Heb je last van huidproblemen zoals acne, eczeem, rosacea, of heb je een gevoelige en droge huid? Wacht dan even met het zoeken naar te dure, veelbelovende crèmes. De oplossing is namelijk dichter bij huis te vinden. Om de gezondheid van je huid vast te stellen is het namelijk belangrijk om je huidmicrobioom te begrijpen. Wist je dat een gebalanceerd microbioom de sleutel is tot een gezonde huid? In dit artikel geven we je graag inzicht in het huidmicrobioom en hoe we het kunnen voeden voor een gezonde mooie huid.


Wat is het huidmicrobioom?
Ons huidmicrobioom bestaat uit triljoenen bacteriën, schimmels en virussen die aan het oppervlak van je gezicht leven. In een gezond, goed gebalanceerd microbioom zorgen deze bacteriën er samen voor dat je huid wordt beschermd tegen ziekteverwekkers en andere bedreigingen van buitenaf. Daarnaast zijn de microben verantwoordelijk voor het reguleren van de immuniteit van de huid en de opname van voedingsstoffen. Onderzoek toont aan dat een uitgebalanceerd huidmicrobioom een rol kan spelen bij diverse huidaandoeningen. Het is daarom van belang dat je huidverzorging in symbiose werkt met je huidmicrobioom.


Huidmicrobioom herstellen
Heb je het gevoel dat jouw huidmicrobioom uit balans is en wil je deze graag herstellen? Het antwoord is: balans. Er leven zowel goede als slechte bacteriën op je huid. Het is belangrijk dat deze twee soorten bacteriën verhoudingsgewijs in evenwicht en symbiose met elkaar leven. Natuurlijk zijn er veel factoren die het microbioom van jouw huid beïnvloeden, van je geslacht, etniciteit en leeftijd tot gedragsfactoren en omgevingsfactoren. Sommige factoren heb je helaas niet in controle. Maar er zijn veel factoren die je wel zelf in de hand hebt!
Met deze drie tips helpen wij jou hopelijk op weg om je natuurlijke huidmicrobioom te beschermen voor een gezonde en stralende huid. .


Tip 1: Wees lief voor je huid en gebruik de juiste huidverzorgingsproducten
Zodra we problemen ervaren met onze huid, is een veelvoorkomende handeling om onze huid grondig te gaan reinigen en scrubben. Dit zijn goede stappen in de huidroutine maar let op: te veel scrubben en reinigen met agressieve ingrediënten is niet goed! Hiermee haal je namelijk ook de goede bacteriën weg die onze huid juist zo hard nodig heeft om te herstellen. Kies daarom voor zachte reinigings- en verzorgingsproducten, zo zal je microbioom haar natuurlijke evenwicht vinden. Een juiste huidroutine speelt hierbij ook een belangrijke rol. Bij AAYA geloven we in een vorm van een nachtelijke skincareroutine waarbij je alleen op bepaalde dagen actieve ingrediënten gebruikt, gevolgd door ‘rust’ dagen. Dit zorgt er ook voor dat je je huidbarriere niet teveel aantast en je huid effectief blijft stimuleren. Wist je dat de cosmetisch artsen van AAYA druk bezig zijn met het creëren van een eigen AAYA skincare lijn! Zij introduceren de AAYA No Nonsense Cream. Een rijke en voedende basiscrème die de gouden basis vormt in jouw dagelijkse skincare routine. Benieuwd? Klik hier.

Tip 2: It’s all about balance
Ons huidmicrobioom is zeker niet het enige systeem in ons lichaam waar bacteriën in symbiose met elkaar moeten leven om krachtig en prachtig te leven. Alles in ons lichaam is namelijk met elkaar verbonden. Onze voeding en de gezondheid van je darmen heeft namelijk invloed op zowel je huid als je hersenen en hormoonhuishouding. Je bent dus écht wat je eet! Ons advies is daarom om zo gezond mogelijk te leven. Drink veel water, zorg dat je gezond en voldoende eet, sport regelmatig en neem eventueel pre- en probiotica om je lichaam en huidmicrobioom te ondersteunen.

Tip 3: Stress Less
Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam die optreedt bij bedreigingen. Als je je gestrest voelt dan geeft je zenuwstelstel hormonen als adrenaline en cortisol af om zich te beschermen tegen stressoren. Deze hormonen spelen ook een belangrijke rol bij de gezondheid van ons huidmicrobioom. Cortisol zorgt namelijk voor een verhoogde olieproductie in onze huidklieren, dit kan leiden tot oneffenheden en verstopte poriën. Wil je stress onder controle krijgen, dan is het belangrijk om voldoende te ontspannen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer bijvoorbeeld om voldoende pauzes te nemen op werk, oefen je favoriete sport uit, maak een mooie boswandeling of lees een goed boek.

Stel je jezelf geregeld de vragen: wat werkt voor mijn huid? Hoe kan ik mijn huid weer laten stralen? En hoe word ik elegant ouder? Bij AAYA zijn wij ervan overtuigd dat je mooi en elegant ouder kan worden. Tijdens een consult luisteren we naar je wensen en beoordelen we je huid om zo de meest optimale huidbehandeling te kunnen adviseren. Dit kan bijvoorbeeld met huidverzorging thuis, een tixel behandeling of injectables. Met de juiste huidverzorging en kleine tweeks kunnen we jouw schoonheid op een subtiele en mooie manier versterken, met behoud van je eigen gezicht en karakter. Bij het ouder worden is het ook belangrijk om lekker in je vel te zitten, want tijd maken voor jezelf ondersteunt het eigen zelfvertrouwen. Wij staan klaar om jou te begeleiden op onze AAYA manier. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Klik dan hier.