want gezondheid, dat is een cadeautje voor jezelf!