Hoe voorkom je dementie door leefstijl?

Hoe voorkom je dementie door leefstijl?

Wist je dat je dementie kunt voorkomen of uitstellen door een gezonde leefstijl toe te passen? Leefstijlfactoren als een hoge bloeddruk, ernstig overgewicht en het ondernemen van sociale en cognitieve activiteiten zijn hierbij belangrijk. Deze resultaten blijken uit een literatuuronderzoek van het RIVM. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan zeker verder en kom erachter hoe jouw leefstijl invloed uitoefent op dementie.

 

BRAVO factoren

Het RIVM voerde onlangs een literatuuronderzoek uit naar de factoren die invloed uitoefenen op het ontstaan van dementie. Van deze onderzochte factoren blijkt een ongezonde leefstijl een importante bijdrage te leveren. Alle BRAVO-factoren doen mee. BRAVO staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Dit wil zeggen dat: weinig beweging, roken, alcoholgebruik, weinig beweging en een verstoord slaappatroon allemaal invloed uitoefenen op de ontwikkeling van dementie. Daarnaast verhoogt overgewicht, een verhoogde bloeddruk, diabetes type 2 en een verhoogd cholesterolgehalte ook de kans op het krijgen van dementie.

 

Andere factoren

Naast de hier bovengenoemde factoren is ook het psychosociale welzijn belangrijk. Dit betekent dat mensen die een depressie hebben of weinig sociale contacten hebben, gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van dementie. Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren en medische factoren een rol spelen, zoals gehoorverlies, luchtverontreiniging, hersenschade of een lage opleiding.

 

Niet-beïnvloedbare factoren

Helaas zijn er ook factoren die meespelen die je niet kunt beïnvloeden met een gezonde leefstijl. Zo speelt leeftijd een grote rol: naarmate mensen ouder worden neemt de kans op dementie simpelweg toe. Daarnaast kan een erfelijke aanleg het risico op dementie verhogen. Tot slot is geslacht ook een niet beïnvloedbare factor, maar dit lijkt wel afhankelijk te zijn van de soort dementie. Zo hebben vrouwen een verhoogde kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen, terwijl mannen juist een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van vasculaire dementie.

 

Voedingstips om dementie tegen te gaan

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat dementie preventief voorkomen kan worden door bepaalde voeding te consumeren. Zo zijn er verschillende studies die aantonen dat het volgen van een mediterraan dieet beschermend lijkt te werken tegen dementie. Het mediterraan dieet bevat veel fruit, groentes, volkoren producten, onverzadigde vetten en peulvruchten. Het effect wordt vooral gevonden in de combinatie van deze producten. Hieronder een aantal handige tips:

  • Tip 1: Gebruik verse kruiden in plaats van overdosis zout
  • Tip 2: Eet veel fruit en groenten en kies voor de verse varianten
  • Tip 3: Kook met olijfolie in plaats van boter
  • Tip 4: Eet twee keer per week vette vis
  • Tip 5: Verwerk noten en peulvruchten in je dagelijkse maaltijden
  • Tip 6: Vermijd geraffineerde suikers zoveel mogelijk
  • Tip 7: Kies voor volkoren graanproducten in plaats van witte varianten
  • Tip 8: Drink veel water en alcohol met mate

 

Gezond de decembermaand in?

Het is dus HEEL belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Mensen zorgen helaas vaak beter voor hun auto dan dat ze voor hun lichaam zorgen. Ze sluiten een passende autoverzekering af en om eventuele ellende te voorkomen, krijgt de auto vaak ook nog eens één of twee keer per jaar een beurt. Hoe zit dit met ons eigen lichaam? Heb jij jouw jaarlijkse APK eigenlijk al ingepland? 1 keer per jaar een Health Check doen is geen luxe, maar is noodzakelijk ter onderhouding van jouw lichaam. Wij geloven dan ook meer in een ontwikkeling van een op persoon afgestemd voedings- en leefstijlprogramma. Met onze health check kunnen we inzicht geven in jouw gezondheid en levensstijl. Samen gaan we op weg naar een gelukkig en vooral gezond nieuw jaar.

 

 

  1.