Van verandering naar gewoonte

Van verandering naar gewoonte

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Vanaf vandaag ga ik niet meer snoepen. Nee, ik doe het echt niet meer. Ik haal die chocoladereep gewoon niet meer in huis. Herkenbaar? Je wilt je leefstijl veranderen op weg naar een betere gezondheid of om net die extra kilo’s kwijt te raken. Inderdaad veranderen, dat is toch echt iets anders dan er een gewoonte van maken. Wanneer wordt een verandering een gewoonte? Je hebt je vaste activiteiten waar je nauwelijks bij nadenkt. Je kleed je aan, je gaat douchen, je poetst je tanden. Bij gewoontes handel je zonder erbij na te denken.

Vaste stramien loslaten, dat is een hele opgave. Na het eten altijd een dropje, 3 kopjes koffie in de ochtend of zoet beleg op je boterham. Het zijn maar een aantal voorbeelden waar je je misschien niet eens meer bewust van bent! Wij delen iedere maand een aantal aanpassingen van veelvoorkomende (eet) gewoontes die je op een makkelijke manier al kan switchen, onze switch trucjes. Vandaag delen we de eerste, komen ze! 

1. Maak je eigen granola voor ontbijt

Het ziet er zo gezond uit, die ontbijtgranen met hun naturel verpakking vol noten en granen. Niets is minder waar! Vaak enorme suikerbommetjes. Maak in plaats hiervan ieder weekend je eigen granola. Zonder geraffineerde suikers. Klik hier voor een recept. Reuzelekker en iedere ochtend ben je toch wel een beetje trots op jezelf dat je dit zelf in elkaar hebt gezet. Jummy!

2. Van pakjes en zakjes naar homemade

Kant en klare pakjes, nee! Niet doen. Zelf kan je dit veel lekkerder en even snel maken. Maar zorg dat je genoeg kruiden in huis hebt! Met genoeg kruiden en specerijen kan je ieder gerecht heerlijk maken. Koop deze in bulkverpakkingen, scheelt een hoop en zo weet je dat je altijd genoeg op voorraad hebt.

3. Vervang de standaard pasta

Pastaaaa! We zijn er dol op. Logisch ook. Heb je wel eens gezien heo groot het pasta schap inmiddels is in de winkel. Volkorenpasta, linzenpasta en zelfs in het koelschap vind je varianten van courgettelinten en pompoen. Probeer het eens en zorg dat je altijd een van deze varianten in huis hebt.

4. Van frisdrank naar thee/ water met een smaakje

Ja maar ik drink cola zero! Er wordt je wijsgemaakt dat dit beter is en voor dat je het weet sla je wekelijks liters achterover. Een gewoonte! Zoetstoffen zijn soms nog wel ongezonder en schadelijker dan suiker. Maak er een gewoonte van om een kan water met citroen en munt in de koelkast te hebben staan, neem een fles water in je tas mee. Voldoende water drinken is echt een gewoonte die je je kan aanleren en je kan het met toevoeging van fruit hartstikke leuk maken.

5. Geef je vitaminen een prominente plek

Maak er een gewoonte van om veel groente en fruit in huis te hebben. Altijd gezonder dan snoepen en je bent eerder geneigd om een stuk fruit van de fruitschaal te nemen als die appel je de hele dag aanstaart en je weet dat je niets anders te sneukelen in huis hebt. An apple a day keeps the doctor away!;)

6. Eet langzaam en geniet

Eet langzaam en geniet van ieder hapje. Het duurt even voordat je lichaam een signaal naar je hersenen afgeeft dat je verzadigd bent dus voordat je het doorhebt ben je al verzadigd. Is even wennen maar op den duur smaakt het je beter en heb je geen overvol gevoel als je van tafel gaat!

Denk in kleine stappen

Dit zijn kleine aanpassingen die je al op weg kunnen helpen naar betere gewoontes. Het belangrijkste is dat je trots moet zijn op deze aanpassingen en niet te veel resultaatgericht moet denken. Die positieve resultaten gebeuren vanzelf wel! Sta dagelijks eens bewust stil bij jouw nieuwe gedrag. Hoe langer je het herhaalt, hoe efficiënter dit gedrag zal worden. Het wordt een nieuw automatisme, een gewoonte!

Heb je extra ondersteuning nodig?

Onze dietiste, Marjolein heeft nog een hoop andere tips, afgestemd op jou gewoontes en behoeftes. Wil je eens kennis met haar maken om te zien hoe je jouw gewoontes kan ombuigen? Klik hier voor het maken van een afspraak.