Langer leven in de Blue Zones

Langer leven in de Blue Zones

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Er zijn vijf plekken op de wereld aan te wijzen, waar de mensen gezonder en langer leven dan ergens anders gemeten. Deze plekken worden aangeduid als de Blue Zones. Inwoners van deze zones worden gemiddeld 90 of soms zelfs 100 jaar en dat zonder medicijnen of invaliditeit en in goede gezondheid. Deze merkwaardige zones hebben negen gemeenschappelijke kenmerken.

 

Wat zijn de Blue Zones

De Blue Zones zijn afgebakende gebieden waarvan de bevolking een leefomgeving en specifieke levensstijl deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. De ‘vijf blauwe zones’ zijn: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica) en tot slot de plek Ikaria (Griekenland). 

 

De negen terugkerende kenmerken

Aan de hand van verschillende onderzoeken en interviews zijn er negen terugkerende en kenmerkende factoren. Hieruit blijkt dat het geheim van langer leven zich absoluut niet bevindt in dure diëten of oefenprogramma’s. De simpele kunst is om een juiste omgeving voor jezelf te creëren. Dat klinkt nog heel algemeen en oppervlakkig, maar het is eenvoudiger dan je denkt. 

   1. Natuurlijke beweging. Mensen afkomstig uit de blauwe zones rennen geen marathons, nemen geen vitaminepreparaten en bezoeken al helemaal geen sportscholen. Daarentegen leven ze in een omgeving die hen stimuleert om continue te bewegen zonder hier daadwerkelijk bij na te denken. Zo doen ze veel aan tuinieren en hebben daarnaast zo min mogelijk mechanische hulpmiddelen in huis om de activiteiten te verrichtten. 
   2. Dagelijkse doelen. De Costa Ricanen noemen het plan de vida en de Okinawanen zeggen Ikagai. Vrij vertaald betekent dit ‘hetgeen waarvoor je in de ochtend wakker wilt worden’. Co-auteur professor epidemiologie, Celeste Leigh Peirce zegt aan Newsweek dat de associatie tussen het stellen van een levensdoel een positieve invloed heeft op de levensverwachting. 
   3. De pauzeknop. Stress hoort nou eenmaal bij het leven, bewoners uit de Blue Zones ervaren dit dus ook. Dagelijkse routines zorgen ervoor dat zij die stress van zich af kunnen schudden. Zo doen de Ikarians een middagdutje, de adventisten bidden, de Okinawanen nemen een paar rustmomenten per dag om aan hun dierbaren te denken en in Sardinië houden ze een happy hour. 
   4. De 80/20 regel. Deze regel houdt in dat je stopt met eten als je maag voor 80% gevuld is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een volle maag, kunnen namelijk het verschil maken tussen dikker worden of gewicht verliezen. De Okinaweense 2500-jaar oude confucianistische mantra noemt dit ‘Hara Hachi Bu (leuk feitje). Mensen in de blauwe zones eten hun laatste maaltijd laat in de middag of vroeg in de avond en de rest van de avond vervolgens niets meer. 
   5. Bonen. Eet veel bonen; tuinbonen, sojabonen, linzen etc. Plantaardig eten is ontzettend goed voor het lichaam. Vlees wordt door de bewoners van de blauwe zones slechts 5 keer per maand gegeten in kleine porties. 
   6. Wijn. Het regelmatig drinken van alcohol met mate wordt door de bewoners van de Blue Zones, met uitzondering van de Adventisten, aangeraden. De aanbevolen hoeveelheid betreft 1 tot 2 glazen per dag en dan bij voorkeur tijden het eten. Het is niet zo dat de hoeveelheid alcohol kan worden opgespaard om vervolgens in het weekend er 10 te nuttigen. 
   7. Geloof. Waar je in gelooft maakt niet uit, als je maar gelooft. Het bijwonen van diensten van het desbetreffende geloof, gedurende vier keer per maand, voegt gemiddeld 4 tot 14 jaar aan de levensverwachting toe. 
   8. Geliefden. De honderdjarigen uit de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de allereerste plek. Zij nemen hun ouders en grootouders vaak in huis of laten hen in de buurt wonen. Daarnaast zijn ze trouw aan hun partner en investeren ze tijd en liefde in hun kinderen. Tot slot gaan deze mensen niet met pensioen, maar blijven ze actief tot het einde van hun leven. 
   9. De perfecte omgeving. De mensen die het langst leven kozen ervoor om in sociale kringen met gezonde mensen te leven of ze werden hierin geboren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat overgewicht, roken, eenzaamheid en geluk besmettelijk zijn. Het leven in sociaal gunstige omgevingen leidt tot gezond gedrag.

Op weg naar een gezonde levensstijl

Een gezondere leefstijl krijgen en behouden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vind je het lastig om zelf te ontdekken wat werkt voor jouw lichaam? Het is verstandig om hierbij begeleiding te zoeken. Bij Holland Health Clinic begeleiden en ondersteunen we je waar nodig en gaan we samen op weg naar een optimale gezondheid. Klik hier voor het maken van een afspraak, samen kijken we hoe we jouw leefstijl kunnen verbeteren.