De invloed van leefstijlgewoonten op je gezondheid

De invloed van leefstijlgewoonten op je gezondheid

Leefstijl is de laatste jaren een ‘hot topic’ geworden. Begrippen als leefstijlinterventie, preventie en Health Checks hoor je steeds vaker voorbijkomen. Niet zo gek, want je leefstijl heeft veel invloed op je algehele gezondheid. Niet voor niets worden we overspoeld met informatie die ons vertellen hoe belangrijk het is om op je leefstijl te letten en genoeg te bewegen. Voeding, beweging, slaap en ontspanning, zijn allen belangrijke pijlers die invloed uitoefenen op je gezondheid. Wist je dat duurzame veranderingen in je leefstijl kunnen worden ingezet om bepaalde ziektes te voorkomen, behandelen en soms zelfs te genezen? Benieuwd hoeveel invloed leefgewoontes op jouw gezondheid kunnen hebben? Lees dan zeker dit artikel.

 

Goede voeding
Voeding oefent op meerdere manieren invloed uit op je lichaam en is een belangrijke factor voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je op een gezond gewicht blijft, je energiek en gezond voelt en zo elke dag opnieuw kan presteren. Je lichaam gebruikt voeding als haar energiebron. De energie die je uit voeding haalt drukken we uit in kilocalorieën. Gezond en voldoende eten zorgt ervoor dat je de dag aan kan en genoeg energie hebt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Daarnaast zorgen de mineralen, vitaminen en vezels in voeding ervoor dat je al je voedingsstoffen binnen krijgt en gezond blijft. Zo verklein je onder andere de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. 

Een gezond dieet is dus belangrijk om gezond te blijven. Belangrijk is hier eigenlijk een understatement; het is onmisbaar! Maar wat is dan nu gezonde voeding? Wat gezonde voeding is, verschilt per lichaam. Het ene lichaam werkt goed op een vetarm voedingspatroon en het andere lichaam op een vetrijk voedingspatroon. Hieronder geven we een voorbeeld van een gezond voeding-dagschema voor een gemiddelde vrouw die een gezond gewicht wil behouden. Voor de mannen en fanatieke sporters onder ons is dit schema niet geschikt. 

  • Ontbijt: Havermoutpap van 250 ml (plantaardige) melk, 40 gram havermout, een banaan en een beetje kaneel
  • Tussendoortje: Rauwkost naar keuze met een hummusdip
  • Lunch: Twee volkoren/spelt/zuurdesem boterhammen met daarop een omelet van twee eieren en wat groenten naar keuze
  • Tussendoortje: Een handje noten 
  • Avondeten: Een stukje vis naar keuze met een grote berg groenten 
  • Tussendoortje: 200 gram magere kwark met warme appel en kaneel (echt een heerlijk toetje)

 

Lekker bewegen
Je was je er hoogstwaarschijnlijk al van bewust dat elke week 150 minuten bewegen zorgt voor flink wat gezondheidsvoordelen. Je slaapkwaliteit zal verbeteren, je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, je bloeddruk verlaagt en je zal meer energie hebben. Naast deze fysieke voordelen zorgt sporten ook voor een aantal mentale voordelen. Voldoende lichaamsbeweging zorgt namelijk ook voor meer zelfvertrouwen, minder stress en meer energie. Wist je dat je door sporten het gelukshormoon endorfine aanmaakt? Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Bewegen is dus heel belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden.  

 

Stress verminderen door lekker te ontspannen 
Bewegen en goed eten is natuurlijk erg belangrijk. Maar het is ook belangrijk om jezelf af en toe eens lekker te verwennen en te ontspannen. In de huidige prestatiemaatschappij is de standaard om lange en efficiënte dagen op werk te maken en daarbij weinig pauze houden. Dit kan natuurlijk erg veel druk en stress veroorzaken. Door te ontspannen krijg je meer controle over je emoties. Emoties als boosheid, spanning, verdriet en frustratie zullen minder heftig aanvoelen en minder voorkomen. Door te ontspannen vermindert je lichaam de aanmaak van de stresshormonen, deze zijn bij te lange blootstelling schadelijk voor het lichaam.

Een gezonde leefstijl kan je dus heel goed helpen om gezond te blijven. De voordelen die we in dit artikel aanhalen zijn maar een greep uit een lange lijst… Wil je dus gezonder EN fitter worden? Dan kunnen we samen met jou kijken waar er gezondheidswinst valt te behalen. Wij staan klaar om samen met jou te investeren in een gezonde leefstijl vol goede gewoonten. Op naar een gezondere jij! Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Klik hier