Waarom werkt een gezonde leefstijl effectief bij PCOS?

Waarom werkt een gezonde leefstijl effectief bij PCOS?

Een leefstijl, gericht op gezonde voeding, de juiste beweging en welzijn, kan zeer effectief werken voor vrouwen die last hebben van het polycysteus-ovariumsyndroom (oftewel PCOS). Ben je van plan om veranderingen in je gewoontes aan te brengen? Doe dit dan stapje voor stapje en stel haalbare doelen voor jezelf. Ben je benieuwd hoe je jouw PCOS-klachten kan verminderen met meer dan alleen medicijnen? Lees dan zeker dit artikel!

Wat is PCOS?
Om te beginnen: wat is PCOS nu eigenlijk? Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat om te rijpen en blijven vervolgens achter in de eierstokken wat leidt tot de vorming van met vocht gevulde follikels (blaasjes). Dit proces zorgt ervoor dat er langere tijd geen eisprong plaatsvindt met als gevolg: het uitblijven van een menstruatie en een verminderde vruchtbaarheid. Eén op de tien vrouwen heeft hier helaas mee te maken en worstelt dagelijks met de vervelende klachten. Overbeharing of juist haaruitval, een onregelmatige cyclus, acne, overgewicht en/of stemmingswisselingen zijn veelvoorkomende klachten. Voor de behandeling van PCOS wordt doorgaans de anticonceptiepil voorgeschreven. Maar welk medicijn werkt voor jou het beste? Dat is afhankelijk van je leeftijd, hoe je reageert op hormonen en medicijnen en/of je zwanger wilt worden. Er is een lichtpuntje: er is meer dan alleen medicijnen! Je kunt zelf aan de slag gaan om je klachten te verminderen. Hoe is de vraag…..

 

Voeding
Veel vrouwen met PCOS zijn te zwaar waardoor de kans op een zwangerschap vermindert. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gewichtsafname van 5 tot 10 procent al gunstige resultaten kan hebben op je vruchtbaarheid. Ooit gegoogeld hoe je dan het beste kunt afvallen? Je hebt dan vast en zeker ook ervaren dat de adviezen over diverse diëten je om de oren worden geslingerd. Bijna alle diëten kennen eenzelfde soort patroon; calorierestrictie en een aantal specifieke producten uit de weg gaan. Ons advies: kies voor aanpassingen in je voedingspatroon die je kunt volhouden voor de rest van je leven en leer jezelf gezonde gewoonten aan. Simpelweg koolhydraten schrappen en minder dan 1500 kcal eten is onverstandig. Natuurlijk val je hier snel mee af maar dit resultaat is niet blijvend en maakt het leven niet leuker. Je kunt dus beter kleine stappen zetten richting het maken van gezonde keuzes.

 

Beweging
Krachttraining is goed voor vrouwen én ook zeker voor vrouwen met PCOS. Net zoals hardlopen en fietsen ook goede bewegingsvormen zijn. Maar zie je jezelf niet staan in een overvolle sportschool met gewichten, stangen en halters? Doe dit dan ook zeker niet! Hou je daarentegen van tennissen? Ga dan lekker een aantal keer per week tennissen. Kies vooral iets wat bij jou past, waar je gelukkig van wordt en ook zeker wat je volhoudt. Het voornemen is om minimaal 150 minuten per week matig tot zware conditionele inspanning te leveren én daarnaast twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen uit te voeren. Misschien is dit voor jou in het begin niet haalbaar, stel dan doelen op die bij jou passen en breid je activiteiten langzaam uit naar het streefdoel. Neem daarnaast ook je rust anders slaat je hormoonhuishouding weer op hol met alle gevolgen van dien.

 

Stress
Vrouwen met PCOS lijken nog minder goed met stress om te kunnen gaan. Heb je je voedingspatroon al aangepast, sport je meer en gebruik je mogelijk goede supplementen? Toch kan stress alsnog zorgen voor een hormonale disbalans. Een van de manieren om beter met stress om te kunnen gaan is via cognitieve gedragstherapie. Zo leer je om te gaan met stress, angstige gevoelens en negatieve gedachten. Acceptatie is hierin een belangrijk onderdeel. Daarnaast kun je diverse oefeningen doen om te ontspannen, zoals ademhalingsoefeningen. Yoga en mindfulness blijken ook goede manieren om stressklachten te verminderen.

 

Heb je last van PCOS en heb je het gevoel dat jouw lichaam uit balans is? Zou je graag begeleiding willen tijdens dit proces? Tijdens De Hormone Check geven we inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. Zoals je hierboven hebt gelezen kunnen leefstijlaanpassingen ervoor zorgen dat je hormonale klachten verminderen. Benieuwd geworden wat een Hormone Check voor jou kan betekenen? Boek hier dan eenvoudig jouw Hormone Check.