Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Heb je een drukke baan? Wordt er veel van je verwacht? Heb je een gehaast leven? Grote kans dat je bloeddruk en cortisolwaarde (stresshormoon) zijn verhoogd.

Wat zijn de risico’s?

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, staan je bloedvaten voortdurend onder een hoge druk. Dit kan je organen en hart beschadigen. De hoge druk kan namelijk de wanden van je bloedvaten beschadigen. Ook worden je bloedvaten nauwer en neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Een te hoge bloeddruk is niet altijd voelbaar. Veel mensen komen er toevallig achter wanneer de bijvoorbeeld een bloedbank of dokter bezoeken.

Voorkomen is beter dan genezen

Een hoge bloeddruk treft momenteel meer dan een miljard mensen wereldwijd. Dat komt dus neer dat 1 op de 3 mensen een te hoge bloeddruk heeft. 40% heeft er echter geen benul van dat ze een te hoge bloeddruk hebben.

4 miljoen(!) mensen in Nederland slikken bloeddrukverlagers maar net als bij veel andere kwaaltjes voorkomen is beter dan genezen! Hoe kan je dit voorkomen?

* Elke dag een wandeling maken verlaagt je bloeddruk. De intensiteit van het lopen maakt niet uit: twee uur lopen verlaagt de bloeddruk net zoveel als twee uur hardlopen.’

* Wees voorzichtig met zout. 6 gram per dag is wat je maximaal zou mogen eten. 80% is al verwerkt in producten, voeg dus zelf niet meer te veel aan jou maaltijden toe en wees voorzichtig met kant en klaar maaltijden. Een zoutarm dieet kan de bloeddruk aanzienlijk laten dalen.

* Wees je bewust van je stressniveau. Stress is een van de hoofdoorzaken van een hoge bloeddruk. Onder invloed van adrenaline, noradrenaline en cortisol (stresshormonen) gaat je bloeddruk stijgen. Zorg dat, wanneer je merkt dat je veel stress ervaart je let op je ademhaling, doe het wat rustiger aan en zorg voor voldoende slaap!

Meten is weten

Laat regelmatig je cortisolwaarden meten. Zodra deze aan de hoge kant is weer je dat je het even wat rustiger aan moet doen. Zo kan je doen wat je graag wilt doen zonder je lichaam uit te putten. Een mens is er nu eenmaal niet voor gemaakt om constant gebukt te gaan onder enorme stressgevoelens!