Geen woorden maar dadels

Geen woorden maar dadels

 Article written by: Marjolein van Randwijk, diëtiste Holland Health Clinic

De dadel, de vrucht van de dadelpalm. Een lekker zoete steenvrucht die je veelzijdig kan gebruiken. Waarom zijn ze zo gezond en zitten er ook nadelen aan dadels? Een aantal feitjes op een rij. Geen woorden maar dadels!

Dadels zijn voedzaam

Dadels horen tot een van de gezondste voedingsmiddelen! Ze bevatten veel vezels (8gr per 100gr).
Hierdoor geven ze een snel verzadigd gevoel en zijn ze goed voor een snelle stoelgang. Er zitten tannine en polyfenolen in dadels (heh wat?) stofjes die zorgen voor een ontstekingsremmend effect. Daarnaast is de dadel een bron van vitamines en mineralen. Met name B-vitaminen, A, E, K en mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink. Met name de verse dadels zijn rijk aan vitamine C, helaas zijn deze alleen wat lastiger te verkrijgen in Nederland!

Waar zijn ze goed voor?

Dadels passen goed bij een dieet tegen obstipatie, overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk bloedarmoede en tijdens zwangerschap. Ook bij het voorkomen van osteoporose, hart- en vaatziekten en kanker wordt er beweert dat ze een rol kunnen spelen.

Dadels zijn veelzijdig

De dadel is niet alleen een lekker tussendoortje of goede snack tijdens het sporten. Je kan ze ook in tal van producten gebruiken. In bananenbrood, dadel-noten repen. Ze zijn lekker plakkerig en daarom ook goed te gebruiken als bindmiddel wanneer je gaat bakken. Probeer ze ook eens in je smoothie, in de yoghurt of maak zelf een dadelspread!

Waar komen ze vandaan?

Dadels worden met name geteeld in Noord-Afrika en de Arabische landen maar ook in Israël, Californië en Australië. De soorten dadels die het meest worden verhandeld zijn Deglet, Nour, Hallawi, Khaleseh en de Medjool, ook wel de bekendste onder ons. Deze komen vaak uit Egypte, Californië en Israël.

Dadel met mate!

Dadels worden vaak als suikervervanger gebruikt in gebak, taarten of desserts. Vanwege de vele voordelen die dadels hebben voor de gezondheid door de vele voedingsstoffen die ze bevatten is dit zeker een betere keus dan suiker. Maar let op, ook dadels bevatten nog steeds veel suiker. Per 100 gram dadel zit er zo’n 28 gram aan suiker in. Hoewel de dadel een hoop goede eigenschappen meebrengt is het verstandig om er niet teveel van te eten. Eet met mate! 😉

Dadelraad

Dadels zijn wat ons betreft een fantastische snack en ik gebruik ze dan ook regelmatig in maaltijden of als snack tussendoor. Rijk aan energie, voedingsvezels, vitaminen en anti-oxidanten en wanneer ze met mate worden gegeten een mooie toevoeging aan een gezond eetpatroon. Hoe gezond is jouw eetpatroon? Welke gezonde snacks gebruik jij? Ben jij benieuwd of jouw eetpatroon past bij je levensstijl? Samen kunnen we kijken waar we jouw eetpatroon nog kunnen verbeteren. Klik hier voor het maken van een afspraak met onze diëtiste.