5 tips om van jouw opgeblazen gevoel af te komen

5 tips om van jouw opgeblazen gevoel af te komen

’Sochtends vroeg sta je op met een platte buik en ’s avonds loop je erbij alsof je al 8 maanden zwanger bent. Na alles wat je eet geeft je buik vervelende signalen af dat dat eten niet goed terecht is gekomen. Je buik voelt gespannen, opgezet en je laat af en toe een boertje. Klinkt dit voor jou herkenbaar? De kans is groot dat je dan last hebt van het welbekende vrouwelijke probleem ‘het opgeblazen gevoel’. Ontzettend vervelend! Maar gelukkig is hier veel over bekend en kunnen wij jou daarom nuttige tips geven die helpen tegen een opgeblazen gevoel.

Vrouwen vaker de dupe
Het opgeblazen gevoel is een welbekend vrouwelijk probleem, hoe kan dit? Het antwoord is simpel: het spijsverteringsstelsel van vrouwen werkt aanzienlijk anders dan dat van mannen. Vrouwen hebben namelijk een langere darm dan mannen, zodat vrouwen tijdens de zwangerschap meer voedingsstoffen en vloeistoffen kunnen opnemen vanuit de dunne- en dikke darm. Daarnaast hebben vrouwen een dieper en ronder bekken. De combinatie tussen een langere darm en meer ruimte tussen de bekken kan leiden tot lusvorming in de darmen. Deze lussen veroorzaken ophoping van lucht en ontlasting én daar komt dan jouw opgeblazen gevoel eventjes om de hoek kijken.

Tips tegen een opgeblazen gevoel
Tip 1: Extra vezels
Wil je een goede darmwerking? Dan is het een GO om voldoende vezels te eten. Vezels vind je bijvoorbeeld in volkoren producten, groenten, noten, zaden, pitten en peulvruchten. Probeer bij een goede vezelinname wel voldoende te drinken, want vezels slurpen veel vocht. Groenten als prei, kool en ui kunnen juist gasvorming veroorzaken. Deze kun je dus beter voorkomen. Een handige tips is om havermout en lijnzaad lekker door je yoghurt of smoothie te doen. Zo krijg je bij je ontbijt al de nodige vezels binnen.

Tip 2: Suikers beperken
Overal waar TE voor staat is niet goed! Maar dat wisten we geloof ik allemaal al. Te veel suiker zorgt niet alleen voor vervelende stemmingswisselingen, een schommelende suikerspiegel maar ook voor – je raadt het al – een opgeblazen gevoel. In jouw darmen zijn veel micro-organismen actief, waaronder de bekende Candida Albicans. Dit micro-organisme zet suiker om in giftige stoffen die gasvorming in de darmen kunnen veroorzaken. Goede bacteriën zorgen er gelukkig voor dat kleine hoeveelheden hiervan zich niet ver kunnen uitbreiden. Te grote hoeveelheden kunnen zij echter niet aan, let daarom dus op je suikerinname.

Tip 3: Ga op zoek naar goede bacteriën
Wat bedoelen we met goede bacteriën? Goede bacteriën zijn bacteriën die de spijsvertering stimuleren en de negatieve effecten van slechte bacteriën in je darmen bestrijden. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat deze bacteriën de symptomen van PDS, zoals gasvorming, pijn, een opgeblazen gevoel en krampen kunnen verlichten of zelfs voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten supplementen verkrijgbaar. Laat je daarom goed informeren over welk probiotica-supplement bij jou past.

Buik- en maagklachten komen helaas veel voor. Waarschijnlijk herken je de meest voorkomende klachten wel: buikpijn, verstopping, opgeblazen gevoel, kramp en misselijkheid. Buikpijn is een pijnlijk gevoel in de boven-, of onderbuik (of soms zelfs alle twee tegelijk), vaak ter hoogte van de maag en darmen. Iedereen ervaart deze pijn anders: de éen voelt darmkrampen, de ander steken, en weer een ander juist een constant dof, pijnlijk of opgeblazen gevoel. Welke vorm je ook herkent, fijn is het niet. Zeker niet op de momenten dat je buitenshuis bent. Een verandering in jouw leefstijl kan ervoor zorgen dat je deze klachten een stuk minder (vaak) ervaart. Benieuwd welke gezonde leefstijl jou helpt om van je buik & maagklachten af te komen? Boek dan hier een consult. Wij helpen je graag!