Ben jij ook zo’n chocoladeliefhebber? Er gaat toch niks boven een heerlijk groot stuk chocolade na een lange en drukke werkdag?! Met name in een periode waarin we veel stress ervaren lijkt die onaangebroken reep in de kast nog verleidelijker. We kennen allemaal het stemmetje in ons hoofd die ons dan tegenspreekt: ‘neem dat nou niet, dat is slecht voor je’. Gelukkig hebben wij goed nieuws voor jou: pak voortaan gerust die reep maar uit de kast, want uit onderzoek blijkt dat het eten van chocolade stress reduceert. Wel moeten we vermelden dat dit gezondheidsvoordeel alleen opgaat bij pure chocolade. Meer dan 70% om precies te zijn, lekker puur dus.
Het onderzoek
De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat het consumeren van pure chocolade met een concentratie van minimaal 70% cacao positieve effecten heeft op het stressniveau, ontstekingen, onze stemming, het geheugen en het immuunsysteem. De uitkomsten worden nog beter, de cacao in pure chocolade bevat namelijk extreem krachtige antioxidanten die een ontstekingsremmende werking op ons lichaam uitoefenen.
Sterk verlangen naar chocolade bij stress
De combinatie vrouwen en chocolade is in tijden van stress een vreemde combinatie. Het lijkt wel alsof we als een magneet richting die chocoladereep worden getrokken. Dit is niet voor niets! In tijden van stress maakt het lichaam namelijk cortisol aan om scherper en alerter te zijn. Cortisol zorgt er echter ook voor dat er een signaal wordt afgegeven aan de hersenen, waardoor we een gevoel van trek ervaren. Dit gevoel uit zich voornamelijk in het verlangen naar een zoete of vette hap, echte snacktrek dus! Om deze reden ben je dus meer geneigd om die heerlijke reep uit de kast te pakken en die gezonde salade te laten staan.
Jouw lichaam in de overlevingsstand
Als jouw stressniveau voor een langere periode aanhoudt, blijft het lichaam in de overlevingsstand hangen. Dit betekent ook een blijvend verhoogd niveau van cortisol. De effecten van cortisol zijn zeer positief op de korte termijn, maar kunnen fataal zijn als ze te lang aanhouden. Een verhoogd cortisolgehalte kan onder andere leiden tot een verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedsuiker, overgewicht, verlies van spierkracht en een dunnere huid. Bij een langdurig verhoogd cortisolgehalte kan je in een negatieve spiraal raken, omdat je in de nacht door stress niet kunt slapen en dit slaapgebrek overdag juist nog meer stress oplevert.
Grip op je hormonen?
Een stukje pure chocolade zal helaas niet hét wondermiddel zijn voor een verstoord cortisolgehalte, hier is toch echt wat meer voor nodig. Het is goed mogelijk dat jouw cortisol-gehalte en mogelijk meer hormonen bij een langdurige periode van stress uit balans zijn geraakt. Gelukkig kunnen wij jou daarbij helpen door het wijzigen van je huidige leefstijl en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben wij de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. Benieuwd geworden? Boek je Hormone Check hier.