Zero Stress Christmas: 7 tips voor een Zero Stress Christmas

7 appelverse tips voor een Zero Stress Christmas 

Kerstmis, het duizenden jaar oude feest van het licht en het delen van liefde met elkaar. Eenvoudig samenzijn met degene waar je van houdt. Inmiddels is deze mooiste tijd van het jaar ook ietwat verworden tot een hoog gespannen, overwerkt commercieel doorgeslagen eetfestijn. De voorbereidingen voor diners, de verschillende eetwensen, cadeaus, kledingkeuzes, extra (werk)diners en drukte en alle (familie)patronen die weer zichtbaar worden: zowel de periode voor Kerst als de dag zelf kan zorgen voor veel toegenomen spanning. Met al het koken, decoreren, bezoeken en cadeau geven, kan december meer lijken op het proberen een hoge druk-deadline te halen dan een feest. Dus, probeer deze kersttips dit jaar uit  om de druk te verlichten en te genieten van het ware kerstgevoel. Lees hier hoe je heel simpel terug kan gaan, tot de kern van het kerstfeest, waar je weer gaat genieten van quality time met de mensen waar je van houdt. Tijd voor Zero Stress Christmas en samen genieten van het echte decemberfeest.

 1. Christmas​ ​Help

Santa heeft zijn elfjes en wij? Wij hebben vrienden en familie. Doet het dus allemaal niet alleen, vraag hulp. Het wordt zo simpel vaak vergeten: het stellen van de hulpvraag. De wereld alleen op je schouders dragen, kan zijn tol eisen voor je lichaam en geest. Roep daarom hulp in bij het uitvoeren van een aantal van de taken op jouw lijst. 99% van de mensen is bereid te helpen als je het maar even gezellig vraagt. Accepteer daarbij dan wel dat niet alles misschien zo perfect loopt als je zou willen. Denk aan het doel: gezellig samen zijn met Kerst. Dat kan ook als vork en mes verkeerd om liggen per ongeluk of als de plumpudding net te laat besteld is.

2. Christmas​ ​Time-out

A) Neem tussendoor een time-out. Even 30 minuten opladen op drukke dagen en zelfs voordat iedereen binnen komt. Richt je juist tijdens deze drukke dagen op iets dat je ontspant om snel je batterij weer op te laden, zoals een boek lezen, naar muziek luisteren of een half uurtje liggen en je hoofd leeg maken. Overmatige stress verhoogt de eetlust en het verlangen naar suikerhoudende en vette voedingsmiddelen, en chronisch drinken kan stress verder verergeren door de niveaus van het stresshormoon cortisol te verhogen.

B) Geniet en focus daarnaast heel mindful op wat je wél doet. Terwijl je de kerstboom decoreert of feestelijke koekjes maakt, vergeet je alle andere items die nog staan ​​op je takenlijst en geef je jezelf toestemming om nu plezier te hebben.

C) Maar een echte Time Out kan ook een goed plan zijn. Boek een vakantie tijdens de feestdagen en geniet van jouw eigen gezin zonder de druk van tradities. (boek dit wel ruim van te voren)

 

3. Christmas presents light

Wij denken nog steeds dat Kerstmis de geboorte van Jezus belichaamt en dat vieren we. Hij zou dus idealiter verjaarscadeaus moeten krijgen. Wij toch niet, hoe komen we daar toch bij? Elkaar geschenken geven wordt echter driftig gestimuleerd door de industrie en de Santa Claus hype. Het is natuurlijk aan de andere kant ook heel leuk om iemand middels cadeaus een blijk van waardering te geven. Echter een gebrek aan tijd en geld, creditcardschuld en de druk van het geven van geschenken kan vaak bijdragen aan stress tijdens het vakantieseizoen. Wil je toch iets doen, denk dan altijd dat de geste belangrijker is dan de waarde van het cadeau. Hou het simpel. In het digitale tijdperk kan een hand geschreven al snel veel waardevoller zijn dan welke ring dan ook. Of stel je iedereen 10 vragen, neem de antwoorden op met je telefoon en maak er een video van. Als laatste: in tijden van materiële overvloed is recyclen ook een hele milieu bewuste optie. En als iemand dit alles niet begrijpt? Tja……

4. Small Christmas expectations

Iedereen heeft een idee in zijn hoofd van de perfecte kerst maar wanneer de realiteit tekortschiet van de visie, kan stress ontstaan. Probeer de verwachtingen te beheren met deze eenvoudige tips.

