Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden tijdens je menstruatie?

Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden tijdens je menstruatie?

Werk jij ook zonder gêne gemakkelijk een pot Ben & Jerry’s naar binnen? Of ben jij eerder het type die de repen chocolade inslaat bij de dichtstbijzijnde supermarkt? Tijdens je menstruatie heb je het gevoel dat je deze lekkernijen even verdiend hebt. Er is zeker niks mis met een goede snack zo nu en dan! Toch is het verstandig om jezelf tijdens je menstruatie een beetje onder controle te houden. Op deze manier voorkom je juist die vervelende menstruatieklachten én dat is precies wat je wilt, toch?

 

Cafeïne kick
Wist je dat koffie, thee en verschillende soorten frisdrank cafeïne houdende dranken zijn? Cafeïne zorgt ervoor dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam wordt verhoogd. Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestrogeen is van grote invloed op allerlei stofwisselingsprocessen. Een te hoge hoeveelheid oestrogeen kan ervoor zorgen dat de menstruatiepijn heviger wordt en je emotioneel uit balans raakt. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat je humeur er niet beter op wordt van al die cafeïne?….

 

Suikerbommetjes
Als je ongesteld bent is het helaas geen vrijbrief om alle snoep schappen in de supermarkt leeg te trekken. Het is zo aantrekkelijk maar je kunt dit helaas beter niet doen. Tijdens de menstruatie wordt je bloedsuikerspiegel namelijk verstoord. Je hebt hierdoor een onweerstaanbare trek in die zoetigheid. Grijp jij ook vaak naar de ‘snelle en verkeerde’ suikers? En voel je je dan alleen maar slechter? Begrijpelijk: deze suikers zorgen namelijk voor een flinke suikerdip en stemmingswisselingen.

 

Vermijd de bubbels
Houd je van koolzuurhoudende dranken zoals: cola, spa rood of een lekker glaasje champagne? Je verwacht het misschien niet maar deze dranken zijn niet de beste keuze tijdens jouw menstruatieperiode. Koolzuur kan namelijk voor een flink opgeblazen gevoel zorgen waar je vaak al last van had. Je kunt beter water drinken, dat vermindert namelijk het vasthouden van vocht.

 

Zin in een lekkere witte pasta?
Bewerkte granen zorgen ervoor dat je bloedsuiker in een korte tijd snel stijgt. Hierdoor raak je de controle over je eetlust kwijt met als gevolg dat je cravings krijgt naar allerlei verschillende voedingsmiddelen. Je kunt dus beter kiezen voor volkorengranen in plaats van witte pasta, wit brood, witte rijst, cake en koekjes.

Dat is nog eens een hele lijst met producten die we niet mogen eten. Zo vervelend dat we allerlei producten moeten overslaan. Is er ook nog iets wat we wel mogen eten in deze vervelende periode? Maar natuurlijk! Wij geven je ook graag een lijstje met producten die je gerust kunt eten waardoor je je gelijk een stuk beter voelt en de aspirientjes niet langer meer nodig zijn!

  1. Bananen
  2. Citrusvruchten
  3. Bladgroenten
  4. Watermeloen
  5. Broccoli
  6. Pure chocolade
  7. Vette vis

Benieuwd hoezo specifiek deze producten zo goed voor je zijn? Houd onze artikelen en socials dan goed in de gaten. Binnenkort leggen we je uit waarom deze producten zo goed zijn tijdens je menstruatieperiode.

Heb je veel last van menstruatieklachten en heb je het gevoel dat jouw lichaam uit balans is? Zou je graag begeleiding willen tijdens dit proces? Tijdens De Hormone Check geven we inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. Zoals je hierboven hebt gelezen kunnen leefstijlaanpassingen ervoor zorgen dat je hormonale klachten verminderen. Benieuwd geworden wat een Hormone Check voor jou kan betekenen? Boek hier dan eenvoudig jouw Hormone Check.