De tip om lekker de lente in te gaan

De tip om lekker de lente in te gaan

Wat een heerlijke gedachte hebben wij bij de lente! Waar het voor de één ontwaken is uit een dromerige slaap betekent, is het voor de ander het moment om actief aan de slag te gaan met zijn/haar gezondheid. En daar hebben we een lekkere tip voor:

Dé tip om lekker de lente in te gaan: Zoek de zon op!

De winter heeft ons stilte en rust gegeven. De winter brengt ons tot vertraging en er is minder licht, minder te doen en we kruipen een beetje in onze schulp. Ons Vitamine D niveau is gedaald door dit gebrek aan licht. Hoe minder zonlicht, hoe minder Vitamine D je namelijk aanmaakt.
De Gezondheidsraad adviseert zelfs vanaf 50 jaar om – naast de normale voeding – elke dag 10 microgram vitamine D te slikken (in de USA is het advies 15) . In de winter én in de ­zomer. (Ter attentie: in multivitaminen capsules zit vaak onvoldoende Vitamine D).

Maar de winterslaap is voorbij! Er straalt boven je een enorme Vitamine D machine: de zon!
Dus ga naar buiten. Zoek een vriend met een hond. En laat je vriend met hond uit. Neem een coffee to go en wandel het park door. Met een vriendin of lekker alleen. Of pak de fiets en geniet van de buitenlucht en de zon! 15 minuten zonlicht op hoofd, hals en armen is voldoende voor vernieuwde aanmaak. Smeer je dus niet thuis al in, maar wacht even. Let wel op dat je niet verbrand natuurlijk.

Want een goede balans van jouw Vitamine D levert onder andere het volgende op:

We kunnen Vitamine D maar 3 maanden opslaan in ons vetweefsel. We zouden allemaal een bloedwaarde moeten hebben van minstens 80 nmol/l.

Dit is wat een tekort aan Vitamine D met je doet*:

  • Depressie: Vitamine D is benodigd bij de productie van het feel-good stofje serotonine. Veel mensen die depressief zijn hebben een tekort aan serotonine.
  • Botpijn: Vitamine D is nodig om enkele mineralen zoals magnesium in de botten te verwerken. Daarom kan een tekort aan vitamine D voor botklachten zorgen.
  • Spierzwakte: Spieren hebben vitamine D receptoren die constante aanvoer van dit nutriënt nodig hebben. Gebeurt dat niet dan kun je klachten krijgen.
  • Ademhalingsklachten: Klachten aan het ademhalingssysteem kan vele oorzaken hebben, maar infecties aan de longen kunnen een uiting zijn van een verzwakt immuunsysteem. Zeker als ze chronisch zijn. Een verzwakt immuunsysteem vergroot overigens ook het risico op kanker. Beter in de zomer dus met mate genieten van de zon, in plaats van je telkens helemaal in te smeren met zonnebrandcrème.
  • Vermoeidheid: Om energie te maken heeft je lichaam voldoende vitamine D nodig. Als je je zelfs na een goede nacht nog steeds moe voelt, kan de oorzaak wel eens in een vitamine D tekort liggen.
  • Hartziekten: Over de exacte link tasten de wetenschappers nog in het duister, maar er zijn wel enkele onderzoeken die het verband leggen tussen hartklachten en een vitamine D tekort.
  • Psoriasis: Zo’n 2% van Nederland heeft last van de huidziekte psoriasis. In de praktijk blijken deze mensen vaak enorm op te knappen door vitamine D3 suppletie.
  • Stress: Een tekort aan Vitamine D kan angstig en paniekerig maken, met veelvuldig zweten als gevolg.
  • Slecht gebit: Vitamine D is belangrijk voor de bouw en instandhouding van het gebit. Zelfs het tandvlees heeft baat bij een goede vitamine D status in je lichaam.
  • Hoge bloeddruk: Volgens een uitgebreide meta analyse blijkt dat mensen met lage vitamine D waardes over het algemeen sneller kampen met een hoge bloeddruk.

Wil je jouw Vitamine D levels meten of ben je benieuwd of jouw supplementen goed worden opgenomen door je lichaam? Kom dan langs bij ons. We kunnen dit direct even voor je doen.
Talk to us: 020 210 1230.

(*bron: Juglen Zwaan)