De 5 zomervakantie bestemmingen waar je écht een stuk beter vandaan komt

Inspirerende hotspots voor de zomervakantie: 
de 5 gezondste bestemmingen.

Al besloten waar de reis deze zomer heen gaat? Zo nee, dan inspireren wij je graag om dit jaar te kiezen voor een bestemming waar je letterlijk beter van wordt. Vakantie vieren kan namelijk ook heel goed op een plek met healing power.

Niet geheel toevallig zijn deze supergezonde plekken ook waarlijke paradijzen met prachtige stranden en geweldig weer. Dus als je de kans hebt om deze zomer naar een van deze health idylles te vertrekken is dat heel verstandig. Bovendien, het geheim van leefstijlgeneeskunde is op deze plekken niet moeilijk te ontmaskeren.

Heb je je ooit afgevraagd, hoe je langer en gezonder kan leven? Er zijn vijf plekken op aarde waar de inwoners gemiddeld het oudst worden. Deze plekken heten de ‘Blue Zones’ en in deze gemeenschappen wonen de gezondste mensen die ook nog het langst leven. Dit komt vooral door hun focus op waardes die een gezonde levensstijl versterken, zoals tijd nemen om te ontstressen en vooral om met families en vrienden samen te zijn. Lees hieronder waar je deze vijf zones kunt vinden en raak geïnspireerd voor jouw zomervakantie!

1. Okinawa, Japan: Waar familie en vrienden samen met je oud worden (go to)

De eilandjes van Okinawa zijn een tropische getaway, met beeldschone stranden en geweldig weer. Alsof wonen op zo’n droomplek nog niet genoeg is, hebben deze eilanden het hoogste percentage honderjarigen. Het geheim van dit lange leven? Een low fat & low salt dieet dat bestaat uit vooral veel groentes en zeewier. Ook vormen ze daar groepen (zogenaamde “moais”), sociale events waar iedereen bij elkaar komt voor financiële en emotionele support. Op Okinowa helpt men elkaar zo bij de dagelijkse stress.

2. Sardinië, Italy: Veel plezier en elke dag een glas wijn (go to)

Op dit eiland in de Middellandse zee, leven net zoveel honderdjarige mannen als vrouwen. Dit is uniek vergeleken met de rest van de wereld waar normaal vijf keer zoveel vrouwen honderd worden als mannen. De Sardienen denken dat dit het gevolg is van de schone lucht en de lokaal gebrouwen wijn. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat het vooral komt door de oude traditie van schaapherders, die de schapen van bergen naar velden brengen. Beweging dus! Deze herders leven daarbij vooral op geitenmelk en schapenkaas, oftewel een low carb diet dieet met daarnaast nog heel veel venkel, bonen, kikkererwten, tomaten en amandelen.

3. Nicoya, Costa Rica: Het meest gezonde drinkwater ter wereld (go to)

Ook het geheim van de Blue Zoners in Nicoya zit in hun voedingspatroon. Zij focussen zich qua voeding op de drie pijlers van de Midden-Amerikaanse voedingsleer: bonen, maïs en pompoen. Deze drie basisgroentes eten zij samen met papaya, wortel en banaan. Misschien klinkt dit dieet niet heel tasty, toch past het heel goed bij een gezonde lifestyle. Daarnaast bevat het water in Nicoya extra veel magnesium en calcium, wat kan helpen tegen hartproblemen en zwakke botten.

4. Ikaria, Greece: Geitenmelk veel slaap en af en toe een dagje vasten (go to)

De sleutel tot een lang en gezond lang leven op het kleine eiland van Ikaria is de bereiding van de juiste voeding op de juiste manier. Dit klinkt misschien heel makkelijk, maar deze eilandbewoners houden zich strikt aan het mediterrane dieet, dat verkwikkend is voor lichaam én geest, terwijl het tegelijkertijd ziektes op een afstand houdt. De bewoners van Ikaria eten vooral aardappelen, geitenmelk, bonen, linzen, honing, wilde groene groentes en kleine hoeveelheden vis.

5. Loma Linda, California: Geloof geeft rust en houvast, de beste stressbanners (go to)

In Loma Linda woont een grote groep volgers van Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Deze gelovigen concentreren zich op hun geloof en blijven ver weg van slechte gewoontes als roken, drinken en tv kijken. Zij volgen daarbij een bijbels dieet dat bestaat uit noten, fruit en groentes, waarbij ze alleen water drinken. Sommige gelovigen eten ook (foei!) kleine hoeveelheden vlees en vis. Qua zoet kiest de gemeenschap alleen voor de natuurlijke variant: vruchten. Het allerbelangrijkste voedingsproduct is de avocado, met daarnaast havermout noten, bonen, sojamelk en volkorenbrood.

Elke Blue Zone heeft dus een eigen geheim voor extra veel gezonde levensjaren. Of je nu van plan bent om je huidige levensstijl aan te passen, of om het roer geheel om te gooien: laat je inspireren tot vakantie in een Blue Zone plek en beleef met eigen ogen hoe fijn een healthy lifestyle kan zijn!