De gezondheidsvoordelen van cafeïne op een rij
De gezondheidsvoordelen van cafeïne op een rij
Een bakkie pleur, het zwarte goud of zoals de Amsterdamse studenten het noemen ‘een havercappu’. Wat is jouw benaming voor een kopje koffie? Ben je ’s ochtends ook pas écht wakker na een sterk bakkie (of twee)? Je bent gegarandeerd niet de enige die ontzettend geniet van dat koffiemomentje maar stiekem ook niet zonder kan. Het oppeppende drankje speelt in veel levens een grote rol. Maar is koffie nu gezond? Hoeveel koppen koffie mag je per dag drinken? En waar moet je nog meer op letten? Ben je benieuwd? Lees dan zeker verder..
Goed voor je hart
Goed nieuws voor onze koffieliefhebbers: als je met mate koffiedrinkt, heb je een verminderde kans op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes. De manier van koffiezetten speelt hierbij echter wel een belangrijke rol. Recent onderzoek toont aan dat cafeïne het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlaagt. Dit cholesterol is verantwoordelijk voor slagaderverkalking. Cafeïne draagt hierdoor dus bij aan de vermindering van hart- en vaatziekten. Pas op: je kunt NIET zeggen, hoe meer kopjes koffie des te beter. De grootste gezondheidsvoordelen voor je hart bereik je door 3 tot 5 kopjes per dag te drinken. Het is daarnaast ook niet zo dat iedere vorm van koffie de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Koffie bevat naast de oppeppende stof cafeïne ook cafestol. Deze stof verhoogt juist het LDL-cholesterol. Deze stof vind je in hogere concentratie in espresso en ‘Turkse koffie’, oftewel doordruk koffie. In filterkoffie vind je deze stof minder terug, omdat deze stof goed wordt opgevangen door de filter. Lang verhaal kort: ja, koffie kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen maar probeer dan wel 3 tot 5 kopjes filterkoffie te drinken.
Goed voor je droomgewicht
Koffie kan effectief zijn bij indirect afvallen. Wat bedoelen we daar precies mee? Als je normaal gesproken veel frisdrank drinkt met veel calorieën en suiker en dit vervangt door een kopje zwarte koffie zonder calorieën. Dan zal koffie op een indirecte manier bijdragen aan het verliezen van overtollige kilo’s. Iris Groenenberg, kennisspecialist Voeding en Gezondheid van het Voedingscentrum, schets een ander voorbeeld. “Als je actiever wordt van koffie en je daardoor meer gaat bewegen, kan het je misschien helpen afvallen. Maar dat verschilt per persoon, iedereen reageert anders op cafeïne. Dat heeft met gewenning te maken, maar ook met of je er gevoelig voor bent of niet.” Koffie kun je ook strategisch drinken door bijvoorbeeld een uur na de lunch een kopje koffie te drinken waardoor je geen last krijgt van een after-lunchdip. Koffie geeft je dan een flinke boost waardoor je spijsvertering ook sneller kan werken.
Antioxidanten bommetje
Antioxidanten hebben we nodig om allerlei ziektes te kunnen verslaan en ontstekingen tegen te gaan. Koffie staat op plek nummer 11 op de lijst van producten waar veel antioxidanten in zitten. Verder bovenaan op de lijst staan allerlei bessen. Best logisch: koffie is namelijk de pit van de koffiebes. Uit sommige onderzoeken blijkt dat mensen meer antioxidanten halen uit koffie dan uit fruit en groenten samen.
Er zijn veel factoren die invloed uitoefenen op jouw gezondheid. Een gezonde leefstijl kan je erg goed helpen om gezond te blijven. De tips die we in dit artikel geven zijn slechts een greep uit een lange lijst… Wil je dus gezonder EN fitter worden? Dan kunnen we samen met jou kijken waar er gezondheidswinst valt te behalen. Wij staan klaar om samen met jou te investeren in een gezonde leefstijl vol goede gewoonten. Op naar een gezondere jij! Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Klik hier