December, het is altijd een gezellig drukke maand! Van de kruidnoten en chocoladeletters gaan we moeiteloos over op de kerstkransjes met warme chocolademelk, waarna we het jaar knallend afsluiten met champagne en oliebollen. De feestdagen worden in alle gezelligheid voornamelijk drinkend en etend doorgebracht. We komen dan ook elk jaar deze laatste maand vaak wat kilootjes aan. Hoe kom je die decembermaand nu gezonder door, zodat je voornemens voor het nieuwe jaar deze niet hoeven te compenseren? Wij helpen je graag…

Tips uit de gezonde kerstgids

Natuurlijk mag je tijdens de decembermaand af en toe zondigen. Zeg dan ook zeker geen ‘NEE’ tegen die heerlijke oliebol, chocoladeletter of mok chocolademelk. Doe gewoon lekker mee! Maar om te voorkomen dat de schade in januari wel erg groot is, hebben we hier een aantal tips voor jou op een rijtje gezet:

Tip 1: Wees niet te streng voor jezelf

Verwacht niet van jezelf dat je alle lekkernijen kunt weerstaan. Probeer met jezelf af te spreken om het bij kleine hoeveelheden te houden en neem alleen het allerlekkerste. Probeer daarentegen wel om de dagen tussen de feestdagen door een normaal en gezond voedingspatroon aan te houden. Sla dus ook zeker geen maaltijden over, omdat je hoopt dat je zo het extra calorieverbruik van het feestmaal goed kan maken. Dit werkt juist averechts. Het is namelijk belangrijk om voldoende te eten om zo je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo voorkom je een dip met het gevolg dat je je als een malle op de hapjes stort en ‘foute’ keuzes maakt. En ga je de deur uit voor een gezellig etentje? Geniet ervan en neem wat je lekker vindt, maar ga niet met honger aan tafel. Je gaat jezelf dan te buiten aan de aperitiefhapjes en daarna volgen er hoogstwaarschijnlijk nog een paar gangen. Eet daarom voordat je weggaat iets kleins en gezonds, zoals een kommetje soep, een cracker met hummus of een portie noten. Op deze manier overeet je jezelf niet en houd je jezelf in bedwang, terwijl je wél lekker van het diner kan (en mag) genieten!

Tip 2: Matig alcohol

Eén van de grootste dikmakers tijdens de feestdagen zijn de vele alcoholische versnaperingen. Door alcohol krijg je veel extra calorieën binnen die je geen vullend gevoel geven. Daarnaast krijgt je spijsvertering het dubbel zo hard te verduren als je je lichaam vraagt om tegelijk een zware maaltijd te verteren. Alcohol neemt ook remmingen weg, wat ervoor zorgt dat je vaak ook meer gaat eten. Het is handig om naast ieder glas alcohol een glas water te drinken. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je je alcoholinname beperkt. Tip voor een potentiële kater na Eerste Kerstdag (en de tweede alweer onderweg is): maak een lekkere gezonde smoothie, bijvoorbeeld de spannende spinazie smoothie.

Tip 3: Voldoende beweging

Dat slopende decemberritme en de feestdagen komt je conditie hoogstwaarschijnlijk niet ten goede. Het is heel verleidelijk om juist in die koude decembermaand je conditie te laten voor wat het is. Sporten wordt op deze manier al snel een goed voornemen voor januari. Probeer daarentegen om lekker te blijven bewegen, ook al is het nat en koud. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tot 40 minuten ‘matige tot zware lichamelijke activiteit’ per dag voldoende is om 10 uur stilzitten te compenseren en de gezondheid te vergroten. Probeer eens om lekker vroeg in de ochtend te sporten. Dan heb je je beweging aan het begin van de dag alvast gehad en kan je er de hele dag tegenaan. Of maak een wandeling met je familie; een frisse neus doet iedereen goed en is samen ook nog eens heel gezellig! Heb je toevallig een feestje in december? Ga de dansvloer dan zeker op! Met een halfuurtje dansen verbrand je al tussen de 200 en 300 calorieën.

Met deze tips kom je de feestdagen zeker door, maar ook in het nieuwe jaar staan we graag voor je klaar. Benieuwd wat AAYA voor jou kan betekenen? Boek hier jouw afspraak.