APK voor je lichaam

APK voor je lichaam

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Deze vlog van Probalby Tom Foolery willen we je niet onthouden. In een wereld die stilstaat wordt er stilgestaan bij reflectie en bezinning. Al terugblikkend verteld een vader zijn kind wat er misging met de wereld in 2020 en wat we eigenlijk horen te doen. Steeds meer komt de realisatie dat het leven zoals het was, voor de Coronacrisis, niet langer op dezelfde manier kan doorgaan.

Medische overconsumptie

Alles moet beter, groter, mooier en vooral 24/7 bereikbaar zijn. Ook dit geld voor de zorg. Medische overconsumptie noemden we het. Waarbij de vraag naar en het aanbod van zorg alleen maar groeide. Hadden we een kwaaltje, dan klopten we direct bij de huisarts aan. En wel meteen want wachten kon niet. Daar hadden we het te druk voor. Gezondheid leek wel een maakbaar begrip te zijn geworden.

Tijd heelt wonden

Nu de wereld stil staat wordt er ook op een andere manier naar medische zorg gekeken. We hebben geleerd dat kwaaltjes ook vanzelf kunnen overgaan. Dat wanneer je genoeg beweegt je meer energie hebt, je hoofdpijn weg is omdat je niet meer 3 uur per dag in de file staat en je ineens beter slaapt omdat je minder stress ervaart. En dit allemaal omdat het allemaal rustiger aan kan.  

Onderhoud je lijf

Pas wanneer ons lijf het allemaal niet meer aankon kwamen we in actie. Gelukkig komen we nu tot de realisatie dat het onderhoud ervan eigenlijk veel belangrijker is. Dat voorkomen beter is dan genezen. Dat je je gezondheid voor een groot deel zelf in handen hebt. Dat je lichaam ook zo nu en dan een APK nodig heeft. Gezondheid is voor veel van ons het belangrijkste bezit, toch laat je je auto ieder jaar verplicht keuren maar je eigen gezondheid niet doorlichten.

Health check

Een health check kan een duwtje geven in de richting naar een gezondere levensstijl. Doen je systemen wat ze moeten doen, of haperen ze? Misschien ontvang je de signalen niet of herken je ze niet goed?