Hoe kun je beter slapen met natuurlijk licht?

Hoe kun je beter slapen met natuurlijk licht?

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Slaapproblemen; vrijwel iedereen heeft er weleens last van. Mensen van natuurvolken hebben daarentegen vrijwel nooit last van slaapproblemen. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst hebben zij geen kennis van hoeveel ze ‘zouden’ moeten slapen. Sterker nog ze dragen hierin een open houding uit en volgen hun natuurlijke slaapbehoefte. Ten tweede bewegen deze mensen meer dan moderne mensen; ze moeten veel kilometers afleggen om water of voedsel te bemachtigen. Tot slot leven ze iedere dag met de natuurlijke helderheid van het licht en de natuurlijke duisternis. Deze kracht hiervan wordt in dit artikel verder toegelicht. Hier kunnen we namelijk goed van leren en met deze kennis ons voordeel doen in deze moderne maatschappij. Benieuwd geworden naar de kracht van natuurlijk licht? Lees dan zeker verder!

 

Het leven van natuurvolken met natuurlijk licht

Rond de zonsopkomst worden de mensen van natuurvolken actief. Het grootste gedeelte van de dag leven zij buiten. Op een zonnige dag is er buiten 10.000 tot 20.000 lux aanwezig. Het witte licht van buiten bevat alle kleuren en met name blauw licht, omdat de lucht blauw is. Dit aanwezige daglicht valt vervolgens op de cellen in de ogen en vanuit daaruit loopt er een krachtig signaal naar het brein. Het is licht; tijd om actief en wakker te zijn! Blauw licht werkt dus activerend, de biologische klok wordt zo gereset en dus versterkt. Bij zonsondergang werkt dit systeem omgekeerd; dan hebben de natuurvolken maar weinig licht. Het maanlicht geeft weinig licht af, maar 0,1 lux. De biologische klok ontvangt opnieuw een krachtige boodschap; het is donker, tijd om te slapen. Als reactie op de duisternis worden grote hoeveelheden melatonine aangemaakt. Dit donkerhormoon zorgt ervoor dat mensen slaperig worden als het donker wordt.

 

Het leven van de moderne maatschappij met licht

Hoe werkt dit bij ons? In de moderne maatschappij ziet het leven er heel anders uit; we worden wakker van de wekker en brengen het grootste gedeelte van de dag binnen door. In de gemiddelde woonkamer is slechts 50 lux aanwezig en in de meeste kantoren 300 tot 500. Deze kleinere hoeveelheid licht zorgt ervoor dat we moeilijker actief en wakker kunnen zijn. Na zonsondergang hebben we te maken met licht in de woonkamer. Soms zitten we nog achter onze laptop of telefoon, deze apparaten stralen helderblauw licht uit wat ons weer activeert. Eenmaal in bed heeft ons lichaam onvoldoende de kans gekregen om melatonine aan te maken waardoor je moeilijker in slaap komt.

 

Hoe kun je er nu dan voor zorgen dat je beter in slaap komt? Hieronder staan een aantal tips voor jou op een rijtje.

 

#1. Natuurlijk daglicht

Een zeer krachtig en gratis middel om je biologische klok te herstellen is het opzoeken van het natuurlijke daglicht. Probeer bijvoorbeeld elke dag een wandeling of een fietstocht van een halfuur te maken. Op deze manier combineer je de kracht van het licht met extra beweging die de slaap ook bevordert. Een andere mogelijkheid is om je ontbijt te eten in de tuin, vlak bij een groot raam of in een serre.

 

#2. Wake-up light

Heb je moeite met wakker worden? Overweeg dan eens een wake-up light. Dit is een wekker in de vorm van een lamp die wit licht uitstraalt. Voordat je met geluid gewekt wordt, gaat de lamp geleidelijk steeds feller branden. Deze lamp bootst de natuurlijke zonsopkomst na, zodat je geleidelijk wakker wordt en je brein een signaal ontvangt dat het dag is.

 

#3. Daglichtlamp

Heb je geen tijd voor een dagelijkse wandeling of fietstocht? Overweeg dan eens een daglichtlamp. Deze lamp wordt vaak gebruikt bij winterdepressies, natuurlijk hoef je niet depressief te zijn om van deze lamp gebruik te maken. In de ochtend kun je de lamp aanzetten tijdens het ontbijt of tijdens het werk. Een goede daglichtlamp straalt wit licht uit van ongeveer 10.000 lux. Deze kan je dan 30 tot 60 minuten aanzetten in de ochtend om zo toch je ‘dagelijkse portie’ natuurlijk licht te ontvangen.

 

#4. Blauwlichtfilters

Deze eenvoudige aanpassing is geschikt voor iedereen; het aanzetten van blauw lichtfilters op je schermen. Bij de meeste smartphones hoef je enkel een icoontje aan te klikken. Voor laptops kun je het gratis programma f.lux installeren. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat het gebruik van sociale media ons brein activeert, op een tijdstip dat het eigenlijk tot rust zou moeten komen. Daarom geldt ook met blauw lichtfilters het advies om uiterlijk één uur voor het slapen gaan, geen sociale media meer te gebruiken.

 

Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Vraag je je af wat je nog meer kunt doen om gezond te leven? Ben je benieuwd wat voor voedingspatroon bij je past? En vraag je je af hoe je je immuunsysteem kunt ondersteunen? Dan is het unieke Health Control Programma mogelijk iets voor jou. Benieuwd of dit programma bij jou past of wil je meer informatie? Klik hier om gratis kennis te maken.

 

  1.