Boost je immuunsysteem

Boost je immuunsysteem!

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Je immuunsysteem is het natuurlijke afweermechanisme van je lichaam. De Latijnse term immunis betekent eigenlijk vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. Een sterk immuunsysteem houd je gezond maar is ook van vitaal belang voor genezing en wederopbouw.

Je zal vaak genoeg te horen hebben gekregen dat dat gezond eten, voldoende bewegen en een goede nachtrust van positieve invloed zijn op jouw immuunsysteem maar wij hebben nog een aantal tips die je misschien nog niet wist! Hier komen ze:

1. Begin met Yoga

Je wordt er niet alleen een stuk leniger van. Yoga werkt ook goed tegen stress. Het kan je immuunsysteem versterken door ademhalingstechnieken die je helpen om meer zuurstofrijk bloed naar je longen en andere organen te vervoeren. Wanneer je leert om dieper en bewust te ademen zal je afweersysteem sterker worden. Hier vast een link zodat je thuis kan beginnen. Namasté!

2. Keep it slow

Als we denken aan lichaamsbeweging, denken we al snel dat het moeilijker en sneller moet. Nee! Tuurlijk hebben we aërobe activiteit nodig maar we hebben ook verscheidenheid aan bewegingspatronen nodig. Verschillende tempo’s, richtingen ez. Om de spanning los te maken die kan worden veroorzaakt door hardlopen, fietsen of krachttraining. Wissel dus lekker af, die spierballen komen vanzelf wel.

3. Doe de zonnegroet

De yoga zonnegroet is vooral bedoeld om je Yoga les of je dag goed te beginnen. Maar groet de zon vooral eens wat vaker. Je lichaam maakt vitamine D aan door de zon. Dit wordt aangemaakt in onze huid, als reactie op zonlicht. Niet zo’n zonaanbidder? Ook aanwezig in vette vis zoals haring, makreel, tonijn en zalm.

4. Een koude douche

Brrrr. Maar wel gunstig voor je lichaam. Goed voor je bloedcirculatie, temperatuurregulatie en voor je huid.  Je hartslag en bloeddruk gaan even omhoog, alsof je een kort sprintje trekt. “Het is een acuut stressmoment en daarna ga je weer terug naar een ontspannen modus.” Dit is gezond, omdat je zenuwstelsel even kort geactiveerd wordt, aldus Buijze.

Je gezondheid onder de loep nemen?

Eet je gezond, beweeg je op de juiste manier/voldoende, hoe zit het met je stress level? Wil je meer tips van ons om je immuunsysteem te verbeteren? Plan dan hier een healthcheck in. Samen nemen we jou gezondheid onder de loep!