Hoe val je niet snel terug in oude patronen?

Hoe val je niet snel terug in oude patronen?

 Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

We kennen ze allemaal wel; de goede voornemens. Na je vakantie zou je het helemaal anders gaan aanpakken, geen gestress meer, tijd voor jezelf vrijmaken in je agenda, gezond eten en meer bewegen. Eén week aan het werk en je zit ‘hop’ weer in je oude regime waarin je jezelf volledig uitput. Daarnaast ben je je vakantiekilo’s zat en ben je van plan er nu echt iets aan te veranderen. Je volgt een dieet en beweegt intensief, maar ineens, juist op het moment dat je progressie maakt, heb je zo’n trek in die chocoladekruidnoten die weer in de winkel liggen! Eentje dan…., maar voor je het weet heb je alle kleuren meermaals geprobeerd. Is dit nu gebrek aan discipline, ben je misschien heel hardleers of zit er iets anders dwars waardoor je terugvalt in je oude patronen? Benieuwd?! Lees dan verder.

 

Eigenwaarde schatten

Als je eigenwaarde laag is, is de kans groot dat je jezelf voortdurend vergelijkt met mensen om je heen. Deze mensen hebben het in jouw ogen beter voor elkaar, zijn slimmer, slanker, succesvoller, sportiever, etc. Op het moment dat je jezelf onvoldoende waardeert, komt je Innerlijke Criticus naar voren. Dit deel in ons geeft ons het gevoel dat het niet snel ‘goed genoeg’ is. Zo denk je in termen van schaarste in plaats van in overvloed. Je hebt het gevoel dat je voortdurend tekortkomt in tijd, kennis, geld, ervaring, energie, liefde en waardering van anderen. Vervolgens ga je heel erg je best doen om deze zaken wel te verkrijgen.

 

Sabotage  

Bij een lage eigenwaarde ga je je eigen succes als het ware saboteren. Deze zogenaamde ‘saboteur’ duikt vooral op bij grote veranderingen en keuzes in je leven. Dit deel in jou wil jou beschermen tegen afwijzing en falen door anderen. Op het moment dat jouw eigenwaarde groeit, verdwijnt de saboteur naar de achtergrond en komt het geluk je tegemoet. Probeer niet negatief over je eigenwaarde te denken, dit zorgt er namelijk voor dat je geen vooruitgang zult maken. Je zult zaken uitstellen, zeggen dat het niet het juiste moment is, zoeken naar afleiders. Op het moment dat je dus terugvalt in oude patronen, is de kans groot dat ‘de saboteur en innerlijke criticus’ in jou sterk aanwezig zijn. Je gevoel van eigenwaarde mag dan verhoogd worden en daarmee je zelfvertrouwen!

 

Hoe doe je dat?

Een snelle manier hierin bestaat helaas niet; patronen houd je lang in stand en zijn vaak ontstaan in je jeugd en veelal onbewust. Je kunt echter wel starten met de opbouw van zelfkennis en bewustwording. In een traject kun je verschillende tools in handen krijgen om je eigenwaarde te verhogen door je innerlijke zelf in lijn te brengen met je uiterlijke zelf. Op deze manier word je authentiek, vanuit een flow haal je precies datgene naar je toe dat in je leven past. Een verhoogde eigenwaarde zorgt ervoor dat je automatisch en eenvoudiger beter voor jezelf gaat zorgen. Dit gebeurt op fysiek vlak met beweging en voeding, maar ook op mentaal, spiritueel en sociaal-emotioneel vlak.

 

Wil je snel aan de slag met jouw persoonlijke traject? Wil je graag advies om jouw balans weer terug te vinden? Hervind met een psychologisch consult in drie stappen de balans tussen spanning en ontspanning. Vind jouw authenticiteit terug, vanuit een flow en haal precies datgene naar je toe dat in je leven past. Boek hier jouw psychologisch consult.