A)     Wees realistisch; Het familie kerstdiner is niet altijd harmonisch. Het diner is niet altijd van 3 sterren niveau. De boom is niet altijd opgetuigd als die van de televisie. Maar wie heeft ooit gezegd dat Kerst perfect moet zijn.

B)     Geniet van wat er wel is: het samen zijn, en lach om alles wat niet helemaal top is, want de essentie is, we zijn onder ons, in vertrouwen kunnen we met elkaar alles fixen.Ondanks je grote plannen verloopt geen enkel evenement ooit naadloos, en dit geldt ook voor kerstfeesten. Het doel is het creëren  van mooie herinneringen waar je de komende jaren van kan genieten

5. Christmas Diet

Het is het seizoen voor verwennerij, en of het nu een feestelijk vakantieverblijf is of een familiediner, we worden omringd door extravagante voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Hier de Christmas Diet tips om zo makkelijk mogelijk door de feestdagen te komen:

1) Het beste is om overdag gezond te eten. Eet high-proteïne snacks, zoals yoghurt of een omelet, zodat je niet al te hongerig bent tegen de tijd dat het eten arriveert.
2) Geniet van kerstlekkernijen, maar probeer de portiegrootte te regelen: pak een klein bordje.
3) Begin altijd met groente: de worteltjes en radijsje bij de borrel, de salade en rode kool bij het diner.
4) Beweeg extra: maak een extra lange kerstwandeling, ren een rondje in het park, laat de hond extra lang uit.
5) Drink diplomatiek: water – wijn – water –wijn. Een slok nemen is vaak ook gedrag en niet eens om de dorst te lessen. Wees daar bewust van en zet daarom altijd een karaf water op tafel en zorg dat je waterglas altijd gevuld is.

Een dag van ongezond eten zal niet direct leiden tot gewichtstoename, zolang je het aankan om snel weer op het goede spoor te komen met gezonde voedingskeuzes en sporten.

6. Christmas Hike

Net als de Engelse koninklijke familie, is de familiewandeling een mooie traditie die de balans tussen eten en familie samen zijn kan versterken. Het tegengif voor stress tijdens de vakantie is eenvoudig:  een wandeling maken. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit de hersenen op een zodanige manier reorganiseert dat het de reactie op stress vermindert. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spanning te verminderen en de stemming te stimuleren en te stabiliseren. Bovendien produceert lichaamsbeweging endorfines – natuurlijke pijnstillende chemicaliën die vrijkomen in de hersenen – die uw slaapvermogen verbeteren en stress verminderen. Onderzoek toont ook aan dat als je de rest van het gezin overhaalt om de bank en tv te verlaten en mee te gaan wandelen, je stressniveaus nog verder worden verlaagd. Onderzoekers ontdekten dat wandelen in een groep de stressniveaus met 26 procent verminderde en de fysieke, mentale en emotionele kwaliteit van leven verbeterde.

7. Christmas Smile

Zorg dat je continue een glimlach op je gezicht hebt en geef je jezelf toestemming om plezier te hebben. Lachen is het beste wapen in de strijd tegen stress en kan precies zijn wat de dokter heeft besteld. Lachen verlicht je humeur, stimuleert je hart, longen en spieren, en maakt ook endorfine vrij. Lachen stimuleert ook de bloedsomloop, helpt de spieren ontspannen en vermindert de fysieke symptomen die gepaard gaan met stress. Of je glimlach wordt aangedreven door kant-en-klare momenten in je favoriete film, grappen aan de eettafel, een vakantiegrap, of een middag met leuke activiteiten, geniet van vakantiehumor, gegiechel en gegrom. Zelfs uitzien naar een grappige gebeurtenis verhoogt ontspannings- inducerende hormonen en verlaagt stresshormonen.

Stress Control Test

Maar is het toch niet helemaal gelukt om stress vrij de Feestdagen door te komen, maak dan in het nieuwe jaar een afspraak met de Holland Health Clinic voor een check en een persoonlijk gesprek om een behandelplan af te spreken om op weg te gaan naar een stress vrij bestaan. Een beter voornemen voor 2019 bestaat er niet!