Vitamine D

Vitamine D

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

De dagen zijn donker en kort, er staat een gure wind en we zitten weer grotendeels binnen. Je weerstand kan wel een oppeppertje gebruiken. Veel vitamines en mineralen kan je uit voeding halen. Een uitzondering hierop is vitamine D, deze is maar beperkt aanwezig in voedingsmiddelen en is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Echter, heb je daarvoor wel de zon nodig, want dat aanmaken gebeurt in de huid, onder invloed van Uv-straling. Als je verder gezond bent, merk je nauwelijks dat je hier een tekort aan kan hebben. Maar toch heb je deze vitamine, met name in de wintermaanden hard nodig! Waarom en voor wie is vitamine D met name van belang? Je leest het hier:

Vitamine D check

Vorig jaar rond deze tijd boden wij een gratis vitamine D check aan. Wat bleek? Een groot deel van de personen die deze check hadden gedaan bleken een tekort te hebben. Deze personen bleken zich doorgaans ook vermoeid te voelen. Normaal maak je tijdens de zomer voldoende vitamine D aan om de winter door te komen. Wij van Holland Health Clinic verwachten dat het aantal personen met een lage vitamine D gehalte dit jaar groter zal zijn, omdat mensen binnen blijven vanwege het Corona virus en minder op vakantie gaan.

Waar is vitamine D voor nodig?

* Is van belang voor sterke botten en tanden en verhoogt de opname van calcium (kalk) in botten en tanden;
* Is belangrijk voor sterke en soepele spieren en een goede balans;
* Bevordert een gezond en evenwichtig afweersysteem;
* Verhoogt de weerstand tegen infecties;
* Ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten;
* Verlaagt het risico op diabetes type 2;
* Heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten;
* Helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk;
* Ondersteunt de barrièrefunctie van de darmwand;
* Is belangrijk voor de vruchtbaarheid;
* Is goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht;
* Is positief voor stemming en welbevinden;
* Ondersteunt de conditie van het oog;
* Helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels;
* Gaat verouderingsprocessen tegen.

Hoe kom ik aan voldoende vitamine D?

Vitamine D maak je voor het grootste deel (90%) zelf met behulp van zonlicht. Een klein deel (10%) komt uit voeding

Wanneer je dus veel buiten komt, heb je voldoende vitamine D. Heb je een witte huid (komen je voorouders uit een westers land)? Dan is gemiddeld 15 tot 30 minuten per dag buiten zijn voldoende om genoeg vitamine D aan te maken. Heb je een getinte of donkere huid (komen uw voorouders uit een niet-westers land, bijvoorbeeld Turkije, Marokko, Indonesië of Suriname)?
Dan maakt je huid (bij eenzelfde hoeveelheid zon) minder vitamine D aan dan iemand met een witte huid. Probeer in de wintermaanden dus toch even met onbedekte handen en hoofd) buiten te komen.

Daarnaast zit vitamine D ook in vette vis, levertraan(visolie), rundvlees, kaas en eieren. Ook wordt vitamine D in Nederland aan sommige voedingsmiddelen toegevoegd zoals margarine en halvarine, sommige oliën of vetten en flesvoeding voor baby’s. Omdat hier maar weinig inzit blijft het belangrijk om dagelijks buiten te komen.

Conclusie

Kortom, een deel van het jaar of het hele jaar zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D. Toevoeging: Zolang de R in de maand zit is het goed om vit. D3 te suppleren. De best opneembare is in druppelvorm gecombineerd met olie. Dit is goed voor je weerstand en humeur.

Meten is weten

Ben jij benieuwd of je vitamine D niveau op pijl is? Wij kunnen dit eenvoudig voor je meten. Ook kunnen wij jou adviseren welke supplementen te gebruiken. Klik hier voor het maken van een afspraak